Çevreye duyarlı bir toplum olmamız için daha kat edeceğimiz çok yol olduğunu düşünüyoruz.
Dün bu minvalde elektronik postamıza Orhaneli ilçemizdeki bir okurumuzdan yöre insanına dönük sitem dolu ileti düşmüş.
Atalarından kalma arazilerinin üstüne gelişigüzel evsel atıklar, çöpler, inşaat kalıntıları bırakıldığını gören hemşerimiz, “Siz ne yapmak istiyorsunuz? Tarlalarımızı, bahçelerimizi çöple doldurmuşsunuz. Hukuka mı başvuralım?” diye serzenişte bulunmuş.
Okurumuz tepkisinde haksız değil.
Bunu yapanları tespit etmek de kolay değil. Gece vakti gelip dökebilirler. Dökenlerin de yöre insanları olduğunu ileri sürüyor. Okurumuz, cemiyetlerde kullanılan plastik çatal, kaşık tabak atıklarından, inşaatlardan çıkan tuğla kırıntılarına kadar her şeyi boş duran arazilerine dökenlerin kendilerine gelmesini, silkinmelerini istiyor.
Bunun ceza-i bir yaptırımı olmalı. Özel mülkü üzerine bir başkasının atık bırakması kabul edilebilir bir davranış değil.
Belediyelerimizin, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’nün bu konuda yapabilecekleri bir şeyler olduğunu düşünüyoruz.
Çevreye atık bırakmanın ağır para cezaları olduğu malum. Sıkı takibe alınıp, kaçak atık bırakanlar tespit edilebilirler. İçinde belki de toprağa ve tüm canlılara zarar verici kimyasal, zehirsel atıklar da çıkabilir.
Bu o çöpü bırakanlara umarız ders olmuştur.
Orhaneli’deki okurumuz da kendi hemşerilerine çektiği video ve attığı fotoğraflarla anlamlı bir ders vermiş.
Çevre hepimizin. Kim olursak olalım, onu kirletme lüksüne ve yetkisine sahip değiliz.
Kitap bağışı ve değerler buluşması
Gördük ki, FADILDER Bursa’ya ve diğer derneklere örnek olacak bir hareket başlatmış. ‘Değerlerimiz ve Değerlilerimiz’ adlı etkinlikte, yöreden kitap yazanları köylüleri ile buluşturuyor. Eksik olmasınlar, bizi de davet ettiler. Kitabımız hakkında kısa bir söyleşi yaptık. Mehmet Açar ve Mustafa Balı yönetimindeki söyleşide hem kitabımızı hem kitapların önemini konuştuk hem de hemşerilerimizin sorularını yanıtladık.
FADILDER Başkanı Ferruh Tayan bir de semt insanlarının faydalanacağı bir kütüphane kurmak için kolları sıvamış. Bağışlanan kitapları ödünç olarak köylülerine ve mahalle sakinlerine okutuyor. O toplantıya katılan konuklar ellerinde kitap ve kolilerle geldiler. Fadıl doğumlu Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi Öğretim Üyesi İdris Kaydul’un çabalarını da unutmamak gerek. Okuyan ve okutan bir toplum için kendisinin girişimlerini, çabalarını da takdir ettiğimizi vurgulamak isteriz.
Kütüphane kurmak için yola koyulan dostlara biz de elimiz boş gitmedik. Kütüphanemizden bağışta bulunduk.
Örnek bir girişim başlatan Fadıl Köyü Kültür ve Yardımlaşma Derneği başkan ve yönetimini kutluyorum.
Okuyan toplumlar etraflarını da aydınlatırlar.
Köy çocukları için atkı bere ve boyunluk ördüler
Sırameşeler Mahallesi’nde, ‘İlmek İlmek Sevgi’ adlı kadın grubu, Bursa’nın Dağ ilçelerinde eğitim gören çocuklar için bere, atkı, boyunluk örmeye başlamış. Jale Varlı’nın önderlik ettiği kadınlarımız, ördükleri atkıları, bereleri, boyunlukları köylerdeki çocuklara götürmek üzere Sırameşeler Mahalle Muhtarı Hatice Yanar’a teslim etmiş.
Kendisi de Büyükorhanlı olan Hatice Muhtara verilen hediyelerle bölgedeki 250 çocuk sevindirilecek. Bu iyiliğin ardından grubun, LÖSEV’in kanser tedavisi gören çocukları için de örgü kampanyası başlatacaklarını öğrendik.
Herkesin kendince etrafına yapabileceği bir insanlık ve iyilik hareketi olduğuna inanıyoruz.
Biz de Sırameşelerli kadınlarımızı ve bu iyiliğe aracı olanları tebrik ediyoruz. İyilik için atılan her adımın koşuya ve maratona dönüşmesi dileğiyle. Buna katkı vermek isteyenler Sırameşeler Muhtarımız ile irtibata geçebilirler.