Bursa‘nın merkezinde tarihimizi yansıtan eserler ayrım yapmaksızın onarılırken, sıranın artık kırsalda çürümeye terk edilen yapılara geldiğini görüyoruz.
Önceki gün Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Turizm Daire Başkanı Aziz Elbas ile görüşürken, kırsaldaki yurttaşlarımızı sevindirici bir haber aldık.
Büyükşehir Belediyesi artık sadece kent merkezindeki tarihi yapıları değil, kırsaldaki ecdat yadigârı diğer eserleri de ayağa kaldırmak için planlamasını yapmış.
Elbas’ın verdiği bilgiye göre;
Bursa‘nın ilçelerindeki 40 civarındaki tarihi köy hamamı restorasyon programına alınmış.
Kırsalda onarılamayıp kaderine terk edilen hamamlar için Büyükşehir Belediyesi bütçesinden önemli oranda kaynak ayrılmış.
Rölövesi bulunan hamamlar sihirli bir el değişmişcesine restore edilip, kırsal kültürün hizmetine sunulacak.
Başkan Elbas, hamamların bir kısmının kültür merkezi olarak, bazı yerlerde ise vatandaşlardan hem kültür merkezi hem de hamam olarak kullanma taleplerinin geldiğini aktardı.
Elbas, köylerdeki hamam onarımlarına da kısa sürede başlayacaklarını, Büyükşehir Belediyesi olarak bu konuda bütün hazırlıkları yaptıklarını söyledi.
Tarihi yapıların ayağa kaldırılması için Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe‘den sınırsız destek aldıklarını da aktaran Elbas, “Ecdadın bıraktığı eserleri onarıp, ayağa kaldırmak bizim onlara olan bir vefa borcumuz” diye konuştu.
Bütün bunların 6360 Sayılı Bütünşehir Yasası kapsamında el atıldığını söyleyebiliriz.
Kırsala avantaj sağlayan yasaya başlangıçta karşı duranlar olsa da bundan Bursa’daki yurttaşlarımızın avantajlı çıktıklarını söyleyebiliriz.
Büyükşehir Belediyesi’nin bugün sadece kırsala hamam değil, köylere geleneksel ahşap ve taş mimarisini yansıtan konaklar da yaptığını görüyoruz.
Her biri 750 bin lira ile bir milyon lira arasında değişen yatırımlarla köylere butik otel tarzı konaklar yapan Büyükşehir Belediyesi, kırsaldaki nüfusu orada tutabilmek için masraftan kaçınmıyor.
İrili ufaklı çok sayıda proje ile kırsalda varlığını hissettiren Büyükşehir Belediyesi, bu tutumuyla yasanın emrettiği 10 yıl boyunca yatırım bütçesinin en az yüzde 10’ununu kırsala ayırma zorunluluğunu da fazlasıyla aşmış görünüyor.
Kırsalda sıcak asfaltlı ulaşım başta olmak üzere gölet, sulama tesisleri, altyapı, üst yapı konak vb. gibi hizmetlerin öne çıktığını görüyoruz.
Bugün Bütünşehir Yasası’nın geri bildirimi konusunda bir araştırma yapılsa, Bursa‘nın ve Başkan Recep Altepe‘nin kırsaldan siyasi manada büyük destek aldığı ve kabul gördüğü ortaya çıkacaktır.
Bunu konuştuğumuz kırsaldaki tanıdıklardan sık sık duyuyoruz.
Kırsaldaki hemşerilerimiz 6360 Sayılı Bütünşehir Yasası ile hızlanan hizmetin farkında.
Özellikle BUSKİ Genel Müdürlüğü‘nün yeni ihalelerle kırsalı şantiyeye çevirdiğini söyleyebiliriz.
Köylerdeki yarı asırlık altyapıyı yenileyen BUSKİ, Büyükşehir’in bu bölgedeki memnuniyet oranlarını yükselten bir etki yapıyor.
İlçe ayrımı yapmaksızın Bursa’nın 17 ilçesinde Büyükşehir’in hizmetlerini görmek kırsaldaki yurttaşlarımızın orada tutunma umudunu da artırıyor.
Karacaali’deki Bordum
Büyükşehir Belediyesi iştiraki BURFAŞ‘ın yaptığı her yatırımın vatandaşta bir karşılığı var.
Sosyal tesisleri bunun en net örneği.
Önceki gün Gemlik ilçemizdeki Karacaali Kamp Tesisleri hizmete açıldı.
Bu bölgeye daha önce kazandırılan Narlı Sosyal Tesisleri ve bungalov evleri zaten yoğun bir rağbet görüyordu.
Şimdi, Gençlik ve Spor Bakanlığı‘nda devralınan Karacaali tesisleri de yeni ilavelerle Bursalıların hizmetine sunuldu.
Açılışa gidemedik ama paylaşılan fotoğraflar gösteriyor ki, denize girmek için illa yüzlerce kilometre Bodrum‘a gitmeye gerek yok.
BURFAŞ’ı bu açıdan bir kez daha kutlamak gerek.