Olay Gazetesi Bursa

İzmir Büyükşehir’in stat yazımıza sitemi

Bursa Büyükşehir Belediyesi şehre kendi kaynaklarıyla kazandırdığı stat ile haklı olarak övünüyor. Önceki gün köşemize Milliyet‘in Ege ekine röportaj veren İzmir‘in CHP‘li Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu‘nun hükümete 5 yeni stat yapımı için yaptığı çağrıyı taşımıştık. Tamamen Kocaoğlu’nun verdiği röportajdan tırnak içinde alıntı yaparak aktardığımız ve Bursa‘nın stat yapım modelini de hatırlattığımız o yazımıza İzmir‘den […]

Bursa Büyükşehir Belediyesi şehre kendi kaynaklarıyla kazandırdığı stat ile haklı olarak övünüyor.

Önceki gün köşemize Milliyet‘in Ege ekine röportaj veren İzmir‘in CHP‘li Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu‘nun hükümete 5 yeni stat yapımı için yaptığı çağrıyı taşımıştık.

Tamamen Kocaoğlu’nun verdiği röportajdan tırnak içinde alıntı yaparak aktardığımız ve Bursa‘nın stat yapım modelini de hatırlattığımız o yazımıza İzmir‘den hem itiraz hem de sitem geldi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi‘nin Basın Danışmanı meslektaşımız Reşat Yörük elektronik postamıza bilgi notu gönderdi.

Karşıyaka Spor Kulübü için İzmir‘in Örnekköy ile Uzundere‘de 25’er bin kişilik stat ve spor kompleksleri yapımının Stratejik Plan‘da yer aldığını, ancak arazi mülkiyetin Maliye Hazinesi‘nde olduğu ve Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü‘ne tahsis edildiği için yapılamadığını bildirdi.

Her iki spor kompleksi için dönemin Gençlik ve Spor Bakanı Faruk Özak ile Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü ve Türkiye Futbol Federasyonu ile anlaşıldığını ancak 2011‘den bu yana tesislerin yapılmadığının altı çizildi.

Tesislerin İzmir Büyükşehir Belediyesi’nce yapılabilmesi için Özak sonrası göreve gelen eski bakan Suat Kılıç‘a ve mevcut Bakan Akif Çağatay Kılıç‘a da, ‘Stadı biz yapalım’ teklifi götürüldüğü, ancak bu taleplerinin de kabul görmediği hatırlatıldı.

Basın Danışmanı Yörük, Bakanlık’tan 3 stadı beklerken, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin boş durmadığını, Bornova ile Tire‘de 7 ve 15‘er bin kişilik iki stadın yapımına başladığını ekledi.

Meslektaşımız Yörük, stat yapımı koşuluyla bakanlığa devrettikleri Alsancak ve Göztepe statlarının yapımının da henüz yeni başladığını bildirmiş.

Yörük son olarak, “İzmir’de yaşanan bu olayları bilmeden, ‘İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı stat konusunda topu Ankara’ya atıyor’ eleştirisini yapmak sanırız, İzmir’e, İzmirlilere ve onların oylarıyla seçilmiş İzmir’in yerel yönetimlerine büyük haksızlık olacaktır” diye de sitem etmiş.

Meslektaşımız ayrıca bize İzmir’in metrosunun da diğer büyük kentlerdekinin aksine Büyükşehir Belediyesi bütçesiyle yapıldığını hatırlatmış.

Biz de kendisine Bursa‘nın hafif raylı sisteminin Ankara‘dan bir kuruş destek almadan belediye bütçesiyle yapıldığını buradan iletmiş olalım.

 

 

STK Fonu istiyorlar

 

Sivil toplumları aktif olmayan ülkelerin demokrasisi gelişmiş değildir.

Türkiye bu konuda çok yol aldı.

On binlerce STK‘sı var. Sadece Bursa‘da 3 binden fazla dernek, vakıf, federasyon faaliyet yürütüyor.

Dün Bursa’daki 33 il derneğini çatısı altında toplayan Bursa İl Dernekleri Federasyonu (BİLDEF) Başkanı Mustafa Dursun aradı.

Bayramlaşmada AK Parti Bursa Milletvekilleri Müfit Aydın ve Bennur Karaburun ile yaptıkları görüşmelerde gündeme getirdikleri bir konuyu bizimle de paylaştı.

Başkan Dursun, milletvekillerinden hükümetin, dernek, vakıf, kooperatif, federasyon gibi STK’lara tıpkı sendikalarda olduğu gibi her türlü desteği vermesini istediklerdini söyledi.

Dursun, milletvekillerine lafı hiç uzatmadan hükümetin bir STK fonu kurmasını istemiş.

Bu sayede sivil toplum örgütlerinin, kira, su, elektrik, gibi ofis giderlerinin karşılanması ve kültürel etkinliklerinin desteklenmesini talep etmiş.

Teknik olarak yeni bir fon kurulabilir mi bilmiyoruz?

Ancak Türkiye bir fon cenneti.

Önce kesintinin ve fona akıntının yapılabileceği kaynakları bulmak gerek.

Örgütlü toplumlardan zarar gelmez.

Türkiye demokrasisinin daha da güçlendirmek istiyorsa talebe sessiz kalmamalı.

BİLDEF’in bu önerisine milletvekillerinden destek sözü alınmış.