Olay Gazetesi Bursa

Çarşı hareketlendi ama beklenti yasanın çıkması

Dünyayı kasıp kavuran salgından şüphesiz en çok etkilenenlerin başında esnafımız geliyor. Dükkanları günlerdir kapalı olan esnaf, aldığı kredileri, kiraları ve çalışanlarının maaşlarını ödeyebilmek için kara kara düşünüyor. Neyse ki, Bursa’da bir süre kapalı kalan çarşılarımız yeniden açıldı ve hareketlilik başladı. Dün Bursa Tarihi Çarşı ve Hanlar Birliği ve Türkiye Tarihi Çarşı ve Hanlar Federasyonu Başkanı […]

Dünyayı kasıp kavuran salgından şüphesiz en çok etkilenenlerin başında esnafımız geliyor. Dükkanları günlerdir kapalı olan esnaf, aldığı kredileri, kiraları ve çalışanlarının maaşlarını ödeyebilmek için kara kara düşünüyor.

Neyse ki, Bursa’da bir süre kapalı kalan çarşılarımız yeniden açıldı ve hareketlilik başladı.

Dün Bursa Tarihi Çarşı ve Hanlar Birliği ve Türkiye Tarihi Çarşı ve Hanlar Federasyonu Başkanı Muhsin Özyıldırım ile konuştuk.

Salgına karış esnafın tedbir aldığını anlattı.

Birlik olarak kendilerinin de hem SMS hem de sosyal medya yoluyla mesaj atarak maske, mesafe ve temizlik kurallarına uymaları konusunda bilgilendirdiklerini söyledi.

Özyıldırım, salgının yayılmasını tetikleyebileceği gerekçesiyle iş yerlerinde klima çalıştırılmaması konusunda esnafın uyarıldığını kaydetti.

Özyıldırım şöyle konuştu:

“Arkadaşlarımız tedbirlere uymaya çalışıyorlar. Üzüldüğümüz bir kaç yer var. Bazı havasız olan yerlerde çalışanların maskelerini takmamaları ve pazar yerlerindeki esnafımızın bağırmaları. Bugünlerde çarşılar gezilecek, dolaşılacak, vakit geçirilecek yerler değil. Çarşılara alışveriş ihtiyacı olan gelsin.”

 

Vakıflar’a kira inadı sitemi

Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün salgın nedeniyle yurt genelindeki kiracıları arasında ayrımcılık yapmasını eleştiren Özyıldırım şöyle devam etti:

“Vakıflar maalesef Bursa’daki esnafa kirada yardımcı olmadı, çok büyük bir talihsizlik oldu. Sonra ödersin bile diyemediler, bırakın silmeyi, üç ay ötelemedi. Onu bile İstanbul Mısır Kapalıçarşısı, Edirne Selimiye ve Ali Paşa Arastası ile bedestenle sınırladılar. Bedestenin içi üç ay erteleniyor dışı ertelenmiyor. Anadolu’da bir tane erteleme yapmadılar, çok büyük ayıp ettiler. Vakıflar’ın gözümüzde puanı düştü. Belediyeler yaptı Allah razı olsun, Milli Emlak bile ecri misillerde yardımcı oldu. Vakıflar’ın yapmamasına şaşırdık, çok tuhaf geldi. İstanbul’da Mahmutpaşa ve Sultanahmet arastası ne olacak?Onlar da mağdur, adamlar isyan ediyorlar. ‘Kriter turizm ise biz de turizme hizmet ediyoruz’ diyorlar.”

 

“Trend çarşılardan yana”

Çarşıdaki esnafın sıkıntısına dikkat çeken Özyıldırım sözlerini şöyle sürdürdü:

“Kiracı olan esnafımız büyük sıkıntıdaydı. Mülk sahibi olanlarda sıkıntı yok belki ama, çalışan ücretleri ve kiraları var. Borçları, banka borcu olanlar çok. Allah yardımcıları olsun. Çarşıdaki doluluktan memnunuz. Açık olan çarşıların kapalı yerlere göre kıymeti anlaşılacaktır. Yeter ki, biz disiplinli olalım. AVM’deki konfor ve kolaylıklar neyse biz de yapalım. Tuvalet, çeşme, taksit, kredi kartı, oturma alanı eksiğimiz giderilsin. Kovit salgını gösterdi ki, trend bizden yana. Yeter ki, düzenli olalım.”

Çarşıdaki sorunların çözümünün ortak akılla, ortak yönetim modelinden geçtiğinini de hatırlatan Özyıldırım sözlerini şöyle tamamladı:

“Buraların yegane çözümü, içinde vali, belediye başkanları, vakıf ve turizm müdürü ile esnafın da olduğu yeni bir özel statüden geçiyor. Yasa çıkmalı. Geldik geldik tam da koronaya yakalandık. Bu yasa bize Turizm Bakanlığı’nın en büyük desteği olacak. Yasa ile sorunlar hızla düzelir” dedi.

 

Aydın Kefensüzen Camisi’ni soruyor

MHP’li eski meclis üyesi Cemil Aydın aktif siyasi görevi olmamasına rağmen Bursa’nın ve Osmangazi’nin sorunlarını takip etmeye devam ediyor.

Aydın en son Doğanbey’de açılmayı bekleyen Kefensüzen Camisi’nin akıbetini sormuş.

Aydın elektronik postamıza gönderdiği mesajla, 2016’da başlayan restorasyon çalışmaları tamamlandığı halde caminin niye ibadete açılmadığını sorguluyor.

Sıkıntı nedir bilmiyoruz ama 4 yıldır küçük bir caminin ibadete açılamaması düşündürücü.