Ülkemizin de üye olduğu Türk Konseyi’nin kültür örgütü TÜRKSOY’un, ‘Türk Dünyası Kültür Başkenti’ unvanını almak büyük bir olay.
Şimdiye dek ülkemizden Eskişehir ve Kastamonu’ya verilen o unvan için Bursa da aday oldu.
Halen Özbekistan’da bulunan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş bugün Hibe kentindeki Nurullahov Sarayı’nda Türk Dünyası kültür bakanlarının da katılacağı 38. Daimi Konsey Toplantısında o unvana şehir olarak talip olduklarını bildirecek ve Bursa’nın tarihi, doğal yönleriyle, Uludağ’ı, Gölyazı’nı, denizleri, Mudanya’yı ve Osmanlı dönemini öne çıkaran özelliklerini anlatacak.
Bursa’nın 2022 yılı için aday olacağı Türk Dünyası Kültür Başkenti unvanını alabilmesi için elinde güçlü argümanlar var.
Geçtiğimiz yıl pandemi nedeniyle düzenlenemeyen organizasyonun 2020 açılışı da Özbekistan’da gerçekleşti.
Bursa ile birlikte Azerbaycan’ın Şuşa ve Gence kentleri de aday. Ancak Bursa o unvan ve organizasyonu almaya daha yakın kent olarak duruyor.
Etkinliğini Bursa’ya verilmesi durumunda gelecek yıl kentimizde çok sayıda kültürel etkinliğe imza atılacak. Organizasyonu ise Kültür AŞ’nin yapması bekleniyor.
Ülkemizde bu unvanı 2013 yılında ilk alan Eskişehir uzun yıllar Türk Dünyası Kültür Başkenti olmanın kaymağını yedi. O unvanın alınmasında dönemin Bursalı Eskişehir Valisi Kadir Koçdemir’in çabaları vardı.
O unvan gerçekten Bursa’nın hakkı.
Bursa bu organizasyonun altından da layıkıyla kalkacaktır.
Kulağımız bugün Hibe’den gelecek konsey kararında olacak. Aktaş’ın müjdeyi Bursa’ya vermesini bekliyoruz.
Büyükşehir Bursalı muhtarları Demokrasi Adası’na götürüyor
Yassıada, yeni adıyla Demokrasi ve Özgürlükler Adası Türk demokrasi tarihinin utanç yıllarına tanıklık etmiş deniz ortasındaki küçük bir toprak parçası.
1960’larda askeri cuntanın sebep olduğu acıların, gözyaşlarının, zulümlerin, işkencelerin ve sonunda idamların gerçekleştiği bu ada AK Parti hükümetlerince kısa bir süre önce Demokrasi ve Özgürlükler Adası’na dönüştürüldü.
Merhum Başvekil Adnan Menderes’in ve kabine üyesi arkadaşlarının yargılanıp, idam edildiği o ada sonradan açık hava müzesine çevrildi.
Türkiye’nin yakın tarihinde unutulmaz izleri olan adayı toplumun her kesimine tanıtma için çabalar var.
Bursa Büyükşehir Belediyesi de ildeki muhtarların tümünü guruplar halinde BUDO gemileriyle günübirlik Demokrasi ve Özgürlükler Adası’na götürecek. İçinde yargılamaların yapıldığı salon, Menderes ve arkadaşlarının balmumu heykelleri ve gerçek sesleriyle yargılamaların dinletildiği bölümleri muhtarlar gezip görebilecek.
Osmangazi Muhtarlar Derneği Başkanı Burhan Mandacı, Büyükşehir’in bu jestinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Mandacı, “Büyükşehir Belediye Başkanımız Alinur Aktaş bize söz vermişti. Şimdi davet aldık. Büyük bir memnuniyetle katılacağız” dedi.
Büyükşehir Meclisi toplanıyor
Yukarıda da vuruladık, gözler Özbekistan’dan Bursa’ya verilmesi beklenen Türk Dünyası Kültür Başkenti unvanına çevrili ama Büyükşehir Belediye Meclisi de bugün eylül ayı oturumunu gerçekleştirecek.
Özbekistan’da bulunan Başkan Aktaş’ın katılamayacağı mecliste Bursa’yı ilgilendiren önemli dosyalar var.
Merinos Atatürk Kongre Kültür Merkezi’nde saat 15.00’de başlayacak oturuma Meclis 1. Başkanvekili Ahmet Yıldız başkanlık edecek.
Oturumda BUSKİ Genel Müdürlüğü’nün Büyükorhan ve Keles atıksu arıtma tesislerinde kullanılmak üzere İller Bankası’ndan kredi borçlanma talebi ele alınacak. Ayrıca, Büyükşehir’in kimi uluslararası örgütlerdeki üyeliklerinin iptali de meclis gündeminde yer alıyor.
Dikkatimizi çeken bir başka dosyada da, toplu konut yapılacağı duyurulan Sıcaksu’daki 19 parselle Nilüfer’e bağlı Hasanağa’daki kimi parsellerin TOKİ ile trampası da var.