Gelişmeyi dün Sabah gazetesinde okuduk.
AK Parti’nin yeni uyum yasaları çerçevesinde radikal bir değişikliğe daha gideceği anlaşılıyor.
Belediye başkanlığı seçilme yaşını 18’e düşürecek düzenleme çok ses getirecek.
İlk, orta ve lise eğitiminin hemen ardından 18 yaşına girmiş isimler de yeni taslak düzenlemeyle yerel yönetimlerin başına geçebilecek.
Bir bakıma, gençler hem belediye başkanı olabilecek hem de açıktan yüksek öğrenimlerini sürdürebilecekler.
Düzenleme AK Parti’nin genç seçmen kitlesine dönük bir mesajı olarak da yorumlanabilir.
Milletvekilliği seçilme yaşında da gençlere dönük adım atan AK Parti’nin, bunu pratikte seçilebilir sıralara isim koymayarak sembolik bıraktığı biliniyor.
Yeni uyum yasalarıyla 18 yaşındaki gençlerin belediye başkanlığı yapabilmesinin önü açılıyor gibi görünse de, pratikte bunun hayata geçirilme şansının da çok zayıf olduğunu düşünüyoruz.
Siyasette ağırlıklı olarak gençlerin miting meydanlarının süslenmesi, bayrak asma ve toplulukları coşturucu kitle olarak kullanıldığı bir ortamda, bunun belediye başkanlığı koltuklarına yansıması da kolay görünmüyor.
Siyasetteki, ‘dinazor’ ve ‘çoluk çocuk’ söylemlerine son taslak düzenlemeyle yeni bir tartışma alanı açılmış olacak.
Liseden yeni mezun olmuş, bıyığı yeni terlemiş gençlerimiz kentleri yönetme sorumluluğunu üstlenebilirler mi?
Niye olmasın?
Kasaba politikacılığı deyiminin çok bilindiği ülkemizde belediye başkanı olabilmek için üniversite mezunu şartı aranmadığına göre, tabii ki, lise mezunu gençlerimiz de belediye başkanı olabilirler.
Yeter ki, onlara yol gösteren kılavuzları doğru olsun.
Büyükşehir’de
re’sen izin emri
Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin yeni Başkanı Alinur Aktaş’ın 12 bin personelli dev bir holdingi andıran kurumu tanıma çalışmaları devam ediyor.
Başkan Aktaş Büyükşehir Belediyesi’nin icracı ve yatırımcı birimleriyle, bağlı şirketlerden brifingler almayı sürdürüyor.
Gelişen olağanüstü durumla koltuğa oturmuş yeni bir başkan için bundan daha doğal bir şey olamaz.
Önce yöneteceği kurumun büyüklüğü, kadrosu, bütçesi, personeli, envanterindeki araç gerecini, yöneticilerini ve hizmet götürülen sahayı tanıyacak ki, işe öyle koyulsun.
Çünkü önünde hem dar bir takvim hem de Beştepe ve Bursalılara kendini ispat yükümlülüğü var.
Başkan bu çerçevede tasarruf tedbirlerini öne çıkarmış görünüyor.
Nitekim Aktaş, belediyede çalışan tüm personelin birikmiş izinlerinin tüketilmesi amacıyla Personel ve Eğitim Daire Başkanlığı’na re’sen izne çıkarma emrini vermiş.
Aktaş’ın kentteki bilboardlar aracılığıyla da seçildiği ilk gün olduğu gibi, kenti ortak akılla, birlikte yönetme, şehre hizmet konusunda da slogansı mesajlar verdiğini görüyoruz.
Durmayaz aday
AK Parti’nin değişim ve dönüşüm süreci şüphesiz sadece belediyeleri ilgilendirmiyor.
İl ve ilçe teşkilatlarındaki hareketlilik de sürüyor.
Bu çerçevede Bursa’daki 10 ilçe başkanının önümüzdeki günlerde gerçekleştirilecek kongrelerde yeniden aday olmayacakları açıklanmıştı.
Bu ilçeler içinde Orhaneli bulunmuyordu.
Ancak, önceki akşam yöreden bir gurup muhtar, meclis üyesi ve ileri gelen AK Parti İl Başkanlığı’na gelerek, değişim sürecine Orhaneli’nin de dahil edilmesini talep ilettikleri ileri sürülüyor.
Orhaneli’nde uzunca süredir diğer bazı ilçelerde olduğu gibi görevdeki ilçe başkanı ve belediye başkanı arasında uyuşmazlık vardı.
Bu gelişmeler bir yana, Bursa’nın en büyük ilçesi Osmangazi’de de Ali Yılmaz’dan boşalacak koltuğa adaylar çıkmaya başladı.
Osmangazi’de ilçe başkanlığı için önümüzdeki cumartesi günü temayül yoklaması yapılacak.
İlçede iki dönem yöneticilik yapmış Siyasal Bilgiler Fakültesi mezunu Hasan Durmayaz’ın isminin AK Parti Bursa İl Başkanlığı’nın masasında ciddi bir alternatif olarak durduğu konuşuluyor.
Gelişmeyi dün Durmayaz’ın kendisine de sorduk.
Osmangazi ilçe başkan aday adaylığını o da teyit etti.
Bakalım temayülde kim öne çıkacak?