Türkiye enerjide dışa bağımlılığı azaltmak için son günlerde hidroelektrik santral ve linyit kömürü arayışına ağırlık vermeye başladı.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayark‘ın son zamanlarda yerli kaynaklara önem veren bir politika izlediğini görüyoruz.
Konu bugünlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan‘ın da gündeminde.
Hükümetin enerji çeşitliliği ve kaynak kullanımını artırmaya dönük girişimlerine karşı çıkan çevreciler Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın hedefinde.
Önceki gün çevrecilere çatan Cumhurbaşkanı Erdoğan,“Aslolan milletimin çıkarları” demişti.
Bu gelişmeler ışığında Bursa‘da da yeni bir kömür rezervine daha ulaşıldı.
Mustafakemalpaşa ilçemizdeki Kestelek Bor Madeni‘nde bugünlerde tatlı bir heyecan var.
Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü‘nce işletilen ocağın bortozu sahasında bor madenine yönelik zemin sondajı sırasında tahminen 6,5 milyon ton rezervlik kömür damarlarına rastlanıldı.
Bu gelişme üzerine 12 bin 655 hektarlık alanda 8 adet kuyu açılarak kömür rezervinin devamlılığının araştırılması kararlaştırıldı.
Yerin 2 kilometre derinliğine dik kuyularla yapılacak araştırma için ÇED Yönetmeliği gereği Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na başvuruldu.
Çevrenin kirletilmemesi ve doğanın korunması adına Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü’nün yaptığı ÇED izni başvurusu için resmi prosedür başlatıldı.
Bor sahasında tesadüfen rastlanılan kömür damarında ekonomik rezerv tespit edilirse, Kestelek’de önümüzdeki aylarda sadece bor değil iki cevher birden yeryüzüne taşınacak.
ÇED olumlu bulunursa, açık ocak yöntemiyle kömür yüzeye çıkarılacak.
Rusya ile yaşanan uçak krizinin ardından enerji de farklı rotalar ve kaynaklara yönelen Türkiye, böylece kendi topraklarındaki yerli rezervleri de maksimum düzeyde değerlendirmeyi hedefliyor.
Kestelek’ten gelen bu sevindirici haber ülkemizdeki kömür rezervlerinin artmasını da sağlayacak.
Aydın’ın Paşa Çiftliği çağrısı
Bursa geçtiğimiz günlerde bir kent beyefendisini kaybetti.
Paşa Çiftliği hissedarlarından merhum Ali Muhittin Dinçsoy‘u Acemler Kavşak Projesi döneminden beri yakın tanıyoruz.
Uzunca bir süre direndi ama sonunda kentin yararı doğrultusunda çiftlik içinde kavşak geçişine onay verdi.
Dinçsoy’un çok narin bir yapısı vardı. Çiftliği korumak için verdiği mücadeleyi iyi bilenlerdeniz.
O’nu önceki gün yitirdik.
Fakat, geride diğer hissedarlarla birlikte kent merkezinde çok büyük ve çok değerli bir toprak parçası bıraktı.
191 dönümlük Paşa Çiftliği daha evvel değerlendirilmek üzere İller Bankası‘na devredilmişti.
İller Bankası AŞ Genel Müdürlüğü, en üst seviyede kamu yararı geliri elde edilebilmesi amacıyla arsanın etkin ve verimli kullanımına dönük analiz yaptıracaktı.
MHP Osmangazi Belediye Meclis Grup Sözcüsü Cemil Aydın, Dinçsoy’un vefatının ardından Paşa Çiftliği’nin şimdi Bursa için daha fazla önem arz ettiğini belirtti.
Aydın elektronik postamıza gönderdiği iletide banka yetkililerine arsanın son durumunu sordu.
Aydın, “Büyükşehir ve Osmangazi Belediye meclisleri ile şehir dinamikleri yok sayılarak, Ankara kaynaklı bir imar planı ile karşı karşıya kalacak mıyız? Bu konuda oldu bitti ile karşılaşmamak için herkesi daha duyarlı olmaya, Bursa’nın değerlerinin Bursalılar tarafından idare, sevk ve planlanmasının doğru ve tartışılmaz bir gerçek olduğunun kabulüne davet ediyoruz” ifadelerini kullandı.
Aydın, bu konuda Ankara‘daki 18 Bursa milletvekilini de göreve davet etti.
Kentin içinde kalan bu çok değerli toprak parçası için bakalım İller Bankası nasıl bir proje ile Bursalıların karşısına çıkacak?
Doğrusu biz de merak etmiyor değiliz.