Kısa adı TANAP olan, Hazar Havzası’ndan çıkan Azeri gazını Türkiye üzerinden Avrupa’ya ulaştıracak Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı’nın geçtiği güzergahtaki yerleşimleri sosyo-ekonomik bakımdan desteklemeyi amaçlayan SEİP programında Harmancık Kaymakamlığı’nın hazırladığı 5 projeye hibe mali kaynak onaylandı.
Gelişmeyi Harmancık Kaymakamı Enis Arslantatar duyurdu.
Geçtiğimiz yıl Harmancık Kaymakamlığı’nca hazırlanan 8 proje başvurusundan beşinin TANAP Genel Müdürlüğü’nce oluşturulan komisyonca desteklemeye değer bulunduğunu açıklayan Kaymakam Aslantatar, İlçe Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’nın 417 bin TL, Harmancık Meslek Yüksekokulu’nun 1 milyon 300 bin TL, İlçe Eğitim Gönüllüleri Derneği’nin 110 bin TL, konfeksiyon atölyesi kurulumu için 101 bin TL, İlçe Çok Programlı Lisesi’nin bilişim donanımları için 90 bin TL olmak üzere olmak üzere 5 projeye toplamda 2 milyon 252 bin liralık destek verileceğini bildirdi.
Gelişmeyi öğrenmek için dün Kaymakam Aslantatar’ı aradığımızda hayli heyecanlıydı.
Projelerin sözleşme imza aşamasına geldiğini kaydeden Aslantatar, “İlçemize böylesi bir hibe kaynağı kazandırdığımız için çok sevinçliyiz” dedi.
TANAP’tan gelen hibe ile Uludağ Üniversitesi Harmancık Meslek Yüksekokulu’nun Mobilya Bölümü’ne 850 metrekarelik prefabrik bina yapılacağını, buraya ağır mobilya makineleri alınacağını ve 10 kişilik istihdam sağlanacağını anlatan Aslantatar, İlçe Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’nın projesiyle de engelli araç gereçleri, prefabrik 3 ev yapımı, 7 evin onarımını sağlayacaklarını, kuracakları konfeksiyon atölyesi ile istihdam oluşturacaklarını kaydetti.
Bir başka projeyle de ilçe lisesinin bilişim donanımlarının tamamlanacağını, sınıflara bilgisayar alınacağını ifade etti.
İlçe Eğitim Gönüllüleri Derneği’ne verilecek hibeyle de ilçe spor salonunda jimnastik bölümü kurulacağını, buraya yürüme bantları ve ağırlık aletleri alınacağını dile getirdi.
Kaymakam, ilçenin gelişimi adına önemsedikleri iki projenin onay almamış olmasına da üzülmüş.
Palet fabrikası ve güneş enerjisi projelerinin elenmiş olması Kaymakam Aslantatar’ı üzse de, verilen hibe için teşekkürü de ihmal etmiyor.
Başta hibelerin çıkmasına katkı veren siyasilere, eski vekil Bennur Karaburun’a, önceki dönem Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu’na ve TANAP Genel Müdürü’ne de ilçesi adına teşekkürü ihmal etmiyor.
TANAP’ın Harmancık’a verdiği hibelerin ilçeyi hareketlendireceğini ve yeni istihdam sahalarının açılmasına katkı sunacağını, ayrıca engelli hemşerilerinin ihtiyaçlarının da büyük ölçüde giderileceğini kaydeden Kaymakam Aslantatar, “Öyle tahmin ediyoruz ki, kurum bazında en fazla desteği alan ilçelerden biriyiz. Bu anlamda çorbada tuzu bulunan herkese Harmancık adına müteşekkiriz” diyor.
Doğrusu ilçe doğumlu olmamız hasabiyle biz de gelen kaynağa sevindik.
Çünkü; sürekli göç veren ilçede bu tarz projelerin çoğalması şart. Belediye’nin geliştirdiklerine şimdi TANAP hibeleri de ekleniyor.
Kaymakam Aslantatar’a bireysel proje başvurularının akıbetini de sorduk. O konuda kendilerine de bir bilgi verilmediğini ifade etti.
TANAP sadece resmi kurum ve kuruluşlarla STK’ların değil, hattın geçtiği güzergahtaki köylülerin hazırladığı projelere de hibeler veriyor.
Fakat onların akıbeti henüz belli değil.
Ödüllü EKO Turizm
Söz Harmancık’tan açılmışken, yıllık izinde haberini aldığımız bir ödüle de değinelim.
İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi ve Yaşayan Şehirler Platformu, Harmancık Belediyesi’nin bungalov evlerden oluşan BEBKA ve Bursa Büyükşehir Belediyesi destekli EKO Turizm Tesisleri’ni, ‘Yılın Katma Değer Katan Kalkınma Projesi’ kategorisinde ödüle değer bulmuş.
300 proje içinden ödül almak Harmancık için kıvanç verici bir durum.
Ödülü de, projeye çok emek harcayan Harmancık Belediye Başkanı Mustafa Çetinkaya ve tesis sorumlusu Erkan Bayram birlikte almışlar.
Kutluyoruz.
Doğru proje ve doğru işlerin böylesi takdir edilmesi gerekiyor.