Üniversiteler kolay kurulmuyor, kolay da ayağa kalkmıyor.
Ülkenin dört bir yanına yeni üniversiteler açılırken, taşraya gitmeyi, kırsaldaki okullarda ders vermeyi kendilerine zul addeden seçkincilere inat artık hemen her ilimizde yükseköğretim kurumlarımız var.
Bunlar Türkiye’nin gelişimi adına sevindirici haberler.
Hemen her yeni üniversitesinin, iş hanı büroları ve barakalarda başlayan eğitim hayatının, çok geçmeden devasa kampüslere dönüştüğü gerçeği unutulmamalı.
Önceki gün bir dost toplantısında, Bursa’nın duayen sanayicilerinden Evinoks Yönetim Kurulu Başkanı Coşkun İrfan’ın sözlerine kulak kabarttık.
İrfan, Bursa’nın Dağ yöresinden yetişmiş, bugün ABD’deki Hilton Otelleri başta olmak 35 ülkeye mutfak araç gereçleri pazarlayan dev bir fabrikanın yöneticisi.
Kendisi Keles doğumlu.
Ama onu farklı kılan bir özelliği var. Doğup büyüdüğü yöre için çabalıyor.
O akşamki konuşmasında dostlarına, Uludağ Üniversitesi’nin kuruluş yıllarından bir anısını anlattı.
Kuruluşuna katkısı olan Bursa Üniversitesi’nin İstanbul’dan ilk belgesini Bursa’ya getirmenin sevincini taşıdığını anlatan İrfan konuşmasında, bugün adı Uludağ Üniversitesi’ne dönüşen eğitim kurumunun meslek yüksekokulu yapılanmasına da değindi.
Coşkun İrfan, Üniversite’nin Dağ ilçelerini kalkındırma amaçlı meslek yüksekokulları açtığını, bunun doğru bir girişim olduğunu, fakat bölümlerin yörenin özelliklerine uygun seçilmediğini anlattı.
Örneğin;
Harmancık’taki Aşçılık Bölümü’nün başarılı işler çıkardığını, yarışmalardan hep ödüllerle döndüğünü hatırlatan İrfan, Keles’teki muhasebe bölümünü eleştirdi.
Keles’in İnegöl’e çok yakın bir ilçe olduğunu, buraya Mobilya Bölümü’nün açılmasının daha uygun olacağının altını çizen Coşkun İrfan, Uludağ Üniversitesi’nin bu konuyu yabana atmaması gerektiğini söyledi. İrfan ayrıca Keles’e de bir aşçılık bölümü açılmasını talep etti.
İnegöl’ün talepleri karşılayamadığını, ormanla iç içe olan Keles’te Mobilya Dekorasyon Bölümü’nün açılmasının daha doğru olacağını belirten İrfan, topu topu 1-2 muhasebecisi olan ilçeye Muhasebe Bölümü açılmasının yanlışlığına dikkat çekti.
Coşkun İrfan, sanayici olarak ara eleman temininde güçlük çektiklerini, meslek yüksekokullarının doğru bölümlerle bu açığı kapatabileceğini ifade etti.
Sanayicimiz haksız değil.
Meslek yüksekokulları planlanırken doğru bölüm tercihleri yapılmalı.
Aksi halde, Muhasebe bölümü olan bir ilçede staj yapabilecek yer yoksa, oradaki çocuklar pratiklerini nasıl geliştirecekler?
Sanayici hemşerimizin talebi yabana atılmamalı.
Kız Lisesi’ne bravo
Firmalarımızın sosyal sorumluluk projelerine ağırlık vermelerini takdir ediyoruz.
Eğitim kurumlarımızın da bu işe soyunması sevindirici.
Önceki gün Bursa Anadolu Kız Lisesi’nde güzel bir haber aldık.
İlimizin bu güzide okulu, Yozgat’ın Kadışehri ilçesine bağlı Yavuhasan İlkokulu’nu kardeş okul ilan etmiş. Karşılıklı ziyaretler başlamış.
Hatta, geçtiğimiz yıl 23 Nisan’da Bursa Anadolu Kız Lisesinin ünlü bandosu Yozgat’a giderek ilçedeki ve köydeki 23 Nisan törenlerini birlikte yapmışlar.
Bandonun hem köy hem de ilçedeki gösterisi çok beğenilmiş.
Yavuhasan İlkokulu’ndan öğrenciler Bursa’ya getirilmiş.
İlk kez şehir ve deniz gören, Uludağ’a çıkan öğrencilerin mutluluğu gözlerinden okunmuş.
İllerimiz arasındaki kardeşliği ve birliği sağlamak için başlatılmış bu proje desteklenmeli.
Anadolu Kız Lisesi’nin bu güzel girişimi başka okullarımızda da örnek olmalı.
Emeği geçenleri kutluyoruz.