Olay Gazetesi Bursa

Dülger’den 2019’da tekli eğitim müjdesi 

Bursa‘nın çiçeği burnunda İl Milli Eğitim Müdürü Sabahattin Dülger‘i önceki hafta Olay TV‘ye konuk ettik. Yapım/sunumunu üstlendiğimiz Olay’ın İçinden programına katılan Dülger ile görevdeki 4 ayını ve Bursa’nın eğitim verilerini konuştuk. Dülger doğma büyüme Bursalı bir bürokrat.  Yıldırım İlçe Milli Eğitim Müdürlüğügörevinde bulundu.  Öncesinde Tavşanlı ve Odunpazarıilçelerinde çalıştı. En son Kütahya İl Milli Eğitim Müdürü iken 4 ay önce yeniden Bursa’ya atandı.  Artık […]

Bursa‘nın çiçeği burnunda İl Milli Eğitim Müdürü Sabahattin Dülger‘i önceki hafta Olay TV‘ye konuk ettik.

Yapım/sunumunu üstlendiğimiz Olay’ın İçinden programına katılan Dülger ile görevdeki 4 ayını ve Bursa’nın eğitim verilerini konuştuk.

Dülger doğma büyüme Bursalı bir bürokrat. 

Yıldırım İlçe Milli Eğitim Müdürlüğügörevinde bulundu. 

Öncesinde Tavşanlı ve Odunpazarıilçelerinde çalıştı. En son Kütahya İl Milli Eğitim Müdürü iken 4 ay önce yeniden Bursa’ya atandı. 

Artık Bursa’nın Milli Eğitim’i ona emanet.

Müdür Dülger ile hukukumuz ortaokul ve lise yıllarına uzanıyor. Aynı sınıf ve sıralarda eğitim aldık.

Doğrusu, bir dostu, arkadaşı olarak başarısıyla biz de kıvanmıyor değiliz.

Bursa’yı tanıyan, eğitim camiasınca da kabul gören Dülger’in ilimizde önemli işlere imza atacağına inanıyoruz. 

Kaldı ki, Dülger’e Bursa’daki eğitim sendikalarından da bir karşı duruş olmadığı biliniyor.

İl Milli Eğitim Müdürü Dülger, Bursa’da 500‘ü özel olmak üzere bin 748eğitim kurumunda 601 bin öğrenicive 36 bin öğretmenin bulunduğunu anlattı. Öğretmenlerin 8 bini, öğrencilerin de 60 bini, yani yüzde 10’u özel okullarda yer alıyor.

Dülger ile Bursa’nın eğitim fotoğrafını çekerken, eğitim yatırımlarından üniversiteye yerleşme başarısına, özel öğretimden sınavla öğrenci alan liselere, kaldırılan TEOG sisteminin yerini alacak yeni modele ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan‘ın eşi Emine Erdoğanhanımefendinin himayelerinde başlatılan okuma yazma seferberliğine kadar 40 dakikaya çok konuyu sığdırdık.

 

2 bin yeni derslik 

 

Peki Bursa’nın derslik durumu nasıl?

İl Müdürü Dülger, 15 yıl önce 9 bin civarında dersliği bulunan Bursa’nın bugün yüzde 40 artışla 22 binlere çıktığını anlattı.

Hızlı büyüyen ve göçle nüfusu sürekli artan Bursa’da bugün ilk ve ortaokullarda derslik başına düşen 

öğrenci sayısının 28-29‘lara, lislerde 23‘lere kadar indiğini, genel ortalamanın ise 26 olduğunu açıkladı.

Dülger, artık Türkiye’de ve Bursa’da derslik başına düşen mevcudun konuşulmadığını, bunun aşıldığını, kendilerinin Başbakan‘ın talimatları doğrultusunda 2019‘dan itibaren tüm Türkiye’de olduğu gibi Bursa’da da tekli eğitime geçişe hazırlandıklarını kaydetti. 

Bursa’nın halen kaynağı ve projesi devlet  tarafından sağlanan 71 okul, hayırseverlerce yaptırılan 22 tesis ve Avrupa Birliği fonlarından da 6 yapı olmak üzere yaklaşık 2 bin yeni dersliğe kavuşacağını anlatan Dülger, bunlar sayesinde ilin fiziki eğitim tesisi sorununun büyük ölçüde çözüleceğini vurguladı.

Müdür Dülger bu konudaki hazırlıkları Milli Eğitim Bakanlığı‘na da sunduklarını kaydetti.

Bursa’nın okul öncesi eğitimde de iyi 

seviyede olduğunu öğrendik. 

Yine Dülger’in verdiği bilgiye göre; kreşe gidenler bakımından değil, çağ nüfusu olarak görülen 5 yaş üstü okul öncesi eğitimde Bursa olarak yüzde 85‘lere ulaşılmış. 3 yaş üstü oran ise yüzde 48′lerde.

Hedef elbette tümümün okul öncesi eğitime alınabilmesi.

Dülger, mesleki eğitime de önem verdiklerini, açılacak okullara arasında üç de meslek lisesi bulunduğunu belirtti.

Dülger’e ayrıca kimi çevrelerce kamuoyunu yanıltmaya dönük ‘İhtiyaçtan fazla İmam-Hatip Lisesiaçılıyor’ iddialarını da sorduk.

Dülger, kimsenin bu okullara zorla kaydedilmediğini, oranını da bütün okullar içinde yüzde 11‘ler civarında olduğunu açıkladı. 

Gelelim TEOG yerine geçen sınavla öğrenci alacak liselere ve yeni sisteme.

Dülger ülke genelinde 1 milyon 200 bin 8. sınıf öğrencisi bulunduğunu, bunların 129 bininin okullara yerleşebileceğini izah etti. 

Müdür Dülger, Bursa’da da 41 bincivarındaki 8. sınıf öğrencisinden 4 bin 500‘ünün sınavla bu okullara yerleşeceğini, soruların genelde okuduğunu anlamaya dönük olacağını söyledi. 

Dülger’in öğrencilere bir de tavsiyesi vardı:

Okusunlar, bolca belgesel ve haber izlesinler, bunları yorumlasınlar, kendi gelişimleri için ciddi katkısı olacağını düşünüyorum” dedi.

Dülger yine üniversiteye girme bakımından da Bursa’nın Türkiye ortalamasının üzerinde olduğunu ifade etti.

Son olarak da, Bursa’da TÜİKverilerine göre 70 bin civarında okuma yazma bilmeyen hemşerimiz bulunduğunu, kampanya ile geçen yıl 3 bin, bu yıl da 10 bin kişinin Halk Eğitim müdürlüklerinin açtığı kurslara katıldıklarını açıkladı.

Bugün 23 Nisan. Ulusumuzun egemenliğini sağlayan şehitlerimizi, kahramanlarımızı rahmetle anıyoruz.