Dün sabah Bursa’nın üye sayısı ve etkinlik bakımından en büyük akademik meslek kuruluşlarından İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi’ne uğrayıp, Başkan Mehmet
Meslektaşım Serkan İnceoğlu’nun da bulunduğu o sohbette konu doğal olarak önümüzdeki 23 Şubat’taki seçimler idi.
Bir kere, seçime sayılı günler kala Başkan Albayrak’ı rahat gördüğümüzü vurgulamak isteriz.
Malumunuz, İMO seçimleri hep iki adaylı ve çekişmeli geçer.
Sağı temsilen Çalışma Grubu öteden beri oda yönetimini elinde tutuyor. Albayrak yine bu grubun adayı olarak adaylığını duyurmuştu.
Çağdaş Mühendisler Grubu da Kemal Cüneyt Erdem ile bir kez daha şube yönetimine talip.
Bursa dışında olduğumuz için basın açıklamasına katılamadık ama Erdem, Albayrak karşısında şansını ikinci kez deneyecek.
Kimin işbaşına geleceğine ise 23 Şubat Bursa Akademik Odalar Birliği Yerleşkesi’ndeki seçimlerde üyeler karar verecek.
Başkan Albayrak’a seçim çalışmalarını sorduk.
Tek endişesi, sonucu tahmin edip, kongreye oy kullanmaya gelmek istemeyen üyeler.
Albayrak, daha önceki akşam Bursa Şube’ye bağlı İMO Kütahya Temsilciliği’nde üyelerle bir araya geldiklerini hatırlattı.
Gerek Kütahya gerek Bilecik gerekse Yalova ve diğer ilçelerdeki üyelerinden samimi ve sıcak yaklaşım gördüklerini, artık buradaki meslektaşlarının bir çoğunu ismen tanıdığını ifade eden Albayrak, seçime dönük de başka endişe taşımadığının altını çizdi.
Rakibinin Kütahya’daki üyelere ‘şube açma’ sözü verdiğini hatırlatan Albayrak, bunun yürürlükteki TMMOB Yasasına göre mümkün olmadığını, bir ilde şube açabilmek için o ilde ikametli en az bin 500 inşaat mühendisi bulunması gerektiğini hatırlattı.
Kendilerinin ise daha evvelki açıklamalarında da vurguladıkları gibi çıkarılacak yeni bir düzenleme ile, ‘il odaları’ sistemine geçilmesinde ısrarcı olduklarını yineledi.
İMO Bursa Şubesi olarak insan yetiştirme kaynağı durumunda olduklarını, üyelerinin bir kısmının seçim döneminde siyasi partilerde belediye meclis üyeliği ve milletvekilliği görevlerine talip olduklarını kaydetti.
23 Şubat’taki kongrede tüm üyeleri sandığa gelmeye ve oy kullanarak oda yönetiminin seçilmesinde belirleyici olmaya çağıran Albayrak, Çalışma Grubu’nun kongre öncesi bir kez daha birlik bütünlük içinde olduğunu da vurguladı.
İMO Yönetimi iki yılda neler yaptı?
Başkan Albayrak 23 Şubat seçimlerinde üyelerinin karşısına çıkarken bir yandan da hazırlık yapmış.
Bunları bizimle de paylaştı.
Şube’ye bağlı 4 bin 900 üye var.
Üyelerin 3 bin 868’i Bursa merkez, 139’u Bilecik, 452’si Kütahya ve 451’i ise Yalova temsilciliklerine kayıtlı.
İki yılda üyelere toplamda 8 kez kimlik teslimi yapılmış. 8 kültür gezisi düzenlenmiş. Çeşitli kurum ve kuruluşlarla 2 işbirliği protokolü imzalanmış.
2 yılda 4 teknik gezi gerçekleştirilmiş. Şubeye çeşitli kurum ve kuruluşlarca toplamda 25 ziyaret yapılmış. İMO yönetimi olarak kendileri de 24 ziyaret gerçekleştirmişler.
İMO Bursa Şube’yi temsilen kent ve ülke gündemine ilişkin 38 TV programına konuk olunmuş. 2 senede kent ve ülke gündemine ilişkin 14 kez basın toplantısı düzenlenmiş.
Başkan detaylı sunumu Genel Kurul’da üyelere yapacak. Bize sadece özetini verdi.
Bu da gösteriyor ki, İMO Bursa Şubesi yönetimi dönem boyunca susmamış.
Şehirde doğru ve yanlış gördüklerini, ülkede değişik tarihlerde gelişen olaylara ilişkin de görüş bildirmekten kaçınmamış.
Yeterli midir?
Buna genel kurul karar verecek.
Bursaspor’u belediyeler mi kurtaracak?
TFF 1. Lig’den Süper Lig’e terfi etme mücadelesi veren kentimizin gözbebeği Bursaspor’un mali bir sıkıntıyla karşı karşıya olduğunu biliyoruz.
Bunu aşmaya dönük şehrimizde girişimler var.
Valilik, Büyükşehir Belediyesi ve iş dünyasının çabaları devam ediyor.
Görüyoruz ki, kendileri de finansal açıdan zor durumda olan bazı belediyelerimizin ve başkanlarımızın yine taşın altına elini soktukları anlaşılıyor.
Şehirde maalesef takımı kurtarmaya dönük, beklenen düzeyde bir hareket göremiyoruz.
Bursaspor’a forma satın alma yoluyla destek kampanyasına Bursa iş dünyası örgütü, Büyükşehir, Osmangazi ve Yıldırım belediyeleri dışında şimdiye dek hedeflenen destek gelmemiş.
Aldığımız duyumlar, toplanan rakamın şimdilik 11 milyon liraya ulaştığı yönünde.
Ancak Bursaspor’un bunun çok üstünde bir rakama ihtiyacı var.
Kentimizi Süper Lig’de temsil edecek bir takım için yerel yönetimlerimiz dışında da şehrin tüm dinamiklerinin taşın altına el sokmaları kaçınılmaz.
Aksi halde, Bursaspor’u hak ettiği yerde görmemiz için daha uzun bir zamana ihtiyaç olacaktır.
Şehrimizin Bursaspor’a sahip çıkması gerekiyor.