Olay Gazetesi Bursa

Kentsel dönüşüm itirazcısına tepki

Kentsel dönüşüm Türkiye’nin sorunu. Bu konuda şehrin dönüşümünü hızlandırma amaçlı Bursa‘ya özgü bir model üretildi. Büyükşehir Belediye Meclisi’nin parsel bazlı emsal artış kararları dönüşümün tetikleyicisi olacak. Dönüşümde emsal artış teşviği, başta akademik meslek oadaları olmak üzere çeşitli kesimlerden tepki aldı. Ancak, bir yandan da uygulama başladı. Dün bu sütunlardan aktardık. Nilüfer Sitesi‘nin ardından Ataevler‘deki Umut Sitesi‘nde de süreç işliyor. […]

Kentsel dönüşüm Türkiye’nin sorunu.

Bu konuda şehrin dönüşümünü hızlandırma amaçlı Bursa‘ya özgü bir model üretildi.

Büyükşehir Belediye Meclisi’nin parsel bazlı emsal artış kararları dönüşümün tetikleyicisi olacak.

Dönüşümde emsal artış teşviği, başta akademik meslek oadaları olmak üzere çeşitli kesimlerden tepki aldı.

Ancak, bir yandan da uygulama başladı.

Dün bu sütunlardan aktardık.

Nilüfer Sitesi‘nin ardından Ataevler‘deki Umut Sitesi‘nde de süreç işliyor.

37 bloklu 444 daireli sitede sadece mülk sahibinin dönüşüme itiraz ettiğini öğrendik.

Dönüşüme karşı çıkan ve yönetimi suçlayıcı ifadeler kullanan itirazcılara Umut Sitesi’nden de yanıt geldi.

Site Yöneticisi Kemal Zararsız arayıp, “kravatlı cahiller” diye tanımladığı itirazcılara sert yanıtlar verdi.

14 firma ile görüşmeler yaptıklarını, 111 bin TL’lik karot testi bedelinin de yüklenici tarafından ödenmesi için anlaştıklarını belirten Zararsız, bu durumu ‘şaibeli’ diye yorumlayanların kendilerini üzdüğünü aktardı.

Dönüşüme baştan beri karşı çıkanların şevklerini kırdığını, ancak yoldan dönmeyeceklerinin altını çizen Zararsız, “Yaptırdığımız karot testleri sonucu beton kalitesi C-9, C-10 düzeyinde çıktı. Meğer beton bir mezarda yaşıyormuşusuz farkında değilmişiz. Proje aşamasında yeni dairelerin ikisi şimdiden 259 bin liraya satıldı” diye konuştu.

Anlaştıkları yüklenicinin yeni projede 37 blok yerine 25 blok yapacağını, kat sayısının 5’ten 8’e çıkacağını, bina metrekarelerinin de 69, 72, 74 metrekare iken 117 metrekare nete yükseleceğini anlattı.

Zararsız, daire sayısının 444′ten 880‘e yükseleceğini, fakat mülk sahiplerinin 50 kuruş bile ödemeden net 117 metrekarelik dairelere kavuşacaklarını bildirdi.

Umut Sitesi’nin Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü‘nden raporunun çıktığını, en geç iki ay içinde de İlçe Tapu Müdürlüğü‘nden gelecek yazının ardından tahliyesine başlanacağını kaydeden Zararsız, “Teşekkür etmesi gereken kravatlı cahiller bizleri üzüyor, şevkimizi kırıyor ama inşaat bittiğinde semtte örnek bir proje ortaya çıkacak” dedi.

Zararsız, caddeye bakan dükkanların ise yükleniciye kalacağını sözlerine ekledi.

Emsal artış kararı tartışılıyor ama çıkan karot sonuçlarının da bölgedeki binaların acil müdahale istediğini ortaya koyuyor.

 

Ayda 37 bin TL’lik burs

 

Önceki akşam Dağ-Der‘in Danışma Kurulu toplantısı vardı.

Nisan içinde yapılacak Genel Kurul öncesi Danışma Kurulu üyeleriyle istişarede bulunuldu.

Dağ-Der Genel Başkanı Prof. Dr. Ali Kaya, üyeleri 8 aylık çalışmaları hakkında bilgilendiriken, Dağ-Der’in 370 öğrenciye her ay 100’er TL burs verdiğini, rakamın derneğe aylık 37 bin TL‘lik gider oluşturduğunu anlattı.

Derneğin önümüzdeki 3 yılına ilişkin hedeflerinin ve yapılanmasının ele alındığı toplantıda Danışma Kurulu üyeleri Prof. Kaya’nın kongrede yeniden göreve devam etmesini istediler.

 

Sütçülerin ortak fiyat tavrı

 

Birkaç gündür TV ekranlarında Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik‘in Türkiye genelinde süt fiyatlarını kırmaya, düşürmeye çalışanlara dönük sert açıklamalarını izliyoruz.

Dün Bursa’da Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü‘nde Orhaneli, Keles, Büyükorhan, Harmancık, Karacabey, Mustafakemalpaşa, Yenişehir, İnegöl ve İznik ilçelerinin Süt Üretici Birliği başkanları toplandılar.

Bursa genelinde, Ulusal Süt Konseyi’nin belirlediği litre başı 1.15 TL‘lik fiyatın altına inilmemesi konusunda ortak hareket kararı alındı.

Uymayan firmaların belirlenmesi ve Konsey’e bildirilmesi kararlaştırıldı.

Dün bu durumu Yenişehir Süt Üreticileri Birliği Başkanı Nazif Tuna‘ya sorduk.

Tuna, Bursa’nın Dağ ilçelerinde litre başı ödenen rakamın 1 TL olduğunu, fiyatın belirlenen düzeye çıkartılmaması durumunda, toplanan sütlerin süt tozu fabrikalarına verileceğini ifade etti.