Olay Gazetesi Bursa

Muhtar ne istiyor?

Bursa, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü çerçevesinde 3 gündür Türkiye’nin dört bir yanından gelen 200 dolayında kadın muhtarı ağırladı. Bursa’da 75 kentten muhtarlar vardı. Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu’na bağlı federasyon ve dernek başkanlarıyla, kadın muhtarların Bursa buluşmasına Büyükşehir Belediyesi ev sahipliği yaptı. Programa Nilüfer Belediyesi’de katkı koydu. Dün Gold Majestik Otel’de Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu Başkanı Hüseyin […]

Bursa, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü çerçevesinde 3 gündür Türkiye’nin dört bir yanından gelen 200 dolayında kadın muhtarı ağırladı.

Bursa’da 75 kentten muhtarlar vardı.

Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu’na bağlı federasyon ve dernek başkanlarıyla, kadın muhtarların Bursa buluşmasına Büyükşehir Belediyesi ev sahipliği yaptı.

Programa Nilüfer Belediyesi’de katkı koydu.

Dün Gold Majestik Otel’de Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu Başkanı Hüseyin Akdeniz ile konuştuk.

Marmara Muhtarlar Federasyonu Başkanı ve Tuzpazarı Muhtarı Ferruh Sevimgil ile Yönetim Kurulu üyelerinin de bulunduğu görüşmede, muhtarların hükümetten beklentilerini ele aldık.

Başkan Akdeniz, muhtarların Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Beştepe’deki Külliye’de ağırlanmasından ve kendilerine değer verilmesinden son derece memnun olduklarını söylüyor.

Konfederasyon olarak Türkiye genelindeki 50 bin muhtardan 33 bin dolayındaki dernek üyesini temsil ettiklerini hatırlatan Akdeniz, bunlar adına öncelikle sosyal güvencesi olmayan muhtarların taleplerinin karşılanmasını beklediklerini vurguluyor.

50 bin muhtarın üçte ikisinin emekli olduğunu, kalan üçte birinin sosyal güvencesi için hem Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hem de Başbakan Binali Yıldırım’dan söz aldıklarını ifade eden Akdeniz, Bursa’da bulunan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nunda kendilerine bu amaçla bir çalışma yapıldığını söylediğini vurguluyor.

Sözler tutulur çalışma tamamlanırsa, muhtarlar maaşlarından sosyal güvenlik primi ödemek dururmunda kalmayacak.

Sosyal güvencesi olmayan muhtarların primlerini devlet yatıracak.

Muhatların ikinci büyük beklentisi de 5393 Sayılı Belediye Kanunu’nda yapılacak bir değişiklikle ofis giderlerinin karşılanması.

Bunu şimdiden başlatan belediyeler yok değil.

Kentimzide de Nilüfer ve Yıldırım belediyeleri belli bir nüfusun üstündek mahalle muhtarlıklarının ofis giderlerini karşılıyor, hatta sekreter ücretini de ödüyor.

Bu amaçla belediyelerinn muhtarlara ayni yardımın yanı sıra nakdi yardım yapabilmesinin de önünün açılması isteniyor.

Muhatların beklentileri bunlarla sınırlı değil.

Konfederasyon Başkanı Akdeniz, yerel yönetim organlarında muhtarların temsiline dönük de talepleri olduğunu dile getiriyor.

Büyükşehir ve ilçe belediye encümenleri, belediye meclislerinde kendilerinin seçeceği birer bağımsız üyenin de temsil edilmesini istediklerini söylüyor.

Bunun içinde yine yerel yönetim ve seçim yasalarında köklü değişiklik şart.

Akdeniz, kendilerini Bursa’da ağırlayan Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’ye programa destek veren Nilüfer Belediyesi’ne teşekkür etmeyi de ihmal etmiyor.

Akdeniz, dönüşte bütün muhtarların Bursa’nın birer gönüllü turzim elçisi olacağını ve etrafına kentin zenginliğini, kültürünü, misafirperverliğini anlatacağını da sözlerine ekliyor.

 

Sayıları çok düşük

 

Dün dünya ve ülke genelinde kadınlar günü kutlamaları vardı. Bursa’daki buluşma bu amaçla gerçekleşti.

Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu Başkanı Hüseyin Akdeniz’e ülke genelide ne kadar kadın muhtar olduğunu da sorduk.

50 bin muhtar içinde kadınların sayısı sadece 675.

Yani seçilmiş kadın muhtar oranı 50’de bir bile değil.

Kadın erkek eşitliğinin çok tartşıldığı bir ortamda Türkiye’de seçilmiş muhtar sayısnın bu denli az olmas düşündürücü.

Elbette bunu önce kadınların istemesi gerekiyor.

Siyasette eşit temsil edilelemekten yakınan kadınların bağımsız aday olunan bu koltuklara daha çok talip olmaları gerekmez mi?