Olay Gazetesi Bursa

Çalı Yolu etap etap genişliyor

Bursa’nın birden fazla organize sanayi bölgesini içinde barındıran Nilüfer ilçesindeki Çalı Yolu’nda 2. etap genişletme çalışmaları sürüyor. Dün geçtiğimiz yolda, Karayolları 14. Bölge Müdürlüğü’nün etaplar halinde yapımına devam ettiği ve hizmete açılan ilk bölümünde sürüş konforunun son derece yükseldiğini gördük İkinci etabın tek yönü Demirci Kavşağı’na kadar kısmen tamamlanmış durumda. Diğer yöndeki çalışmaya geçilmesi için […]

Bursa’nın birden fazla organize sanayi bölgesini içinde barındıran Nilüfer ilçesindeki Çalı Yolu’nda 2. etap genişletme çalışmaları sürüyor. Dün geçtiğimiz yolda, Karayolları 14. Bölge Müdürlüğü’nün etaplar halinde yapımına devam ettiği ve hizmete açılan ilk bölümünde sürüş konforunun son derece yükseldiğini gördük

İkinci etabın tek yönü Demirci Kavşağı’na kadar kısmen tamamlanmış durumda.

Diğer yöndeki çalışmaya geçilmesi için trafiğin iki yönlü olarak buraya alınması bekleniyor. Çalı, Hasanağa ve Kayapa’daki sanayi bölgelerinden kaynaklı TIR trafiğinin de bulunduğu yolun üçüncü etabına ise yeni yılın ilk aylarında girilmesi bekleniyor. İkinci etap çalışmalarının yıl sonuna kadar tamamlanarak hizmete açılması hedefleniyor.

Kayapa ve Hasanağa sanayi bölgelerine kadar uzatılacak yolun ikinci etabındaki çalışmanın bitmesiyle bölgedeki trafik sıkışıklığı büyük ölçüde ortadan kalkacak. Zira, çalışma alanında şimdi tek yöne kaydırılan tüm trafik nedeniyle sabah ve akşam saatlerinde sıkışmalar yaşanıyor.

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin de çevre ve refüj düzenlemesi desteği verdiği çalışmalar Karayolları 14. Bölge Müdürlüğü’nün bugüne dek Bursa kent merkezinde üstlendiği ender yol genişletme projelerinden.

Yolun Hasanağa’ya kadar tamamlanmasıyla birlikte bu etap aynı zamanda İzmir Yolu’na da alternatif bir güzergâh olarak kullanılabilecek. Mustafakemalpaşa’ya kadarki bağlantısının iyileştirilmesiyle de yol tümüyle alternatif yeni bir çevre yolu hüviyeti kazanacak.

Bölgede işyeri bulunan dostlarımız bir an evvel üçüncü etap ihalesinin de yapılmasını bekliyorlar. Ziraa çift şeritli yolun artık çekilmez olduğunu söylüyorlar. Karayolları 14. Bölge Müdürlüğü’nün de bu konuda hazırlık yaptığını biliyoruz. Daha önce konuştuğumuz yetkililer etap etap çalışmaları sürdüreceklerini bildirmişlerdi.

Yafa firmasının yükleniciliğini üstelediği yol genişletme çalışmaları sırasında tüm altyapı ve üstyapı şebekelerinin de deplasesi sağlanıyor.

Bölge esnafı ve sürücüler, çalışmalar sırasında sıkıntılı anlar yaşasa da ilk etaptaki konforu görünce buna katlanmak durumunda kalıyorlar.

Beşevler Küçük Sanayi Sitesi kavşağından itibaren üçer şeritli olarak genişletilip yenilenen Çalı Yolu gelecekte Bursa’nın ve Nilüfer’in önemli bulvarlarından biri haline gelecek.

 

TBB’nin Japonya çıkarması 

Türkiye Belediye Birliği (TBB)’nin Japonya’da gerçekleşen temaslarına Birlik Yönetim Kurulu Üyesi Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş da katıldı.

Birlik Başkanı Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz ile birlikte Japonya’daki temaslarda Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı TTB’nin eski Başkanı Fatma Şahin, Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül, Adıyaman Belediye Başkanı Süleyman Kılınç ile TTB Genel Sekreter Yardımcısı İbrahim Azak da yer aldı.

Türkiye’nin Japonya’daki Tokyo Büyükelçisi Korkut Güngen’i ziyaretle başlayan temaslar daha sonra Japon Dışişleri Bakan Yardımcısı Yamada Kenji, Japonya Temsilciler Meclisi Üyesi Milletvekili Ichiro Aisawa ile devam etti.

TTB heyeti, ardından Türkiye’de bir çok sağlık projesine destek veren Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı (JICA)’nın temsilcileriyle de biraraya geldiler. Temasların ana gündem maddesi 6 Şubat depremleriydi. Japonya’ya, Türkiye’ye yaptığı yardım ve destekler için teşekkür edildi, yeni işbirliği alanları konusunda da fikir birliği sağlandı.

Japonya’daki temasların Türkiye’nin yerel yönetimleri açısından büyük bir deneyim olacağını düşünüyoruz. Zira, Japonya depreme dirençli yapılar ve alınacak önlemler konusunda dünyaya örnek olmuş bir ülke.

Türkiye’nin Japonya’dan öğreneceği çok şey var.

 

ÖTV ve KDV’deki artışlar gözleri UKOME’ye çevirdi

Önceki gün bu sütunlardan KDV ve ÖTV oranlarındaki artışlarla akaryakıt ürünlerine gelen zamların Türkiye’deki toplum taşıma işini durma noktasına getirebileceğini, belediyelerin bu artışlarla işletme zararlarının katlanarak büyüdüğüne dikkat çekmiştik.

Bunun da toplu taşıma ücretlerine aynen yansıtılabileceğine vurgu yapmıştık.

Nitekim ilk haber Ankara’dan geldi. Dün gazetemizde okumuşsunuzdur. Ankara Büyükşehir Belediyesi EGO’daki taşıma ücretlerine yüzde 50 oranında zam yaptı. Şimdi gözler İstanbul, İzmir gibi diğer büyükşehirlerle Bursa’da.

Bursa’da da UKOME’nin önümüzdeki günlerde toplanarak, toplu taşıma ücretlerini en az Ankara’daki oran kadar artırabileceği dillendiriliyor.

Bu konuda özel sektörün de UKOME’den talepleri var.