Olay Gazetesi Bursa

Havalimanı metro araçları Bursa’dan alınamaz mıydı?

Yerili ve milli üretimin çok konuşulduğu bugünlerde dün gazetelerdeki bir haber dikkatimizi çekti. 4 firmamızın iki haftada geliştirdikleri yerli solunum ünitesi ve ASELSAN’ın ürettiği milli görüntülüme cihazlarıyla övündüğümüz bugünlerde Çin’e verilen bir sipariş şaşırttı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı İstanbul Havalimanı metro hatlarında kullanılmak üzere Çinli bir firmaya 176 vagon siparişi vermiş. İhaleyi tek geçerli teklif […]

Yerili ve milli üretimin çok konuşulduğu bugünlerde dün gazetelerdeki bir haber dikkatimizi çekti.

4 firmamızın iki haftada geliştirdikleri yerli solunum ünitesi ve ASELSAN’ın ürettiği milli görüntülüme cihazlarıyla övündüğümüz bugünlerde Çin’e verilen bir sipariş şaşırttı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı İstanbul Havalimanı metro hatlarında kullanılmak üzere Çinli bir firmaya 176 vagon siparişi vermiş.

İhaleyi tek geçerli teklif sahibi firma olan Çinli CRRC 1 milyar 545 milyon 280 bin TL’ye kazanmış.

Vagon setlerinin tamamı 32 ayda imal edilip partiler halinde Türkiye’ye teslim edilecek. İlk 10 setin teslimatı ise 11 ay sonra başlayacak.

Burayla kadar anlaşıldı.

Ancak artık Türkiye raylı sistem araçları imal eden ülkeler arasına girdi. Bursa’da hem metro hem de tramvay araçları yapılıyor.

Durmazlar firmasının dünyaya ihraç ettiği raylı sistem araçları bugün bursa başta olmak üzere ülkemizin kimi kentlerinde de kullanılıyor.

Keşke o ihale Bursa’ya verilseydi, paramız da dövizimiz de ülkemizde kalsaydı.

İhale şartlarını bilmiyoruz ama bakanlığın bugünlerde böylesi bir siparişini Bursa’nın alması vatandaşlarımıza da büyük moral olacaktı.

Çin’den istem dışı veba ithal ettiğimiz ve kurtulmak için yüzlerce can kaybettiğimiz bugünlerde şimdi de raylı sistem aracı almak şaşırtmadı desek yalan olur.

  

BESOB’tan sağlıkçılara yemek desteği

 

Dün Bursa Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (BESOB) Başkanvekili Fahrettin Tüccar ile konuştuk.

Salgın sürecinde ilimizdeki özel firmalar, STK’lar da sağlık ordusuna katkı yapıyor.

Kimi otellerini açtı, kimi güvenli test kabinleri yapıp armağan etti kimi tıbbi malzeme, maske ve nakit desteği yapıyor.

Esnafımız bugünlerde iş yerleri kapalı olduğu için çoğu çalışamıyor. Ama yine de virüsle mücadelede ön saflarda yer alan sağlık çalışanlarını unutmamışlar.

BESOB Başkanvekili Tüccaroğlu, şehrimizdeki esnaf örgütü BESOB’un da sağlık çalışanlarına şimdiye dek 5 bin kişilik yemek verdiğini söyledi. Tüccaroğlu, Birliği üye odaların katkısıyla sağlık çalışanlarına 60 bin lirayı bulan destekte bulunduklarını hatırlattı.

Tüccaroğlu, sağlık çalışanlarına Kamyoncular Kamyonetçiler,  Berberler, Elektrik Teknisyenleri, Lokantacılar, Şoförler, Bakkallar, Marangozlar, Servis Araçları, Seyyar Pazarcılar, Kahveciler, Oto Tamircileri, Yaymacılar, Terziler, Demirciler ve Hurdacılar odalarının destek verdiklerini de sözlerine ekledi.

 

Kapanan yol mahalleyi mağdur etmiş

 

Dün Harmancık ilçemizin Okçular Mahallesi Muhtarı Ahmet Gülşen aradı.

Dertliydi, fotoğraf da göndermiş.

Koronavirüs tedbirleri kapsamında iller arası kaçak geçiş güzergahı olarak kullanılabileceği gerekçesiyle Kaymakamlık talimatıyla İlçe Jandarma Komutanlığı’nca kapatılan mahalle yolunun vatandaşı mağdur ettiğini ifade etti.

Muhtar Gülşen, bu yüzden mahalleye sütçünün girmediğini, yolun kapanması nedeniyle başka uzak bir güzergahı kullanmak istemediğini anlattı.

Gülşen, günlerdir sütlerin alınmadığını ve mağdur olduklarını, durumu da İlçe Kaymakamı’na ilettikleri halde yolun açılmadığını söyledi.

Muhtarın verdiği bir bilgi daha var ki, yol kapamanın nasıl tehlikeli boyuta ulaştığını gösteriyor.

Önceki gün mahallede bir hasta beyin kanaması geçiriyor. Müdahale için mahalleye gitmek isteyen ambulans yolun kapalı olması nedeniyle başka güzergahı kullanınca hastaya geç ulaşıyor. Beyin kanaması geçiren o hasta şu anda Bursa’da tedavi altına alınmış.

Muhtar, 30 mahalle içinde sadece kendi yolunun kapalı olduğunu da sözlerine ekledi.

Tedbirler tamam ama mahallelinin mağdur edilmesi yanlış.

Eğer bu güzergah Kütahya’ya bağlı Tavşanlı ilçesi ve köylerinin Bursa’ya girişleri için kaçak geçiş amacıyla kullanılıyorsa o Jandarma’nın sorunu.

Yolu komple kapatmak kolay çözüm olmuş.

Kaldı ki, İçişleri Bakanlığı’nca yayınlanan genelgelerde kırsaldaki her türlü tarımsal ve hayvansal üretimin durmaması için de talimatlar var.

Mahalleli ürettiği sütü satamamış, ambulans hastaya geç ulaşmış.

Sorun başkaca mağduriyetler doğurmaması için acilen çözülmeli.

Vali Bey herhalde gerekli müdahalede bulunacaktır.