Olay Gazetesi Bursa

Eski başkanlar gözde mi oldu?

Siyasette taşlar yerinden oynadı mı, arkasından çorap söküğü gibi dökülmeler başlar. 31 Mart seçimlerinde her parti kazanabilecek isimlerle halkın karşısına çıkmak istiyor. Bu nedenle de hemen hepsi aday adaylık süreçlerinde ince eleyip sıkı dokudular. Adaylar açıklandığında ise kızılca kıyamet koptu. Bursa’da bunun örnekleri yaşıyoruz. Türkiye genelinde de açıklanan isimleri beğenmeyenler, istifa edenler, başka partiden aday […]

Siyasette taşlar yerinden oynadı mı, arkasından çorap söküğü gibi dökülmeler başlar.

31 Mart seçimlerinde her parti kazanabilecek isimlerle halkın karşısına çıkmak istiyor. Bu nedenle de hemen hepsi aday adaylık süreçlerinde ince eleyip sıkı dokudular.

Adaylar açıklandığında ise kızılca kıyamet koptu.

Bursa’da bunun örnekleri yaşıyoruz. Türkiye genelinde de açıklanan isimleri beğenmeyenler, istifa edenler, başka partiden aday olanlar yok değil.

Partilerimizdeki örgüt ve teşkilatların da çok rahat olduğunu söyleyemeyiz.

Örneğin;

CHP’nin Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı ve adayı Lütfü Savaş’ın çekilmesi gündemde.

Önceki gece anma törenlerinde Hatay sakinlerinin tepki gösterdiği Savaş’ı adaylıktan çekmek için partisi CHP’nin anket formülünü devreye soktuğunu görüyoruz.

Anketin bir bahane olduğu düşüncesindeyiz. Halk tepkisi görüldü, geri dönüşün yolları aranıyor.

Hatay da bir de artist bir eski topçu var. Televizyon ekranlarından ve sosyal medyadan rezilce açıklamalar yaparak, tribünlere oynuyor.

Hükümeti ve AK Parti’yi Hatay’da istemediklerini söylemiş.

On binlerce konutun yapımını sürdüğü bölgede, bir yıl önce depremde 3 gün kaderleriyle baş başa bırakıldığını iddia etmek, Anadolu’nun dört bir yanından yardıma koşan insanlara, ekiplere, belediyelere, kamu kurumlarına ve çalışanlarına büyük hakarettir.

Bu kadar büyük bir felaketin yaşandığı coğrafyada ilk anlarda eksik ve aksamalar olmuştur ama 11 ilin imdadına bütün Türkiye ve devlet koşmuştur. Hatta, yurtdışındaki ülkelere bile destek çağrısı yapılmıştır.

Beyefendi siyasette kendine bir koltuk bulma arayışında galiba.

CHP Hatay’da Lütfü Savaş’ı adaylıktan çekerek yerine bu artisti monte edecek görünüyor.

Gelelim Bursa’ya.

Bursa’da AK Parti’nin değişim yaptığı ve yapmadığı ilçelerde kriz sürüyor.

AK Parti’nin eski ilçe başkanları, belediye başkanları, görevden alınanlar birden gözde oldular. Yeniden Refah Partisi başta olmak üzere AK Parti’de değer bulmayan, kenara itilmiş veya adaylıktan çekilmiş isimleri radarına almış durumda.

Kulağımıza şimdi de Keles’te AK Parti eski ilçe başkanlarından Veteriner Hekim Raşit Kolay’a belediye başkan adaylığı teklif yapıldığı haberleri ulaştı.

Keza Kestel’de yeniden aday gösterilmeyen ve Göçmen camiasını da tepkisine neden olan olayın ardından Belediye Başkanı Önder Tanır’ın YRP veya İYİ Parti’den aday olacağı kulislere düşmüş durumda.

Kestel’de AK Partili Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Muazzez Yiğit’in de istifa ettiği ileri sürülüyor.

Meclis listelerinde de benzer kriz olur mu?

Belediyle başkanlığı seçimleri kadar, birlikte çalışacakları meclis üyeleri de önemli. Başkanın elini kolunu rahatlatacak, yükünü alacak bu isimlerin sıralaması da şüphe yok ki, siyasi partiler açısından önem arz ediyor.

Birden çok denge gözönünde bulundurulacak. Partiye aidiyet, mesleki nosyon, ilçelerin demografik yapısı vb. gibi parametreler listelerin şekillenmesinde etkili olacak.

CHP kimi kentlerde örgüt eğilimi ve fermuar sistemini kullanıyor. AK Parti ise meclis üyeleri sıralamasını oluşturduğu özel komisyonlar aracılığıyla şekillendirecek.

Burada ilçelerde aday yapılmayan kimi belediye başkan aday adaylarına da eskiden olduğu gibi meclis listelerinde yer verilmesi kaçınılmaz görünüyor.

Bir de tekrar aday gösterilmeyen belediye başkanlarının da meclis listelerine alınmaları durumunda, dışarıdan başvuru yapmış sıradan vatandaşa yer kalacağını sanmıyoruz.

Dağ ilçeleri nüfusunda muhtarlık seçimi artışı

Yerel seçimde sadece belediye başkanlarını seçmiyoruz. Sayıları 50 bini aşan mahalle ve köy muhtarları da belirlenecek.

Bu nedenle, kırsaldaki ilçelerde de muhtarlık için ciddi bir yarış var. Kimi ilçelerin nüfusları hep eksi yönlü seyrederken, seçim önü başta Dağ ilçelerinin nüfuslarında artış dikkati çekiyor. Muhtarlık seçimi için ikametini köyüne aldıranlardan kaynaklı artışın ilçe nüfuslarını artı yöne geçirmiş durumda. Üstelik, burada çok doğum yok ve genç nüfus olmadan da bir artış yaşanıyor.

İK’in adrese dayalı son nüfus verilerine göre Orhaneli’de geçen yıl 18 bin 543 kişi yaşarken bu yıl 19 bin 527’ye çıkmış. Keles’te geçen yıl 10 bin 955 nüfus varken bu yıl 11 bin 320 olmuş. Büyükorhan’da 2023’te nüfus 8 bin 940 gözükürken bu yıl 10 bin 325’e çıkmış. Keza, 2023’te 5 bin 979 nüfus gözüken Harmancık’ta bu yıl yaşayan kişi sayısı 6 bin 334 kişi olmuş.

Bu ilçelerimizde hep eksi yönlü seyreden nüfus artış hızının artıya geçmiş olması sevindirici. Ama bunun reel nüfus değil, muhtarlık seçimlerini etkilemeye dönük geçici olarak kentten kırsala alınmış ikamet göçü olduğu ileri sürülüyor.

Dağ ilçelerinin nüfusunun artıya geçmesi elbette sevindirici ama bunun gerçek olmasında yarar var. Zira, bundan belediyeler de kazancı çıkacaktır. İller Bankası’ndan nüfus başı aldıkları paylar artacaktır.