Olay Gazetesi Bursa

Esnaf çarşıdaki o otoparkı bekliyor

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin önceki dönem tamamlanan Tarihi Hanlar Bölgesi’ndeki Çarşıbaşı Meydan Projesi’nin önemli ayaklarından biri de yeraltındaki 300 araçlık dev otopark idi. Tarihi hanlarımızı ve çarşımızı ortaya çıkaran büyük kamulaştırma ve restorasyonların ardından bölge bambaşka bir görünüme bürünmüş, ecdad yadigârı eserler ortaya çıkarılmıştı. O otopark, çarşıya gelecek yerli yabancı turistler ve bölge esnafı için de […]

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin önceki dönem tamamlanan Tarihi Hanlar Bölgesi’ndeki Çarşıbaşı Meydan Projesi’nin önemli ayaklarından biri de yeraltındaki 300 araçlık dev otopark idi.

Tarihi hanlarımızı ve çarşımızı ortaya çıkaran büyük kamulaştırma ve restorasyonların ardından bölge bambaşka bir görünüme bürünmüş, ecdad yadigârı eserler ortaya çıkarılmıştı.

O otopark, çarşıya gelecek yerli yabancı turistler ve bölge esnafı için de önem arz ediyordu. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın da katkısıyla yerel seçim öncesi meydan inşaatı tamamlanıp hizmete girerken, projenin parçası olan otopark kısmı ise bitirilememişti. Seçimin üstünden 9 ay geçmesine rağmen henüz hizmete alınamadı.

Dün, çarşıdaki esnaftan gelen bir notta, artık buranın daha fazla zaman kaybetmeksizin açılmasını istiyorlardı.

Biz de durumu otoparkı işletecek BURULAŞ’a sorduk. BURULAŞ’tan aldığımız yanıt, henüz açılışa hazır hale gelmediği ve 4-5 aylık daha çalışma süresi gerektiği hatırlatıldı.

Çarşı civarında otopark sıkıntısı had safhada. Buranın uzaması çarşı için de büyük kayıp demek.

Büyükşehir Belediyesi’nin işi hızlandırıp, yükleniciye hakkı olan ödemeleri yaparak, otoparkı bir an evvel Çarşı’ya kazandırmasında yarar var.

Otoparkın önümüzdeki aylarda hizmete alınmasına dair Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey geçtiğimiz aralık ayı basın toplantısında açıklamaları olmuştu.

Başkan Bozbey’in de bölgedeki sıkıntının farkında olduğunu anlıyoruz.

Bu çerçevede, esnaftan ve bölgeden daha fazla sesler yükselmeden projenin devreye alınmasında yarar var.

Bursa’nın ve Çarşı’nın bu büyük eksiğini gidermek için özel bir gayret gösterilmeli.

Kentimize gelen yabancıların çarşıyı dolaşabilmeleri için araçlarını park etmeleri mümkün değil. Var olan otoparklar da ihtiyacı karşılamıyor.

Sorun ne ise, uzamanın sebepleri ortadan kaldırılmalı ve Bursa’nın göbeğindeki bu değerli otopark artık araçlarla buluşturulmalı.

Büyükşehir Belediyesi önceki dönem yönetimi, aralarında Merkez Bankası ve Kızılay Sağlık Merkezi’nin de bulunduğu 37 bağımsız binayı yıkarak, hanların ve çarşının önünü açmıştı.

 

Caddeüstü otoparklarında eski sisteme geri dönüş

Büyükşehir Belediyesi’nin 31 Mart seçimleri sonrası ücretsiz hale getirdiği caddeüstü otoparklarındaki karmaşaya son vermek için tekrar ücretli modele dönüldü.

Caddeleri daha çok vatandaşa kullandırmak için başlatılan uygulama yerinde olmuştur.

Atatürk Caddesi’ne sabah aracını bırakıp, akşam alanlar artık bu lükse sahip olamayacaklar. İlk bir saati ücretsiz, 150 liradan başlayıp, aşan her saate 100 lira olmak üzere 3 saatlik parklanma sınırı getirildi.

Uygulama daha fazla insana buraları kullanma hakkı tanıyacaktır. Rakamın yüksek tutulmasına takılmamak gerek. Uzun parklanmayı caydırıcı bir fiyat düşünülmüş.

31 Mart sonrası baştan ücretsiz hale getirilmesini eleştirmiş, kentin trafik düzenine olumsuz etkisine dikkat çekmiş ve yanlış bulmuştuk.

Büyükşehir yönetimi de belli ki, sıkıntıyı fark etti ve geriye dönüş yaptı.

 

Vakıflar hanlardaki avluları da tümüyle sahiplenmeye kalkmış

Mülklerindeki kiracılarına insaf ve vicdan sınırlarını aşan zamlar yaparak, güya vakıf senedini ve hakkını koruduğunu sanan Vakıflar Bursa Bölge Müdürlüğü’nün yeni bir işgüzarlığını daha öğrendik.

Bursa’nın değişik bölgelerindeki tarihi hanlarda işyerleri bulunan Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nün, han avlularında, ‘kök tapu’yu ileri sürerek, sahip olduğu dükkân ve işyerleri kadar değil, avlunun tümünden işgaliye aldığı konuşuluyor.

Yani, hanın tümü kendisine ait olmadığı halde, avluyu tümüyle sahipleniyor.

Oldu olacak, tapulu dükkân sahiplerinin mallarına da çökün ki, bu iş kökten bitsin.

Hanlardaki işletmeleri olan yurttaşlarımız Vakıflar Bölge Müdürlüğü’ne adeta ateş püskürüyorlar.

Bursa’daki siyasi otoriteden ise bu konuda çıt çıkmıyor. Sorunu görmezden geliyorlar.

Esnafı fahiş kira artışlarıyla dükkânını terk etmeye, işini bırakmaya zorlayan Bursa’daki Vakıflar Bölge Müdürü’ne biri çıkıp, ‘dur’ diyemeyecek mi?

Yerel seçim gitti.

Genel seçimin gitmesi için de kendisine alan mı açılıyor?

Bölge Müdürü kentte kalmaya devam ederse, eminiz genel seçime epeyce bir katkısı olacak.

Tarihi Çarşılar Federasyonu Başkanı Muhsin Özyıldırım, Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nün hanlardaki maliki belirsiz olarak gözüken ortak alanları, ‘kök tapuya rüca ettirilir’ diyerek kurumca işgaliye alındığını anlattı.

İşgaliyeyi Vakıflar alıyor, temizliği belediye yapıyor. Bir de böyle bir durum var.

Özyıldırım, “Örneğin, hanlarda odaların geçmişte 100’ü satılmış. Bunlardan 12’sine sahip olan Vakıflar 100’e yakın diğer oda ve dükkânların burada hakkı yok diyerek ortak alanı komple sahipleniyor. Oysa, ortak alanlarda herkesin hissesi kadar yeri olmalı” diye konuştu.

Özyıldırım, belediyelerin parasını verip satın aldıkları ve restore ettikleri mülklere, 2008’de çıkmış bir yasayı ileri sürüp el konulmasını da doğru bulmuyor. Vakıfların, fahiş kira artışlarıyla özel şahıslara da kötü örnek olduğunu vurguluyor.