Bursa’nın bakir, henüz toprakları kirletici sanayi ile buluşmamış ilçeleri kentin güneyinde yer alıyor. Fakat, buradaki toprak parçaları son dönem hızla el değiştiriyor. Yeni sahipleri planları delerek kirletici fabrikalar kurarlar mı? Orası şimdilik meçhul.
Şehrin su yatağı olarak geçen bölgenin bu haliyle korunabilmesi için bölge insanının ayakta tutulması, hızla göç veren, boşalan ilçelerin geçim kaynaklarının da çeşitlendirilmesi kaçınılmaz duruyor.
Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin bu amaçla, dağ ilçelerini kırsal turizmle öne çıkarmak ve kalkındırmaya dönük çabaları var.
Hafta sonu Harmancık’ta Kamp Karavan Festivali vardı. İlki geçen yıl Orhaneli’de yapılmış ve büyük ilgi görmüştü.
Bizzat Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın da katıldığı Harmancık’taki 2. festivalde ilçenin bu yönüyle de ülke gündemine sokulması hedeflenmiş. Paylaşılan haberlerden gördük ki, festival kamp karavancıların da ilgisini çekmiş.
Bursa’nın en uzak ilçelerinden Harmancık’ı Eko Turizm’den sonra bu yönüyle de destekleyen Büyükşehir Belediyesi’nin ilçeye kendi iştiraki BURKENT aracılığıyla bir de Kent Mobilyaları Üretim Tesisi açtığını biliyoruz.
Keza, Orhaneli’ni rafting ve eko turizm projeleriyle destekleyen Büyükşehir Belediyesi, Göynükbelen’e kuracağı gençlik, spor ve kamp merkeziyle de buraya Türkiye’nin dört bir yanından sporcu ve gencin gelmesini sağlayacak.
Büyükşehir Belediyesi, Keles’teki Kocayayla’ya yaptığı bungalovlarla da buranın kırsal turizmden daha fazla pay almasını hedefliyor.
Benzer şekilde, Büyükorhan Belediyesi’nin de Görecik’te kırsal turizm projesi hazırlığı olduğunu biliyoruz.
Dört ilçeyi birden kırsal turizmle kalkındırma ve bölge insanının refahını bu yolla kazanmasına dönük çabaların artarak sürmesini diliyoruz.
Kentin arka yüzünü temiz su kaynağı havzası olarak korumak istiyorsak, bölgedeki yerleşimlerin geçim şartlarının da iyileştirmek ve çeşitlendirmek gerekiyor.
Büyükşehir’in çabalarının bu yönde olması sevindirici.
Yeni Batı Garajı’nda sundurmalar tamam
Ancak, sadece konteynerlerle oluşturulan yeni Batı Garajı’nın, lavabo, WC, mescit, çay ocağı gibi temel insani ihtiyaçları karşılamaktan bile uzak olduğu görüldü.
Yağmur, güneş ve soğuk havalarda basit bir sundurmanın dahi olmadığı ortaya çıkınca da kentin güneyindeki ilçelere yolcu taşıyan kooperatifler bu duruma tepki göstermiş, BURULAŞ’ı göreve çağırmışlardı.
Biz de o istekleri köşemizden okurlara aktarmıştık.
Yeni Batı Garajı’ndan yükselen o sese BURULAŞ kulak vermiş olmalı ki, eksik yapılan sundurmalar tamamlanmış. Taşıyıcı kooperatifi yöneticileri de bu vesileyle Büyükşehir Belediyesi’ne ve BURULAŞ’a köşemiz aracılığıyla şükranlarını iletiyorlar.
BURULAŞ yöneticilerine dile getirilen diğer eksiklerin de kısa sürede tamamlanması taleplerini yineliyorlar.
Görükle’deki kazanın ateşi Karıncalı’ya düştü
Dün sabah 11.00 sularında İzmir Yolu, Görükle kavşağı civarında meydana gelen trafik kazasında 4 hemşehrimizi birden kaybettik.
Beton mikserinin yan yatmasıyla birlikte olay yeri can pazarına döndü. 4 kişi yaşamını yitirdi. Kazanın ardından mikser sürücüsünün kalp krizi sonucu yaşamını yitirdiği açıklandı.
100 metre sürüklenen mikser Mehmet Ali Korkmaz idaresindeki otomobili de parçaladı.
Orhaneli Belediye Başkanı Ali Aykurt, dün sosyal medya hesabından kazada yaşamını yitiren otomobil sürücüsü hemşehrisi Mehmet Ali Korkmaz ile iki evladının ilçesine bağlı Karıncalı Mahallesi nüfusuna kayıtlı olduklarını paylaştı.
Kazada Korkmaz’ın eşi ve kızının da yaralandığı duyuruldu. Korkmaz ailesinin Avşa adasına tatile gittikleri de ortaya çıktı.
Kaza Karıncalı Mahallesi’ni de yasa boğdu.
Kaybettiğimiz hemşehrilerimize Allah’tan rahmet, yaralılara şifa, yakınlarına da sabır diliyoruz.
Ölümün ne zaman nerede geleceği belli değil. Tatile giden Korkmaz ailesinin sonu da acı oldu.