Olay Gazetesi Bursa

Kırsala 20 milyon liralık destek daha

Avrupa Birliği‘nin, katılım öncesi aday ülkelere verdiği hibe kredilerin bir kısmı kırsalda hayatın canlandırılması için kullanılıyor. Bu kapsamda tarım, hayvancılık, kırsal turizm, güneş enerjisi vb. gibi alanlarda proje üretenlere yüzde 50 ile 70 arasında değişen oranlarda hibe desteği sağlanıyor. Türkiye‘nin bir ara AB ile arası açıktı. Halen de çok iyi olduğu söylenemez. Her ne kadar […]

Avrupa Birliği‘nin, katılım öncesi aday ülkelere verdiği hibe kredilerin bir kısmı kırsalda hayatın canlandırılması için kullanılıyor.

Bu kapsamda tarım, hayvancılık, kırsal turizm, güneş enerjisi vb. gibi alanlarda proje üretenlere yüzde 50 ile 70 arasında değişen oranlarda hibe desteği sağlanıyor.

Türkiye‘nin bir ara AB ile arası açıktı. Halen de çok iyi olduğu söylenemez.

Her ne kadar Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan‘ın geçtiğimiz günlerde Brüksel‘de AB yetkilileriyle yaptığı görüşmelerde bir ılıma gözlense de ilişkilerin kısa vadede düzelme olasılığı yok.

Haliyle proje hazırlayanlar, yaşanan kriz nedeniyle fonların sıkıntıya girdiği endişesine kapıldılar.

Kuruma teslim edilen projelerin sonuçlarının açıklanması uzadı.

Nihayetinde, ülke genelinde hibeyi hak edenlerin ismi geçtiğimiz ay duyuruldu.

AB‘nin fonladığı Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu‘nun IPARD-2 kapsamında aldığı proje başvurularının sonuçları uzun bir beklemenin ardından belli oldu. 

Bursa IPARD-1‘de 82 milyon liralık hibe desteği alırken, IPARD 2‘nin ilk çağrısından kentimize düşen pay 20 milyon lira olarak açıklandı.

Dün TKDK Bursa İl Koordinatörü Ömer Berksun ile bu durumu konuştuk.

Berksun proje sahipleriyle sözleşme imza aşamasına geldiklerinden bahsetti.

Hatta, imzaların atıldığını anlattı.

Berksun, IPARD-2 döneminde Türkiye genelinde kullanılacak 1.4 milyar Eurol‘luk bütçeden Bursa‘ya daha çok pay almak için çalıştıklarının altını çizdi.

Berksun şöyle konuştu:

IPARD-1’de Bursa’da toplamda 7 çağrı ilanına çıkılmış olup, 225 proje ile sözleşme imzalanmış, faydalanıcı katkısıyla birlikte 208 milyon TL’lik toplam yatırım tutarı için 82 milyon TL hibe desteği sağlanmıştır. IPARD-2 programının 1. başvuru çağrı ilanında ise Bursa’dan 185 proje gelmiş ve toplamda 42 proje sahibi ile sözleşme imzalamaya hak kazanmıştır. Sözleşme imzalamaya hak kazanan projelerin toplam yatırım büyüklüğü yaklaşık 40 milyon TL olup bu yatırımlara yaklaşık 20 milyon TL hibe desteği verilecektir.”

Peki, hibe desteğinden Bursalı hak sahipleri hangi alanda faydalanacaklar?

TKDK İl Koordinatörü Berksun onlara da açıklık getirdi.

40 milyon liralık bütçeyle Bursa‘da 3 adet süt hayvancılığı, 3 adet besi hayvancılığı, 3 adet kanatlı et üretimi, 1 adet et işleme ve kesimhane, 1 adet soğuk hava deposu, 5 adet bitkisel üretim, 12 adet arıcılık, 2 adet yerel ürünler (zeytinyağı işletmesi), 1 adet kırsal turizm, 10 adet makine parkı, 1 adet yenilenebilir (güneş tarlası) enerjisi projesi desteklenecek.

 

Hibenin ilçe dağılımı

 

TKDK‘nin hibe desteğinin ilçelere göre dağılımı da şöyle:

Büyükorhan‘da 5 projeye 2,1 milyon TL, İnegöl’de 4 projeye 2.2 milyon TL, İznik‘te 5 projeye 2,3 milyon TL, Karacabey‘de 3 projeye 2,6 milyon TL, Keles‘te 1 projeye 49 bin TL, Mustafakemalpaşa‘da 4 projeye 5,8 milyon TL, Mudanya‘da 2 projeye 86 bin TL, Nilüfer‘de 2 projeye 176 bin TL, Orhaneli‘nde 2 projeye 1,7 milyon TL, Orhangazi‘de 3 projeye 1,1 milyon TL, Osmangazi‘de 2 projeye 1,9 milyon TL ve Yenişehir’de 9 projeye 2,1 milyon TL hibe verilecek.

 

Artvin’e fabrika kuruyor

 

Söz TKDK hibelerinden açılmışken, geçtiğimiz günlerde Artvin gezisinde Bursa’dan tanıdık bir sima ile karşılaşmıştık.

Osman Koçak isimli Artvinli hemşehrimizi Bursa’dan tanıyoruz.

Kendisi, Türkiye’de ilk kez okul yap-devlete kirala modeliyle Alemdar Mahallesi‘nde 24 derslik bir eğitim kurumu inşaa etmişti.

O okulu şimdi Milli Eğitim Müdürlüğü kiraladı.

Koçak her ay devletten kira alıyor.

Koçak şimdi de Bursa’dan, doğduğu topraklara geri dönüp TKDK’ye başka bir proje için hibe başvurusu yapmış.

Artvin‘deki bütün TKDK projeleri kabul görünce, Koçak’ın fındık kırma fabrikası projesine de 1,5 milyon liralık hibe desteği onaylanmış.

Koçak şimdi memleketine TKDK hibesi ile fabrika kuracak. Daha sonra kurduğu fabrikayı Artvin İl Özel İdaresi’ne hibe edecek.

Fabrikayı Artvin Valiliği de yakından takip ediyor.