Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin kaynak temin amaçlı yürüttüğü gayrimenkul satışları sürüyor.
Belediye Encümeni’nde önceki gün gerçekleştirilen ihaleyle Büyükşehir’in kasasına 62,7 milyon TL’lik daha sıcak nakit akışı sağlandı.
Geçmiş dönem biriken borçların tasfiyesi yüzünden mali sıkıntı çeken Büyükşehir Belediyesi iki satışla biraz daha soluklanacak.
Kocaahmet Katlıotoparkı 25 milyon lira muammen bedelden ihaleye çıkarıldı.
İhalede en son 25 milyon 10 bin liralık teklifle katlıotopark Kutlucan Ailesi’nden Fatih Kutlucan’a satıldı.
Satış işlemi Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın onayı ile kesinleşecek.
Çarşı’nın merkezindeki bu en eski katlıotoparkın satışı beraberinde endişeleri de getirmiş görünüyor. Çarşı esnafının, satılan otoparkın yerine ticari amaçlı başka bir yapı dikilme endişesi taşıdıkları dillendiriliyor.
Ancak Büyükşehir Belediyesi’nin ve Osmangazi Belediyesi’nin buna izin vereceğini sanmıyoruz.
Öte yandan;
Büyükşehir Belediye Encümeni daha evvel satışa çıkarılan fakat müşteri bulunamayan Beşyol’daki bir mülkün ihalesini de gerçekleştirdiğini öğrendik.
İhale sonunda Yeşilova Mahallesi’nde Büyükşehir Belediyesi’nce anlaşma yoluyla vatandaşlardan satın alınan 3 bin 743 metrekarelik arsa satılmış oldu.
Büyükşehir Belediyesi’nin bu satıştan 10 milyon liranın üzerinde kâr ettiğini görüyoruz.
26 milyon 203 bin 660 lira muammen bedelle satışa çıkarılan söz konusu arsayı 37 milyon 700 bin liralık teklifle Parsan isimli bir şirket satın aldı. Büyükşehir Belediyesi Beşyol’daki diğer parselleri de önümüzdeki günlerde satışa çıkaracak.
Bu arada Nilüfer’e bağlı Başköy’de daha evvel satışı duyurulan ancak rakamlar yüksek bulunduğu için müşteri çıkmayan 5 adet parselin muammen bedellerinde de revizyona gidilmiş. İndirim sonrası söz konusu arazilerin önümüzdeki günlerde yeniden satılacak.
Büyükşehir bu satışlardan 100 milyon liralık bir gelir bekliyordu.
Söz konusu parseller Mobilyacılar Kooperatifi’nce plan tadilatı karşılığı Büyükşehir Belediyesi’ne verilmişti.
Saygı sübvansiyonu
Dün sabah BURULAŞ’taki Özel Halk Otobüsçüleri Odası ile Büyükşehir Belediyesi arasında varılan anlaşma sonucu düzenlenen protokol imza törenini izledik.
Kentin batısında çalışan 300 özel halk otobüsünün yolcu başı ücret ödeme uygulamasına geçişlerine ilişkin protokole Başkan Alinur Aktaş ile ÖHO Odası Başkanı Sadi Eren imza koydular.
O protokol maddeleri içinde Bursa’yı ve Türkiye’yi yakından ilgilendiren bir madde vardı.
Büyükşehir Belediyesi ile Özel Halk Otobüsçüleri Odası, kentteki yaşlı, engelli ve diğer tüm binenlere her yolcu için 2 lira 10 kuruş ücret ödenmesi konusunda mutabakata vardılar.
Uygulama ne kadar başarılı olur bilmiyoruz ama Başkan Aktaş haklı olarak baştan peşin peşin otobüs sahiplerini ve sürücüleri uyardı.
Artık Bursa’nın toplu taşımada kötü uygulamalarla değil, örnek davranışlarla ulusal medya gündemine girmesini istediklerini söyledi.
Yaşlı, engelli ve ‘bedavacı’ olarak tanımlanan kesime saygı için sağlanan sübvansiyondan özel halk otobüsçülerinin hoşnut olduklarını gözledik.
Umarız uygulama sonuç verir.
Başkan Aktaş, Bursalılardan da toplu taşımaya güvenmelerini istedi.
‘S’ krizi çözülüyor
Öte yandan söz toplu taşımadan açılmışken, Bursa’nın gündemindeki başka bir sorun da ortadan kaldırmaya dönük mutabakat sağlandığını öğrendik.
UKOME’nin önümüzdeki hafta yapacağı toplantıyla, taşra ilçelerinden satın alınan servis plakalarının kent merkezinde çalışmalarına onay vereceği konuşuluyor.
Ancak bunun bir bedeli olacak.
Ortalama 200 bin lira plaka değerine ulaşmak için aradaki fark Büyükşehir Belediyesi’ne ödenecek.
İlçe belediyelerinden alınmış servis plakalı araçlar bu sayede kent merkezinde de çalışabilecek.
Büyükşehir’in kasasına buradan da yüklü miktarda bir kaynak akacak.