Avrupa Birliği’nin katılım öncesi Türkiye’ye aktardığı kaynağı, proje karşılığı üreticilere dağıtan örgüt olarak bildiğimiz Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu’nun Bursa’da hayata geçen projelerinde bin 200 kişilik istihdam sağlanmış.
Dün, TKDK Bursa İl Koordinatörü Ömer Berksun’u ziyaret ettik.
Berksun, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı bünyesinde 2007 yılında önce 20 il, ardından 2012’de 22 il olmak üzere toplamda 42 ilde örgütlenen TKDK’nın IPARD 1 ve IPARD 2 programlarıyla üreticilere yüzde 70’lere varan oranlarda hibe dağıttığını söyledi.
Koordinatör Berksun, ilk programda 2016 sonu itibariyle 15 çağrıya çıkan TKDK’nın yurt genelinde 10 bin 693 projeyi hayata geçirdiğini ve bunlara 6,77 milyar TL harcandığını, kurumun hibesinin de 3,15 milyar lirayı bulduğunu anlattı.
Berksun, Türkiye’ye tahsis edilen 1 milyar 52 milyon Euro’luk fonun 1 milyar 47 milyon Euroluk kısmının IPARD 1 ile kullandırıldığını, fon kullanım oranının da yüzde 99’u bulduğunu aktardı.
Peki Bursa’da durum ne?
2013’ten sonra Bursa’da 7 çağrıya çıkılmış.
228 proje ile sözleşme imzalanmış. IPARD 1 kapsamında sözleşmeye bağlanan 220 proje tamamlanmış.
Toplamda 207 milyon TL’lik yatırım tutarının uygun bulununan 150 milyon liralık kısmının 81,9 milyon lirası hibe olarak verilmiş.
Bu kapsamda 24 süt, 7 kırmızı et, 28 kanatlı et, tarımsal işletmeye destek sağlanmış.
Yine AB standartlarında gıda güvenliği, hijyen ve çevre koşullarına sahip 1 süt işleme, 1 süt toplama, 4 et işleme, 9 sebze meyve işleme, paketleme, soğuk hava tesisleri IPARD fonları ile Bursa’ya kazandırılmış.
Kırsaldan kente göçü önlemek, istihdam ve iş olanaklarını artırmak için atılan adımlar kapsamında da 131 adet çiftlik faaliyetlerinin çeşitlendirilmesi, geliştirilmesi, 9 yerel ürünler ve el sanatları, 6 kırsal turizm yatırımına da hibe sağlanmış.
83 adet 40 yaş altı genç ve 31 kadın girişimci de TKDK hibelerinden faydalanmış.
Yine bu kapsamda 97 traktör ve 37 bin adet makine ekipman katkısı yapılmış.
IPARD 2 programı ile de Bursa’da 185 proje başvurusu yapılmış. Bunlardan 38’i ile sözleşme imzalanmış.
Bu projelerin 35 milyon liralık yatırım tutarının 17,8 milyon liralık kısmı da hibe olarak kullandırılacak.
Balıkçılık için başvuran 7 projenin 26 milyon liralık yatırım tutarının 13 milyon lirası da TKDK tarafından karşılanacak.
Bursa’nın ilçelerinden fondan yararlananlar arasında 39 proje ile Mustafakemalpaşa ilk sırayı alırken, kullandırılan hibe rakamında ise 25 milyon lira ile Karacabey başı çekiyor.
Koordinatör Berksun yeni bir çağrıya daha hazırlandıklarını, burada hayvan çiftlikleri, kaz yetiştiriciliği ve yenilenebilir enerji kaynaklarına destek sağlanacağını, yatırımcıların muhakkak kendilerine başvurmalarını istedi.
Berksun, “Proje sizden hibe bizden” sözleriyle de fonlardan yararlanmak isteyenleri kuruma davet etti.
Konutta bakım
Orası, şimdiye de çok sayıda belediye başkanı ve ailesine sınırlı sürelerde ev sahipliği yaptı.
Çekirge’deki Büyükşehir Belediye Başkanlığı konutu bugünlerde yeni sakinleri için elden geçiriliyor.
2 Kasım’daki seçim sonrası Bursa Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na görevine getirilen Alinur Aktaş için Başkanlık konutunda bugünlerde hummalı bir hazırlık var.
Boya, badanası yenilen perdeleri, halıları elden geçirilen başkanlık konutunu kısa bir süre önce eski başkanın boşalttığı anlaşıldı.
Konutun yeni sakinleri artık İnegöl’den gelecek.
Bursa-İnegöl arasında mekik dokuyan yeni Başkan Aktaş da elden geçirilen konuta bakım ve onarımın ardından taşınmış olacak.