TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanı ve Bursa Milletvekili Hakan Çavuşoğlu dün Olay Medya’nın konuğuydu.
Bakan Çavuşoğlu hem ülke hem de Türkiye gündemine ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu.
Söze Batı Trakya’ya ilişkin sorular üzerine başladı.
Ne zaman Kuzey Kıbrıs’ta, Ege’de, Akdeniz’de bir hareket başlasa, bunun Batı Trakya’daki azınlığa olumsuz yansımalarına işaret etti.
En son çocukların gözü önünde Türk azınlığın yaşadığı köylerde Yunan askerinin tatbikat yapmasını eleştirdi.
AB, Batı Trakya’daki baskıya neden seyirci?
Türk azınlık üzerindeki Yunan baskısının yıllardır sürdüğünü, oradaki soydaşların göçe zorlandıklarını, azınlık hukukunun ihlal edildiğini, derneklerinin kapatıldığını hatırlatan Çavuşoğlu, bütün bunlara AB’nin ses çıkarmadığını kaydetti.
Batı Trakya’daki hak ihlallerinin aynı zamanda AB vatandaşı olan Türk azınlığa karşı yapılmış olduğuna işaret eden Çavuşoğlu, oysa Türkiye’de Gayrimüslim vakıflarının bin 167 mülkünün iade edildiğini, buna ilişkin 3 vakıf yasası çıkarıldığını ve Türkiye’nin Yunanistan’ın yaptıkları karşısında mütekabiliyet ilkesini kullanmadığını söyledi.
Yunanistan’ın geçmişte çıkan bir yasayla Helen ırkından olmadıkları gerekçesiyle 60 bin soydaşımızı basit sebeplerle vatandaşlıktan attığına dikkat çeken Çavuşoğlu, bunun aslında AB’nin de bir sorunu olduğunu vurguladı.
Çavuşoğlu, Doğu Akdeniz’de yaşananlara ilişkin, “Bize parmak sallayanlar, uluslararası hukuk metinleri üzerinden bize ayar vermeye kalkanlar dönüp kendilerine bakması lazım” dedi.
Doğu Akdeniz, Ege ve Kıbrıs’ta Yunanistan’la yaşanan sıkıntılara ilişkin de önemli tespitlerde bulunan Çavuşoğlu, meselenin kaynağının Annan Planı’nı reddeden ve buna rağmen Avrupa Birliği’ne üye kabul edilen Güney Kıbrıs Rum Kesimi’nden kaynaklı olduğunun altını çizdi.
Bakan Çavuşoğlu, Yunanistan ile yaşanan kıta sahanlığı ihtilafının, uluslararası hukuka aykırı olarak bunu ana karadan değil, adalar üzerinden hesaplanmasında kaynaklandığını belirtiyor.
“Türkiye kendi kıta sahanlığı üzerinden Doğu Akdeniz’de hidrokarbon araştırmalarını yapıyor. Haklarından taviz vermesi söz konusu değil” diye konuşuyor.
Esas meseleyi Türkiye’nin her alanda güçlenmesi olarak yorumlayan Çavuşoğlu, “Doğu Akdeniz’de çok büyük enerji rezervi var. Türkiye buradan geri adım atmaz” diyor.
Çavuşoğlu, Türkiye’nin Libya ile anlaşmasının da ‘müthiş bir manevra’ olarak tanımlıyor.
Çavuşoğlu, dünyada arık büyük devlet parametrelerinin değiştiğini belirterek İdlib’de 36 şehidimizle başlayan süreci de milat olarak görüyor. Sonrasında yaşananların Türkiye’nin gücünü ve büyüklüğünü ortaya çıkardığını, başarılı geçen pandemi ile mücadelenin de bunun ispatı olduğunu ifade ediyor
Ayasofya’nın açılmasının da bunlarla ilintilendiren Çavuşoğlu, “Ayasofya’nın açılması uluslararası vesayet zincirlerinin kırılmasıdır” diye yorumluyor.
Detayları gazetemizin haber bölümünde de okumuşsunuzdur.
Bakan Çavuşoğlu ziyarette, Bursa’ya ilişkin de önemli bir eğitim yatırımı müjdesi verdi.
Milli Eğitim Bakanlığı 4’ü AB fonlarından olmak üzere toplamda 22 okul inşaatına azımsanmayacak bir kaynak ayırmış. 328 derslikli 18 okul için bakanlık bütçesinden 47 milyon liranın tahsis edilmiş olması Bursa adına sevindirici.
Bütün bunların Çavuşoğlu’nun takibinde olduğunu görüyoruz.
Özellikle de Demirtaşpaşa EML’nin yeni binasını da Bakan’ın özel takibine aldığını anlıyoruz.
Donanımlı siyasetçi kolay yetişmiyor.
Çavuşoğlu bize göre Bursa ve ülkemiz için bir değer. Kentin tüm sorunlarıyla yakından ilgileniyor. Hatta, vatandaşlardan gelen görüşme isteklerini de zaman zaman İl Başkanlığı’nda kabul ederek dinliyor.
Kent Mobilyaları Üretim Merkezi’nin ruhsatı tamam
Ruhsatı Harmancık Belediye Başkanı Yılmaz Ataş BURKENT Genel Müdürü Ahmet Avcı’ya dün teslim etti.
İlçeyi kent mobilyaları üretim merkezine dönüştürecek yatırım Harmancık’ta heyecan oluşturmuş durumda.
Şimdiden Bursa dışındaki belediyelerden dahi siparişler gelmeye başlamış.
Hayırlı olsun diyoruz.