Olay Gazetesi Bursa

Komşudaki yerel seçim ve Türkler 

Komşu Bulgaristan’da yarın yerel seçimler var. Şüphesiz, buradaki seçimler Türk azınlığı da yakından ilgilendiriyor. Türklerin en yoğun yaşadığı kentlerin başında Kırcaali ve Deliorman geliyor. Kırcaali uzunca süredir çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Hareketi’nin elinde bulunuyor. Ankara’nın mesafeli durduğu bu Türk partisinin Kırcaali’yi almasına kesin gözle bakılıyor. Şüphesiz, Bulgaristan yerel seçimlerinin favorisi iktidardaki Başbakan Boiko Borisov’un lideri olduğu GERB görünüyor. GERB’in yine yerel seçimlerden de zaferle çıkacağı dillendiriliyor. Uludağ Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim […]

Komşu Bulgaristan’da yarın yerel seçimler var.

Şüphesiz, buradaki seçimler Türk azınlığı da yakından ilgilendiriyor.

Türklerin en yoğun yaşadığı kentlerin başında Kırcaali ve Deliorman geliyor.

Kırcaali uzunca süredir çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Hareketi’nin elinde bulunuyor.

Ankara’nın mesafeli durduğu bu Türk partisinin Kırcaali’yi almasına kesin gözle bakılıyor.

Şüphesiz, Bulgaristan yerel seçimlerinin favorisi iktidardaki Başbakan Boiko Borisov’un lideri olduğu GERB görünüyor.

GERB’in yine yerel seçimlerden de zaferle çıkacağı dillendiriliyor.

Uludağ Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi ve Balkan Türkleri Göçmen ve Mülteci Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Dr. Kader Özlem sosyal medyada dün Bulgaristan yerel seçimlerini değerlendirmiş.

Dikkatimizi çekti.

Dr. Özlem, Bulgaristan‘daki 27 Ekim 2019 yerel seçimlerine dair ‘sessiz seçim’ tanımlamasın bulunmuş.

Düşük katılımlı bir sonuç bekliyor. Katılımın yüzde 40’ı geçmeyeceğini düşünüyor.

Avrupa’da benzer oranlar çıkıyor.

Nedense Avrupalı seçimlere pek ilgi göstermiyor.

Bulgaristan’da da durum aynı gözüküyor.

Özlem’in Bulgaristan yerel seçimlerine ilişkin beklentileri şunlar:

“Seçim sonuçlarında sürpriz çıkacağı beklentisi de yok. Ayrıca Bulgaristan halkının siyaset kurumuna güveni neredeyse hiç yok. Seçimde öngörülmeyen radikal bir sonuç geneldeki durumu da doğal olarak etkileyecektir. Ne var ki, bu seçimin ülkedeki halkın temel beklentisi olan ekonomide bir iyileşme yaratması da söz konusu gözükmüyor. Statüko devam.”

Dr. Özlem partiler açısından ise seçimi şöyle değerlendiriyor: 

“GERB favori durumda. İktidardaki parti olmakla birlikte 21 şehir belediyesini ve meclislerini elinde tutarak seçime gidiyor. 2. tura kalan yerlerde de koalisyon ortağı aşırı milliyetçilerin desteğiyle mevcudunu koruyabilir. BSP’nin yerelde varlık göstermesi, özellikle şehir belediyelerinde güç. İlçelerde ise belli bir ağırlığı olacaktır. HÖH Kırcaali ve Deliorman dışında varlık gösteremeyeceğe benziyor. Kırcaali haricinde şehir belediyesi alması zor. Özellikle kendi kalesi olarak gördüğü Türklerin yoğun yaşadığı ilçelerde sert bir seçim kampanyası yürüttüğü sahadan gelen bilgiler kapsamında.”

Özlem’e göre Kırcaali’nin en çok Türk azınlığın yaşadığı ilçelerinden Cebel’de sürpriz olabilir.

Dr. Özlem’in Bulgaristan’daki diğer Türk partilerine ilişkin tahminleri ise şunlar:

“DOST’un devamlılığı açısından önemli bir sınav ve başarısızlık kaldırmayacak bir seçim. UHÖH ve HŞHP için belediye kazanımı beklenmese de Deliorman’da sempati kitlesi olduğu vakıadır. Aşırı milliyetçiler ilk turda önemli bir şey ifade etmeseler de ikinci turda yer alacakları taraf belediyenin kazananını belirleyecek.”

Özlem’in ilginç bir tespiti daha var.

Bulgaristan‘da siyasal değişimi yerel ya da genel seçimlerin değil, Türkiye’nin Avrupa’ya karşı dillendirdiği, ‘zamanı geldiğinde kapıları açarız’ söyleminin eylemsel durumunun sağlayacağını düşünüyor.

Kapılar açıldığında ise Bulgaristan‘daki Türk siyasi partilerinin geleceğinin de kesin bir şekilde çizileceğine işaret ediyor.

Düşük katılımlı bir yerel seçim gibi görünse de Türk azınlığı yakından ilgilendiren bir durum söz konusu.

Burada sayıları giderek artan Türk azınlık partilerinin ise belirli bir bölge dışında Bulgaristan genelinde etkili olamayacakları anlaşılıyor.

Nereden nereye?

Ankara  ve AK Parti ile ilişkilerini bozan HÖH artık Türkiye’de CHP ve İYİ Parti dışında kabul görmüyor.

Oysa bir dönem Bulgaristan Parlamentosu’ndaki çoğunluğuyla koalisyon ortağı idi.

Şimdilerde Kırcaali ile yetinmek durumdalar.