Olay Gazetesi Bursa

Davalar neden kaybediliyor?

Kamu kurumlarının iş ve işlemleri zaman zaman yurttaşlarca yargıya taşınır. İdari yargıya yapılan işlemin iptali ve yürütmenin durdurulmasına dönük başvurular ve mahkemelerden çıkan kararlar bazen kurumları zorda bırakabiliyor. Kimi zaman da belediye meclislerinde alınan plan değişikliği kararları akademik meslek odalarınca aynı gerekçeyle idari yargıya götürülür. Hele uluslararası yargıya taşınan davalar vardır ki, kaybedilen tahkim dosyaları belediye bütçelerinde ağır hasara neden olur. Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin bugün […]

Kamu kurumlarının iş ve işlemleri zaman zaman yurttaşlarca yargıya taşınır.

İdari yargıya yapılan işlemin iptali ve yürütmenin durdurulmasına dönük başvurular ve mahkemelerden çıkan kararlar bazen kurumları zorda bırakabiliyor.

Kimi zaman da belediye meclislerinde alınan plan değişikliği kararları akademik meslek odalarınca aynı gerekçeyle idari yargıya götürülür.

Hele uluslararası yargıya taşınan davalar vardır ki, kaybedilen tahkim dosyaları belediye bütçelerinde ağır hasara neden olur.

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin bugün bir çok uygulaması şu ya da bu gerekçelerle iptal istemiyle yargıya taşındı. Kaybedilen davalar yüzünden karşı taraflara milyonlarca lira ödemeler yapıldı. Üstüne yargılama masrafları da cabası.

Rakamı önceki gün Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş açıkladı. Göreve gelmeden önce belediye olarak 300’ün üzerinde davayı kaybettiklerini duyurdu.

Sonrasında kaybedilen davalar da var tabi.

Bu müthiş bir rakam.

Şimdi iki soruya yanıt aramak gerekiyor.

Büyükşehir’in meclis ve encümen gibi organlarında alınan kararların hukuka uygunlukları ilgili daireler tarafından önceden araştırılıp, siyasi iradeye raporlanmıyor mu?

Diğer soru da, Büyükşehir’in hukuk birimi bu davaları niye kaybediyor?

Ellerinde nosyonu güçlü, donanımlı, ehil hukukçular mı yok?

Büyükşehir Belediye Meclisi’nin Hukuk Komisyonu işi bilen hukukçulardan oluşmuyor mu?

Komisyon, davaların hangi nedenlere kaybedildiğini sorgulamıyor mu?

Toplu taşıma uygulamaları, kamulaştırma, yer satışı ve planlama ağırlıklı kaybedilen davalar yüzünden Büyükşehir Belediyesi’nin bugüne dek milyonlarca lira zarara uğradığı bir gerçek.

Eğer bu 657’ye tabi kadrolarla sağlanamıyorsa, dışarıdan hukuk hizmeti satın alınamaz mı?

 

BUSKİ’de idari revizyon

 

Bursa Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü bugün Bursa’nın en büyük altyapı kurumlarından biri.

Burada zaman zaman idari revizyonlar yaşanıyor.

Gelişmeyi önceki gün Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş basın toplantısındaki konuşmasının satır aralarında dile getirmişti. Dün yerimiz olmadığı için değinemedik.

O değişikliklerin neler olduğunu BUSKİ Genel Müdürü Güngör Gülenç’e sorduk.

Genel Müdür Gülenç, kurumda üç daire başkanının değiştiğini ve bunların ikisinde rotasyon uygulandığını söyledi.

Buna göre Strateji Geliştirme Dairesi Başkanlığı’na vekaleten eski Şube Müdürü Nigar Etik Uğurbaş, İnsan Kaynakları ve Eğitim Dairesi Başkanlığı’na eski Strateji Geliştirme Dairesi Başkanı Halit Karasu, İşletmeler 1. Bölge Dairesi Başkanlığı’na da Gürsu Şube Müdürü Erdem Atik getirildiler.

Değişikliklerle BUSKİ’de verimliliğin artırılması ve idari işleyişin hızlandırması hedefleniyor.

 

İMO’nun yardımseverleri

 

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Bursa Şubesi üyeleri önceki gün bir sosyal sorumluluk projesine imza atıp, kırsaldaki öğrencileri sevindirdiler.

O buluşmaya davetliydik ama Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın basın toplantısı nedeniyle katılamadık.

İMO Bursa Şubesi Gençlik Komisyonu üyeleri kendi aralarında topladıkları, kitap, kırtasiye ve giysileri Bursa’nın en uzak ilçesi olan Harmancık’a giderek, Gülözü İlkokulu öğrencilerine teslim ettiler. Öğrenciler adına gelen yardım malzemelerini öğretmen Gülsüm Aslan teslim aldı.

İMO Bursa Şube Başkanı Mehmet Albayrak Yönetim Kurulu üyeleriyle birlikte gittikleri Harmancık’ta kendilerini öğrencilerle buluşturan Kaymakam Yasin Şahin ile İlçe Milli Eğitim Müdürü İsmail Tufan’a ve kampanyaya destek olan üyelerine teşekkür etti.

İnşaat mühendislerimizi böylesi bir sosyal sorumluluk projesini başlattıkları için kutluyoruz. Kampanyanın Bursa’nın diğer köy okullarında da devam edeceğini öğrendik.