Olay Gazetesi Bursa

İyi ki, bu şehirde BURSKOOP var

Rakamları önceki gün Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş bizzat kendisi sosyal medya hesaplarından paylaştı. Geçen yıl Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde kurulan BURSKOOP, Bursalı öğrencilere karşılıksız eğitim desteği vermeye başladı. Bu rakam lisans öğrencileri için yıllık 4 bin liraya, meslek lisesi öğrencileri için de yıllık 2 bin 400 liraya çıkarıldı. Aylık ise üniversitelilere 500, meslek liselilere […]

Rakamları önceki gün Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş bizzat kendisi sosyal medya hesaplarından paylaştı.

Geçen yıl Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde kurulan BURSKOOP, Bursalı öğrencilere karşılıksız eğitim desteği vermeye başladı. Bu rakam lisans öğrencileri için yıllık 4 bin liraya, meslek lisesi öğrencileri için de yıllık 2 bin 400 liraya çıkarıldı. Aylık ise üniversitelilere 500, meslek liselilere 300’er lira ödeniyor.

Ailesi ve kendisi Bursa’da oturan ve üniversite okuyan 5 bin lisans öğrencisi ile 5 bin meslek lisesi öğrencisi bundan faydalanıyor.

Büyükşehir Belediyesi, Bursalı 10 bin çocuğun eğitimine yılda 32 milyon liralık bir destek vermiş oluyor.

Bu, okumak isteyen dar gelirli aile çocukları için gerçekten, küçümsenemeyecek bir katkı.

Yıllar önce de yerel yönetimlerimiz bütçelerinden ayırdıkları kaynakla öğrenci bursları veriyorlardı.

Fakat, CHP’nin 2008’de Anayasa Mahkemesi’ne götürüp iptal ettirdiği o düzenleme sonrası belediyeler bütçelerinden burs veremez olmuşlardı.

Buna değişik formül bulan yerel yönetimler vardı ama yasal manada Bursa’da BURSKOOP bu iş için adeta biçilmiş bir kaftan oldu.

Şimdi, buraya sadece belediye iştiraklerinden değil, bir kent imecesi olarak bütün kurum ve kuruluşlarımızdan omuz atılması gerekiyor.

Hatta, bir öneri olarak; vatandaşın karınca kararınca öğrencilere destek olabilmesi için Bursaray istasyonlarına konacak kiokslar aracılığıyla Bursalılar kredi kartından da BURSKOOP’a bağış yapabilmeliler.

Tabii, bunun için yasal izinler ve teknik araç gereç (kiokslar) temin edilmeli.

Bunu İstanbul Vakfı’nın bir ara kentte izinsiz olarak yaptığını biliyoruz.

BURSKOOP yasal izinlerini alarak o makinelerı istasyonlara koyabilir. Bursalı öğrencilere yardımcı olmak isteyen hemşerilerimiz de gönüllerinden koptuğu kadar bir rakamı kartlarından çektirebilirler.

BURSKOOP’un kalıcı gelirlerle de desteklenmesi gerektiğini düşünüyoruz.

Kente bu modeli kazandıran Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ve ekibinin de bu sayede büyük bir hayır dua aldığına inanıyoruz.

 

Osmangazi uçbeyleri Güneydoğu yolcusu

Demokrasinin uçbeyleri olarak devletin en uzak noktadaki temsilcileri konumundaki muhtarlarımız pandemi döneminde çok çalıştılar.

Belediyeler ve devletle pandemi sürecinin az hasarla atlatılmasında, vatandaşların yardımına koşulmasına onların da büyük emekleri vardı.

Osmangazi Belediyesi ilçedeki muhtarları bu amaçla gezi ile ödüllendirdi.

Dün ziyaretimize gelen Osmangazi Muhtarlar Derneği Başkanı Burhan Mandacı, “Başkanımız Mustafa Dündar sağ olsun pandemi dönemindeki çalışmalarımız için bizi bir geziye götürme sözü vermişti. Şimdi bunu gerçekleştiriyor” dedi.

İlçedeki 68 muhtarın önümüzdeki pazartesi günü Osmangazi Belediyesi programıyla Gaziantep, Diyarbakır, Mardin,Urfa ve Adıyaman’a gideceklerini hatırlatan Mandacı şöyle konuştu:

“Mustafa Dündar Başkanımızdan ne istediysek aldık. Sağ olsun bu kez de bizi Güneydoğu turuna götürüyor. Ülkemizin güzelliklerini görme fırsatı bulacağız. Kendisine derneğimiz ve muhtar arkadaşlarım adına şükranlarımı sunuyorum.”

Osmangazi’nin mahalle muhtarları 5 günlük Güneydoğu turunun ardından 2 Ekim’de Bursa’ya dönecekler.

Öte yandan; Marmara Muhtarlar Federasyonu’nun davetlisi olarak, Balıkesir, Çanakkale, Yalova, Tekirdağ, Edirne ve Kocaeli’den gelecek 60 muhtar da ilimizde ağırlanacak.

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin himayesinde 12-13 Ekim tarihlerinde 8 kentin muhtar derneği yöneticileri Bursa’da toplanacak.

Marmara Muhtarlar Federasyonu Başkanı Ferruh Sevimgil, konuk muhtarların kentimizdeki konaklamasını ve tüm masraflarını üstelenen Büyükşehir Belediyesi’ne ve Başkan Alinur Aktaş’a teşekkür etti.

 

İznik fazlasıyla hak ediyor

Birleşmiş Milletler’in UNESCO örgütünün Dünya Kültür Mirası Listesi’nde Bursa Hanları, Sultan Külliyeleri ve Cumalıkız yer alıyor. Bursa’nın dünyadaki tanıtımı için bu ünvan son derece önemli.

Kentimizi öne çıkaracak bir başka değerimiz olan İznik’in de Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca Türkiye’nin bu yıl tek UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne aday gösterilmesi ayrıcalık.

Hristiyanlık tarihi için İznik’in yeri malum. Bu açıdan, Türkiye’nin listeye aday gösterdiği tek mirasın İznik olmasını önemsiyoruz.

İznik listeye girdiğinde daha başka bir turizm tablosu ile karşı karşıya kalabiliriz.

Bursa bunun meyvelerini toplar. İznik’e gelecek turistler Bursa’yı da es geçmeyeceklerdir.

Kaldı ki, İznik zaten yeraltı ve yerüstündeki tarihi zenginliğiyle UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne girmeyi fazlasıyla hak ediyor.

Başvurunun da UNESCO tarafından büyük bir kabulle onaylanacağına inanıyoruz. Bu uğurda hem bakanlık hem Büyükşehir Belediyesi hem de İznik Belediyesi’nin çabalarını takdir ediyoruz.