Olay Gazetesi Bursa

Fark yasası sonrası ihaleler yenileniyor

Rusya-Ukrayna krizi ve öncesinde yaşanan ekonomik sıkıntılar nedeniyle yerel yönetimler ve kamu kurumları ihaleye çıkardıkları projelere yüklenici bulamıyorlardı. Döviz, altın, akaryakıt, inşaat malzemesi vb. gibi girdilerdeki aşırı oynaklık nedeniyle kamu kurumlarının yapım ihalelerine girmeyen müteahhitler, hükümetten fiyat farkı yasası talep etmişlerdi. O yasa geçtiğimiz aylarda çıktı. Yasa ile birlikte projelere müteahhitlerin katılmaması nedeniyle yapılamayan ve […]

Rusya-Ukrayna krizi ve öncesinde yaşanan ekonomik sıkıntılar nedeniyle yerel yönetimler ve kamu kurumları ihaleye çıkardıkları projelere yüklenici bulamıyorlardı.

Döviz, altın, akaryakıt, inşaat malzemesi vb. gibi girdilerdeki aşırı oynaklık nedeniyle kamu kurumlarının yapım ihalelerine girmeyen müteahhitler, hükümetten fiyat farkı yasası talep etmişlerdi.

O yasa geçtiğimiz aylarda çıktı.

Yasa ile birlikte projelere müteahhitlerin katılmaması nedeniyle yapılamayan ve ertelenen yerel yönetimler de tekrar aynı işleri ihaleye çıkarmaya başladılar.

Bu amaçla Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin, iptal edilen ve askıya aldığı projeleri bir bir yeniden ihaleye etmeye başladığını görüyoruz.

Büyükşehir Belediyesi’nin yeni yılın ilk günlerinde ihaleye çıkardığı, ancak katılımcı bulamadığı Orhaneli Kültür Merkezi inşaatı ile Karacabey Kültür Merkezi 1. ikmal inşaatı gibi çok sayıda büyük projeyi yeniden ihale takvimine koyduğu görülüyor.

İznik Roma Tiyatrosu, Havuzlupark, Arabayatağı Pazar Alanı, İnegöl Cerrah Mahallesi Spor Tesisleri ve İnegöl İlçe Stadyumu zemin tamamlama işi, muhtelif ilçeler için alt temel ve parke taşı alımı gibi işlerin bu ay ve önümüzdeki mayıs ayında ihale edilmesi kesinleşti.

Fiyat farkı yasası ile birlikte inşaat ve mal alım ihalelerine çok sayıda yüklenicinin katılması bekleniyor.

Benzer şekilde, ilçe belediyelerinin de yüklenicilerin katılmamaları nedeniyle gerçekleşmeyen ihalelerini arka arkaya takvime bağladıklarını söyleyebiliriz.

Baharla birlikte, belediyelerimizin ve kamu kurumlarının yapım ihalelerinin kesinleşmesinin ardından Bursa’nın hemen bütün ilçelerinde inşaat hareketliliği göze çarpacak.

Bursa’nın altyapı kuruluşlarından biri olan BUSKİ Genel Müdürlüğü’nün yapım ihalelerinin de bu süreçte hızlanması beklenilyor.

22 Ocak’ta Resmi gazetede yayınlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile, 4734 Sayılı Kamu İhale Kanunu kapsamında gerçekleştirilen yapım, hizmet alım ve mal alım işleri için girdi fiyatlarında yaşanan beklenmedik artışlardan kaynaklı ek fiyat farkı verilmesi kararlaştırılmıştı.

Uygulama, Aralık 2021 tarihinden önce ihale edilmiş ve devam eden işleri kapsıyor. Ayrıca, yüklenicilere işi bırakma ve devretme hakkı da tanınmıştı.

Büyükşehir üç ilçeye daha itfaiye grup binası yapacak

Bütünşehir Yasası ile birlikte ilin 17 ilçesinin itfaiye hizmetlerini de üstlenen Bursa Büyükşehir Belediyesi henüz grup binaları bulunmayan Orhaneli, Büyükorhan ve Harmancık ilçelerinin bu eksiğini gidermek için düğmeye bastı.

Büyükşehir Belediye Encümeni’nde 10 Mayıs’ta gerçekleştirilecek ihaleyle güneydeki üç ilçenin yeni itfaiye grup binalarının yüklenicisi belirlenecek.

İşi alan inşaat şirketlerinin 500 günde yeni grup binaların teslim etmesi gerekiyor.

İlçe belediyelerince tahsis edilen parseller üzerine inşaa edilecek itfaiye grup binaları daha evvel derme çatma mekanlarda hizmet veren personel ile araç gerecin düzenli ortamlara taşınmalarını sağlayacak.

Büyükşehir Belediyesi bu üçü dışındaki diğer ilçelerde yeni itfaiye grup binalarını büyük ölçüde tamamlamıştı.

Yurtiçi ve yurtdışı iftarlarla birlik mesajı

Ramazan ayının gelmesiyle birlikte belediyelerimizin gerek kendi sorumluluk alanlarında gerekse yurtdışyındaki iftar programlarının arttığını görüyoruz.

Başta Büyükşehir olmak üzere ilçe belediyelerimizin de kardeşlik ilişkisi sürdürdüğü Balkan coğrafyasına dönük Müslüman Türk, Boşnak, Arnavut nüfusun yaşadığı bölgelerde iftar yemekleriyle birlik ve dayanışma mesajı veriliyor.

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin bu yıl Sırbistan’daki Sancak, Yunanistan, Bulagaristan ve Kosova’daki iftar programlarına Osmangazi ve Yıldırım belediyelerimizin Bulgaristan ve Yunanistan’daki kardeş kentlerde de devam etmeleri sevindirici. Buralarda büyük bir kaynaşma örneği sergileniyor.

Türkiye’ye farklı ve kurtarıcı gözle umut besleyen azınlığın iftar programlarıyla moral bulduklarını biliyoruz.

Büyükşehir Belediyesi’nin Bursa’da da 17 ilçede gerçekleştirdiği iftar programlarına binlerce hemşerimizin katıldığını görüyoruz. Sokak ve caddelere kadar taşan iftar yemeklerinde de kardeşlik ve dayanışma vurgusu öne çıkıyor.

Belediyelerimizin pandemi sonrası yeniden başlayan iftar programlarının gelecek yılki cumhurbaşkanlığı ve genel seçimler öncesi daha da yoğunlaşacağını düşünüyoruz.