Nüfusu 2 binin altına inen belde belediyelerinin kapatılmaları, büyükşehire katılan beldelerin lagvedilmesi ve 30 kentin il sınırlarının büyükşehir sınırı kabul edilmesi çok tartışılmıştı.
Sadece bunlar değil, 30 şehrin İl Özel İdaresi‘ne de kilit vurulmuştu.
6360 Sayılı Bütünşehir Kanunu yasalaşırken buna en çok muhalefet eden partilerden biri MHP idi.
MHP, Türkiye‘nin üniter yapısını zedeleyeceği gerekçesiyle kanunun yasalaşmasına anamuhalefet partisi CHP ile birlikte şiddetle karşı çıktı.
MHP’nin endişesinde ne kadar haklı olduğu, bugün Doğu ve Güneydoğu Anadolu kentlerindeki ayrılıkçı HDP ve DTP‘li belediyelerin hendekçi tavrıyla daha net anlaşıldı.
Fakat, ne CHP ne de MHP bunu engelleyebildi.
Şimdi o yasayı tümüyle ortadan kaldıracak bir kanun teklifi hazırlandı.
Teklifi hazırlayan da 6360 TBMM gündemine inmeden bölünme endişeleri taşıyan MHP idi.
Gelişmeyi daha evvel bu sütunlardan aktarmıştık.
İpuçlarını ise geçtiğimiz ay Dağ-Der eski yöneticileriyle TBMM‘ye yaptığımız ziyarette MHP Bursa Milletvekili Kadir Koçdemir vermişti.
Koçdemir önceki gün Olay Medya‘da konuğumuzdu.
Deneyimli bir devlet adamı geçmişiyle bizzat kendisinin hazırladığı kanun teklifinin akıbetini sorduk.
Teklif MHP Grubu‘ndan onay almış ve bugün muhtemelen Parlamento’da düzenlenecek basın toplantısıyla kamuoyuna açıklanıp, TBMM Başkanlığı‘na sunulacak.
Koçdemir’e kanun tasarısının içeriğini sorduk.
Şöyle sıraladı.
“Teklifle, 30 ilde kapatılan İl Özel İdareleri yeniden açılması, Diğer Büyükşehir sınırlarının 30 Mart 2014 öncesine dönmesi, 30 Büyükşehir’in sorumluluk sahasının 30 kilometre çapla sınırlanması, nüfusu 2 binin altına indiği için kapatlan 559 belde belediyesinin tüzel kişiliklerinin yeniden verilmesi, Büyükşehir sınırları içine girdiği için kapatılan belde belediyelerinin yeniden açılması, Büyükşehir’e geçen belde belediyelerinin mallarının iadesi, bunların tasarruf yetkisinin 2019 yerel seçimlerine kadar büyükşehir belediyelerinden alınarak İçişleri Bakanlığı’na bırakılması, mahalleye dönen köylerin tüzel kişiliklerinin iadesini istiyoruz.”
MHP’li Vekil Koçdemir, kanunu teklifi ile birlikte bir de bu konunun derinlemesine incelenmesi için TBMM’de Araştırma Komisyonu kurulmasını da teklif edeceklerini söyledi.
Koçdemir daha evvel de vurgulamıştı.
İlçe belediyeleri ile Büyükşehir arasında sıkıntılar bulunduğunu, ilçelerin sadece çöp toplama brimlerine döndüğünü, bundan AK Partili belediye başkanlarının da rahatsız olduğunu anlattı.
Yasanın uzaktan hizmet anlamında sıkıntı doğurduğuna dikkat çeken Koçdemir, “Bütünşehir Yasası uzaktan yönetildiği için yürümüyordu. Örneğin Mustafakemalpaşa ilçemizde geçtiğimiz Ocak ayından beri ciddi su sıkıntısı var. Keza, Başkent’e 175 kilometre uzaktaki Şereflikoçhisar’daki durum da farklı değil. Şartlar değiştiğinde hükümler de değişmeliydi. Bu yapılamadı” diye konuştu.
Bütünşehir Kanunu’nun temsilde de sıkıntı doğurlduğunu anlatan Koçdemir, bu sayede Mardin ve Van‘ı geçmişte AK Parti alırken, HDP’nin ilçelerden gelen oylarla kent merkezini de kazanmasını örnek gösterdi.
İdari veseyatin azalmasıyla birlikte bugün HDP’li belediyelerin denetiminin zorlaştığını ve terörü besler hale geldiklerini anlatan Koçdemir şöyle devam etti:
“Ne yazık ki, Bütünşehir ile mülki idarede aile büyüklüğü bozuldu. Denetim ile ilgili düzenleme getirilemedi. Bu yüzden HDP’li belediyeler terör örgütüne destek için hendek kazıyorlar. Eskiden idari vesayet vardı. İyi baba çoğunu uykuda severdi. Ahenk bozuldu. Merkezi ve yerel idare arasındaki uyum kaçtı.”
Teklif yasalaşır mı?
Öneri MHP’den geldiği için zor gibi görünse de, Doğu ve Güneydoğu’daki kimi belediyelerin teröre lojsitik altyapı sağlaması, belki yasada komple değil ama kısmi değişimi kaçınılmaz kılıyor.
Bu anlamda AK Parti’nin de bir hazırlığı olduğu biliniyor.