Olay Gazetesi Bursa

Mimarlar Odası’ndan emsal ‘hodri meydan’ı

17 Ağustos 1999 Körfez Depremi’nin yıldönümünde Bursa’daki emsal tartışmasının boyutu daha da büyüyecek gibi. Dün Mimarlar Odası Bursa Şube Başkanı Can Şimşek ile konuştuk. Bugün, Büyükşehir Belediyesi‘nin 17 ilçesinin nazım imar planlarını kapsayan emsal artış kararıyla ilgili BAOB’da kamouyna geniş bir basın bilgilendirme toplantısı yapacaklar. Nilüfer eksenli yürüryen tartışma, Akademik Odalar boyutuyla da devam edecek […]

17 Ağustos 1999 Körfez Depremi’nin yıldönümünde Bursa’daki emsal tartışmasının boyutu daha da büyüyecek gibi.

Dün Mimarlar Odası Bursa Şube Başkanı Can Şimşek ile konuştuk.

Bugün, Büyükşehir Belediyesi‘nin 17 ilçesinin nazım imar planlarını kapsayan emsal artış kararıyla ilgili BAOB’da kamouyna geniş bir basın bilgilendirme toplantısı yapacaklar.

Nilüfer eksenli yürüryen tartışma, Akademik Odalar boyutuyla da devam edecek gibi.

Oda’nın basın toplantısı için gönderdiği davet mesajında da Büyükşehir ile iplerin koparılacağının sinyalleri veriliyor.

Mesajda, Körfez Depremi sonrası geçen 16 yıllık sürenin vebalinin meslek odalarının üstüne yıkılamayacağı hatırlatıyor.

Bursa Büyükşehir Belediyesi‘nin riskli binaları yenileme amaçlı aldığı emsal artış kararınının hiçbir bilimsel zemininin olmadığını ileri süren Şimşek’e göre karar, sadece müteahhitlik firmaları ile cebinden para çıkmadan dairesini depreme dayanıklı hale getirmek isteyenleri sevindirmiş görünüyor.

Şimşek, şöyle devam ediyor:

Alınan karara Akademik Odaların itirazı maksatlı olmakla itham edilmiş ve meslek odaları halkın can güvenliğini önemsemiyor olmakla suçlanmıştır. Bu kapsamda bazı kişi, kurum ve kuruluşlarca çeşitli mecralarda, ‘Depremde kaybedilecek canların vebali itirazcı odaların boynuna’ gibi ifadeler kullanılmaktadır.”

Esas çağrı ise Başkan Recep Altepe‘ye.

Mimarlar Odası Bursa Şube Başkanı Şimşek, Büyükşehir Belediye Başkanı ile emsal artışı ve kentsel dönüşüm kararına ilişkin her zeminde tartışmaya hazır olduklarını, bu konuda kendilerine daha evvel yapılmış davete uyacaklarını da ekliyor.

17 Ağustos depreminin yıldönümünde yaşanan tartışmalar Büyükşehir ve Nilüfer belediyelerinden sonra şimdi Akademik Meslek Odalarına da sıçradı.

Bugünkü toplantıda emsal artışının kente etkilerinin ortaya konması bekleniyor.

Meslek odalarının karşı çıktığı uygulamananın bir de yargı boyutu olacak gibi.

Nitekim, Mimarlar Odası öncülüğünde bu işin iptali için yargıya gidileceğini kestirmek de zor değil.

 

Kampüse cami talebi

 

Kısa adı TÜGVA olan Türkiye Gençlik Vakfı son dönem adını sıkça duyuran STK‘lardan biri.

Ankara nezdinde geniş kabul görüyorlar.

Cumhurbaşkanı ve Başbakan tarafından kabul ediliyorlar.

Vakfın Bursa İl Temsilciliği’ni, Büyükşehir Belediyesi Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü‘nde çalışan Hüseyin Yavuz yürütüyor.

Elektronik postamıza gönderilen bir iletide, Uludağ Üniversitesi Görükle Kampüsü içinde 28 Şubat döneminde kubbesi izole edilmiş cami yapısı şöyle eleştiriliyor:

1975 yılında kurulan Uludağ Üniversitesi’nde uzun uğraşlar sonucu ancak 1990’ların sonunda açılan cami, postmodern darbe döneminde yaşanan baskıların neticesi olarak garip mimari üslubuyla camiden başka her şeye benzetilebilecek bir şekilde inşa edilmiş, adeta yapı gizlenmek istenmiştir” deniliyor.

TÜGVA, Tıp Fakültesi arkasında kubbesi ilave örtüyle gizlenen yapının yıkılarak yerine yeni ve şehrin medeniyet anlayışına uygun bir eser yapılmasını istiyor.

Acvaba bu isteğe Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay nasıl yaklaşacak?

1990 sonrası kampüsteki yapı ve öğrenci sayısının katlandığı düşünülürse talep haksız değil.