Olay Gazetesi Bursa

Dağ’dan rekor oranda katılım

Yerel seçim sonuçları gösterdi ki, Türkiye geneli ve Bursa’da  sandığa katılım oranı yüzde 90’lara yaklaştı. Sandığa gitme oranlarına bakarsak, demokrasimizin geldiği aşama bakımından sevindirici bir tablo ile karşı karşıyayız. Avrupa’da çoğu ülkede düşük katılımlı seçimlerin yaşandığı bir coğrafyada, Türk seçmeninin demokrasiye olan yüksek oranlı  katkısı sevindirici. Bursa’nın kimi ilçesinde 31 Mart yerel seçimlerine sandığa gitme oranı yüzde 90’ları aştı. Yani, her yüz […]

Yerel seçim sonuçları gösterdi ki, Türkiye geneli ve Bursa’da  sandığa katılım oranı yüzde 90’lara yaklaştı.

Sandığa gitme oranlarına bakarsak, demokrasimizin geldiği aşama bakımından sevindirici bir tablo ile karşı karşıyayız.

Avrupa’da çoğu ülkede düşük katılımlı seçimlerin yaşandığı bir coğrafyada, Türk seçmeninin demokrasiye olan yüksek oranlı  katkısı sevindirici.

Bursa’nın kimi ilçesinde 31 Mart yerel seçimlerine sandığa gitme oranı yüzde 90’ları aştı. Yani, her yüz seçmenden 85-95’inin sandığa koştuğu anlaşılıyor.

Bursa’nın taşrasına baktığımızda Dağ yöresindeki seçmenin sandığa gitme oranının ülke ortalamasının çok üstüne çıktığı görülüyor.

Orhaneli, Keles, Büyükorhan ve Harmancık ilçeleri, kurulduğu 2002 yılından bu yana AK Parti hükümetlerine en yüksek seviyede destek veren kırsaldaki Bursa ilçeleri olarak biliniyor.

Onca desteğe rağmen, son 17 yılda ulaşım problemlerinin bile tam olarak çözülemediği bölgeden 31 Mart yerel seçimlerinde de AK Parti’ye ve dolayısıyla Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yine sandıklardan rekor seviyede oy çıktı.

Yörenin en çok konuşulan yol probleminin çözümü konusunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bizzat Bursa mitinginde bu işin takipçisi olacağı sözünün belli ki, bölge seçmeninde kabul görmüş ve sandıkta karşılık bulmuş.

İsterseniz oranlara şöyle bir göz atalım.

Bursa bütününde sandığa gitme oranı yüzde 85,8 gözükürken  kentin güneyindeki  Orhaneli ilçesinde bu oranın yüzde 94.1’e ulaştığı görülüyor.

Yani, Orhaneli’deki her 100 seçmenden 94’ü demokratik tercihini kullanmak için sandığa gitmiş.

Orhaneli’nde Cumhur İttifakı adayı AK Partili Ali Aykurt seçimi yüzde 52,8’lik oranla kazandı.

Rakibi Millet İttifakı’nın adayı İYİ Partili İsmail Asa ise yüzde 43 oy aldı.

Seçime en yüksek katılım oranı bakımından Orhaneli’yi ikinci sırada yüzde 93.9’luk oranla Harmancık izliyor. Buradaki belediye başkanlığı seçimini de Cumhur İttifakı’nın adayı AK Partili Yılmaz Ataş yüzde 55.8’le kazandı.

Millet İttifakı’nın adayı CHP’li Ahmet Tufan ise yüzde 41.8 oy aldı.

Büyükorhan’da ise seçmenin yüzde 93.8’i sandıkta oy kullanarak AK Partili Cumhur İttifakı Adayı Ahmet Korkmaz’ı yüzde 63.6’lık oy oranıyla işbaşına getirdi.

Korkmaz, Bursa’nın 17 ilçe belediye başkan adayı içinde İnegöl’deki AK Partili Belediye Başkanı Alper Taban’dan sonra en yüksek oranla seçilen başkan olarak görülüyor.

Burada Millet İttifakı Adayı İYİ Partili Kamil Mehmet Acaroğlu da yüzde 32,2 oy aldı.

Keza, Dağ bölgesinin bir başka ilçesi Keles’te de seçime katılım oranı yüzde 92.8’e ulaştı.

Burada Cumhur İttifakı Adayı AK Partili Mehmet Keskin yüzde 60’lık oy oranıyla İnegöl ve Büyükorhan’dan sonra Cumhur İttifakı adayları içinde ikinci en yüksek oyu alan belediye başkanı oldu.

Seçimlere bu denli yüksek katkı koyan Dağ ilçelerinin AK Parti’ye olan bağlılıklarıyla da artık çözülemeyecek bir sorunu kalmayacağını düşünüyoruz.

İl ve bölge siyasetçilerinin hem çıkan bu sandık sonuçları hem de katılım oranlarının yüksekliğini gittikleri her ortamda daha çok dillendireceklerini düşünüyoruz.

 

Sitem ve teşekkür

 

31 Mart yerel seçimlerinde onca aday belediye başkanlığı, muhtarlık ve belediye meclis koltuğuna oturabilmek için mücadele etti.

Ancak onların içinden sadece 18’i belediye başkanı olabildi, yüzlerce meclis üyesi seçildi, binin üzerinde de mahalle muhtarı sandıktan çıktı.

Seçim gecesinden bu yana takip ettiğimizi sosyal medyada seçilen, seçilemeyen başkan adaylarının, muhtar adaylarının, muhtarların seçmene teşekkür mesajları yazdıklarını görüyoruz. Onların içinde az da olsa seçmene sitem edenler de yok değil.

Oy vermediler diye seçmene küsmenin doğru bir davranış olmadığını düşünüyoruz.

Toplum önüne geçenlerin, siyaset yapanların tercih edilmediklerinde küsüp darılma lüksleri olamaz.

Son derece olgun davranan adaylar da var.

Rakibini tebrik eden, onun zafer kutlamalarına ekibiyle birlikte katılanlar da demokratik bir olgunluk sergiliyorlar.

Siyaset yoluyla topluma hizmet etme arzusu uzun soluklu bir yolculuktur.

Erken pes etmek doğru olmaz.

Bunun başka seçimleri de var.