Bursa’nın çürük yapı stokunu sağlamlaştırmak için kentsel dönüşüm büyük bir fırsat.
Bu amaçla Büyükşehir Belediyesi radikal bir adım attı.
Kent genelini kapsayan emsal artış kararıyla dönüşümü tetikledi.
Nilüfer, Osmangazi ve Yıldırım’da bu işin kıvılcımı yakıldı.
Şimdi artık sıra çöküntü bölgelerine geldi.
İşte o alanlardan biri Osmangazi’deki Gaziakdemir Mahallesi.
Burada bir yanda Büyükşehir Belediyesi yer topladı. Diğer yanda Osmangazi Belediyesi rezerv alanlarda işe koyuldu.
Büyükşehir’in satın aldığı yerde kür merkezi türü termal tesisler kurulacak.
Osmangazi Belediyesi de öncesinde Soğanlı altındaki rezerv alanda ihale açmak suretiyle dönüşüm çalışmaları başlattı. Fakat, kent için esas sıkıntılı alanlardan biri Gaziakdemir.
Çünkü burada oto tamircileri ve konutlar içi içe geçmiş durumda.
Kentsel dönüşümden zarar görmek istemeyen mahalle sakinleri de kendilerine Akpınar Kentsel Dönüşüm Dayanışma Derneği’ni örnek olarak örgütlendi.
Dün, aynı zamanda Mahalle Muhtarı da olan Gaziakdemir Mahallesi Kentsel Dönüşüm Dayanışma Derneği’nin Başkanı İsmet Ay ile konuştuk.
Muhtar Ay heyecanlıydı.
Yılbaşında kurdukları derneğin üye sayısının 140’ı bulduğunu anlattı.
Konut, tamirhane ve boş arsa olmak üzere dönüşüm bölgesinde 600 parsel sahibinin bulunduğunu belirten Başkan Ay şöyle konuştu;
“Derneğimizin önümüzdeki pazar günü 1. genel kurulunu yapacağız. Mahallemiz ve hak sahipleri için olumlu bir şey yaptık. Başka mahallelerde olduğu gibi biz de mal sahiplerinin hakkının yenmemesi için çalışacağız. Önümüzdeki günlerde Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’yi ziyaret edeceğiz. Akpınar Derneği ile de irtibat halindeyiz. Mahalle sakinlerimin yüzde 70-80’i kentsel dönüşüme sıcak bakıyor.”
Diğer semtlere göre kendilerinin daha avantajlı olduklarını da dile getiren Başkan Ay devamla şunlara değindi;
“Bizim mahallemiz şehrin tam ortasında. Sıcak suyumuz var. Ulaşıma çok yakınız. Bütün bunları şans olarak görüyoruz. İnşallah başkanımız bu işi uygular. Biz mahallemizden memnunuz. Başarırsak, bundan sonra site halinde oturulacak. Bölgede büyük bir otopark sorunu var. Tamirciler var. Bursa’nın Organize Sanayisi, Küçük Sanayisi var ama bizim burası da adeta mini bir sanayi bölgesi. İşçi kesimi çok yoğun oturduğu için tam uyuyacakları anda tamircilerin gürültüsünden rahat edemiyorlar. İnşallah Ertuğrulkent gibi biz de ileride düzenli sitelerde oturacağız.”
Gaziakdemir sakinlerin daha güçlü olmak ve kentsel dönüşümde haklarını daha iyi savunmak için derneğe üye olmaya çağıran Muhtar Ay şöyle devam etti;
“Vatandaş derneğe üye olma konusunda kararsız. Biz ne kadar fazla üyeye sahip olursak hakkımızı da daha iyi savunuruz. Şimdi 140 üyeniz var. 600 civarı dükkân, ev ve arsa parseline sahibiz. Fakat üye sayımız yetersiz. Cami cemaati de tereddüt ediyor. Örgütlenmeden ne zarar gelir ki? Aynı Akpınar Derneği gibi güçlü olmalıyız. Onlar 7 yılda bu aşamaya geldiler.”
Derneği kurmaktaki amaçlarının mahallenin gerçek sahiplerinin yıllarca oturdukları semtte kalmaları olduğunu da hatırlatan Başkan Ay, “Biz sakinlerimizin mahallede kalmasını istiyoruz. Belediye şu an buraya 5 kat imar veriyor. 8 kat verirse dönüşüm kurtarır. Çünkü burada 3-4 katlı evi olan vatandaşlar var. Vatandaş 3-4 kat isterim diyor. Bu da olmaz. Yıkılacak binaların yerine belki de 800 bin TL’lik ya da 1 milyon liralık daireler verilecek. Vatandaşımız daha kârlı olacak. Biz dernekte ne kadar güçlü olursak, o kadar daha fazla hak alırız” dedi.
Anlaşılan kentsel dönüşüm işi yakın zamanda tüm Bursa’yı saracak gibi.