Bursa’nın ana sorunlarından biri haline gelen 0,50 emsal krizini aşmak için Büyükşehir Belediye Meclisi’ndeki siyasi parti grupları yeni bir formül üretti.
Büyükşehir Belediye Meclisi’nin önceki gün gerçekleştirilen yoğun gündemli oturumunda bir madde vardı ki, o dosya Bursa’daki kentsel dönüşüm mağdurlarını yakından ilgilendiriyordu. Meclis, dönüşüm krizini aşmak için oy birliğiyle özel bir fon kurulması kararlaştırıldı.
İmar ve Bayındırlık Komisyonu’nca önerilen Kentsel Dönüşüm Sosyal-Teknik Altyapı Fonu ile donatı alanı eksikliği yüzünden ruhsat alamayan mağdur sitelerin sorununun çözülmesi hedefleniyor.
Büyükşehir Belediye Meclisi daha önce bir karar alarak, yargı kararlarıyla mağdur olmuş sitelerin sosyal donatı alanı ihtiyacının ilgili ilçe belediyelerce karşılanmasına kararlaştırmıştı.
Meclis aldığı o kararda, “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın riskli yapılara ilişkin Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne verdiği yetki doğrultusunda onaylanan imar planı değişikliklerinde, nüfus artışından kaynaklı donatı alanı ihtiyacı bulunması durumunda, ruhsat vermeye yetkili belediyelerin meclisi tarafından donatı alanları elde edilmesine yönelik uygulama yönetmeliği hakkında bu doğrultuda uygulama yapılacaktır” plan notunu eklenmişti.
Şimdi bu görevi Büyükşehir kendisi üstlenmiş oluyor.
Peki bu fonun ana ilkeleri neler?
Artan nüfusun donatı alanı ihtiyacının hesaplanmasında kişi başı yaşam alanı 35 metrekare, kişi başı en düşük sosyal donatı alanı ihtiyacı 17 metre 25 cm olarak kabul edilecek.
Bu hesap yöntemiyle büyüklüğü belirlenen donatı alanı iki şekilde elde edilecek.
Parsel malikleri kendilerine ait arazilerden ihtiyaç duyulan donatı alanın karşılayacak kadarını Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne sadece donatı alanı olarak kullanılmak üzere bedelsiz olarak terk edecek.
Veya; ihtiyaç duyulan donatının karşılık geldiği bedeli metrekare başına bin TL kabul edilmek ve Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne sadece sosyal donatı olarak kullanılmak üzere şartlı bağış yapacak.
Fona yatan paralar Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından sosyal ve teknik donatı alanlarının kamulaştırılması için kullanılacak.
Donatı alanları kilometrelerce ötelerden değil, ilgili planlama çevresi içinden temin edilecek
Açıkçası, yargı kararlarıyla mağdur olmuş sitelerin sorunu bu yöntemle aşılacak.
Donatı alanı ihtiyacını karşılayamayan sitelere bu fonla yeni bir mali yük çıkacak.
Dün konuyu MHP Grup Başkanvekili İhsan Bilgili ile konuştuk.
Bilgili, Büyükşehir Belediyesi’ndeki bütün siyasi parti gruplarının taşın altına elini soktuklarını ve bir bir formül ürettiklerini söyledi.
Bilgili, MHP olarak kendilerinin de önerdiği formüle diğer meclis üyesi arkadaşlarının ve Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın da destek verdiğini anlattı.
Bu kararla, sosyal donatı alanı eksiği yüzünden 0,50 emsal artışından faydalanamayan ve yargı kararıyla mağdur olmuş sitelerin önü açılıyor.
Böylece, Büyükşehir Belediye Meclisi’ne gelerek sıkıntılarını dile getiren dönüşümzedelere çözüm getirilmiş oldu.
Çok karamsarlar
İYİ Parti’nin Bursa 1. ve 2. Bölge milletvekili adayları dün Olay Medya’daydılar.
Hemşerimiz Prof. Dr. İsmail Tatlıoğlu öyle bir karamsar tablo çizdi ki, acaba yine bir, ‘buhran’ öngörüsünde mi bulanacak diye düşündük.
Tatlıoğlu, Türk halkının yüzde 82’sinin maziyi özlediğini, yüzde 38’nin bir iç çatışma beklentisi içinde olduğunu ve son 10 yıldır da ülkede bir ‘yönetim boşluğu’ bulunduğundan bahsetti.
Prof. Tatlıoğlu, bu yüzden de Türkiye’ni siyasi ikliminin değişmesi gerektiğini ifade etti.
Tatlıoğlu, İYİ Parti’nin anketlerde yüzde 18-22 bandında gözüktüğünü de iddia etti.
Ne yalan söyleyelim.
Bursalı İYİ Partilileri çok iddialı bulduk.
24 Haziran akşamı doğrusu, nasıl bir sonuç alacaklarını merak etmiyor değiliz.