Olay Gazetesi Bursa

Merinos AKKM siyasi etkinliklere kapalı mı?

Değişimler sancılı olur. Bursa’daki yerel seçimler sonrası yaşanan değişimlerde bunu görüyoruz. Kette alışagelmiş çoğu şey artık uygulamadan kalkabiliyor. Bursa Büyükşehir Belediyesi’ni tam 47 yıl sonra CHP yeniden kazandı. Haliyle, sağ parti yönetimlerinden kalma eski düzen ve sistemler bir bir gözden geçiriliyor. Bir kısmı da iptal ediliyor. Örneğin; AK Parti’nin bayram kutlamalarının ve etkinliklerinin neredeyse tümü […]

Değişimler sancılı olur. Bursa’daki yerel seçimler sonrası yaşanan değişimlerde bunu görüyoruz. Kette alışagelmiş çoğu şey artık uygulamadan kalkabiliyor.

Bursa Büyükşehir Belediyesi’ni tam 47 yıl sonra CHP yeniden kazandı. Haliyle, sağ parti yönetimlerinden kalma eski düzen ve sistemler bir bir gözden geçiriliyor. Bir kısmı da iptal ediliyor.

Örneğin;

AK Parti’nin bayram kutlamalarının ve etkinliklerinin neredeyse tümü Merinos AKKM salonlarında yapılırdı.

Bu bayram kutlamalar Yıldırım’daki Naim Süleymanoğlu Spor Kompleksi’ne kaydırıldı. AK Parti’nin bayramlaşma töreni için  Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz evsahipliği yapmış oldu.

Keza, CHP kendisi de bayram kutlamasını Merinos’ta yapmadı. O da MHP gibi kutlamalar için Kültürpark’ı tercih etti.

Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde salonları siyasi partilere tahsis etmeme kararı mı alındı, bunu bilmiyoruz.

AK Parti’nin kutlama için kentin merkezindeki bir mekânı değil, Yıldırım’ı tercih etmesi de kendi tabanında rahatsızlığa yol açmışa benziyor. Sosyal medya hesaplarından bu duruma tepki gösteren AK Partililere de rastladık.

Eğer böyle bir karar var ise, Merinos AKKM’yi siyasi programlardan arındırmak ve tamamen kültürel ve sanatsal etkinliklere tahsis etmek de bir yoğurt yiyiş biçimidir.

Çok katılımlı siyasi etkinliklerde yaşanan acil bir durumdan bu kararın doğru olduğunu daha iyi anladık.

Seçim önü, geçtiğimiz ramazan ayında hem STK hem de parti programları yapıldığı için aşırı araç parklanması nedeniyle Merinos AKM’ye ambulans girişinde sorun yaşanmış, o akşam BİLDEF’in eski başkanı Mustafa Dursun kürsüde fenalaşmış, ambulansın Merinospark’a girişinde ve sağlık görevlilerinin müdahalede gecikmeleri nedeniyle kendisini kaybetmiştik.

Kent merkezinde böylesi büyük salonlara da ihtiyaç var.

Siyasi partilere buralar kapatılırsa o etkinlikler nerelerde yapılacak?
Buna da çözüm bulunmalı.

Kırsalın ulaşımına İsviçre Avusturya modeli önerisi

Dün bu sütunlardan Bursa’nın kırsaldaki mahallelerinin toplu ulaşım aracı talebini gündeme getirmiş, 6360 Sayılı Bütünşehir Kanunu’nun bu yönüyle kırsalda hayat bulmadığını ve bölge insanına haksızlık yapıldığını aktarmıştık.

O yazımız üzerine BURULAŞ’ın eski genel müdürlerinden Levent Fidansoy elektronik postamıza gönderdiği iletiyle bilgilendirme yapmış.

“Köy yerleşimlerine toplu ulaşımda çalışmayı çok önceden başlatmıştık. İlk önce Kestel pilot bölge oldu. Sonra İnegöl, Mustafakemalpaşa, Gemlik ve diğerleri devam etti. Buralarda asıl sorun ilk seferin köyden başlaması şartı. Bu nedenle yerel işletici gerekiyor. Aracı olmayan bazı yerlere biz araç verdik. Ancak, nüfus ve hareket az olan yerlerde yakıt parası dahi çıkmadığından kimse talip olmadı” diyor.

Dağ ilçelerinde de küçük nüfuslu köyler ve Osmangazi’nin bazı köylerini buna örnek gösteren Fidansoy, “Eksikleri çalışıyorduk. Örneğin; eski il başkan yardımcılarından biriyle Keles ve Osmangazi’nin köylerinde, Soğukpınar, Deliller, Kıranışıklar, Gelemiç, Sorgun arasında günde iki ring sefer yapacak hattı da çalışmıştık. Fakat, o da yarım kaldı” notunu eklemiş.

Fidansoy, sorunun çözümü için aracı BURULAŞ’ın vermesi gerektiğini hatırlatmış, ardından da, “Avusturya ve İsviçre’de postbus bu modelde” diye önermiş.

Eski Genel Müdür Fidansoy, kırsaldaki mahallelere ters göçü  başlatmak için önerilerini de şöyle sıralamış:

“Tersine göçü sağlayacak çağrı merkezi, tarımsal endüstri, yazılım endüstrisi ve resort yatırımları çalışılmalı.”

BURULAŞ’ta uzun yıllar yöneticilik yapmış olan Fidansoy’un bölgeyi yeniden canlandırma adına yaptığı önerilerin hepsi uygulanabilir şeyler.

Yeter ki, istensin.

Türkiye’nin en uç noktalarına çağrı merkezleri kurabilen hükümet ve özel sektör kuruluşları, Bursa’nın dezavantajlı kırsal bölgelerini kalkındırma adına yatırımlarını buralara kaydırabilirler.

Yangınlar korkutuyor

Havaların ısınmasıyla birlikte orman yangınlarında da artış başladı. Ülkemizin yeşil örtüsü orman varlığımızı azaltıcı her yangın içimize burukluk düşürüyor.

Dün bir yangın haberi de Büyükorhan ilçemizden geldi. İlçeye bağlı Demirler ve Bademlik mahallelerinin kırsalında başlayan yangın bölgede geniş bir alana yayılmış. Söndürme ekiplerinin müdahalesine rağmen rüzgârın da etkisiyle yangının daha da büyümesinden endişe ediliyor.

Yaz aylarında yangına sebebiyet verecek davranışlardan sakınılmalı. Bu konuda tedbirli ve dikkatli olmakta fayda var.