Olay Gazetesi Bursa

Büyükşehir’e istimlak çağrısı

Dün bu sütunlardan Osmangazi Belediyesi’nin eski Santral Garaj’daki yeni kent meydanı projesine ilişkin gelişmeleri aktarmıştık. Başkan Mustafa Dündar’ın, Bursa’ya değer katacak yeni meydanın temelinin bu yıl sonuna kadar atılacağını ve seçim dönemine de yetiştirilmek istendiğine ilişkin sözlerini sizlere aktarmıştık. Bu gelişme üzerine dün MHP’nin Osmangazi Belediye Meclis Sözcü Cemil Aydın elektronik postamıza bir ileti göndermiş. […]

Dün bu sütunlardan Osmangazi Belediyesi’nin eski Santral Garaj’daki yeni kent meydanı projesine ilişkin gelişmeleri aktarmıştık.

Başkan Mustafa Dündar’ın, Bursa’ya değer katacak yeni meydanın temelinin bu yıl sonuna kadar atılacağını ve seçim dönemine de yetiştirilmek istendiğine ilişkin sözlerini sizlere aktarmıştık.

Bu gelişme üzerine dün MHP’nin Osmangazi Belediye Meclis Sözcü Cemil Aydın elektronik postamıza bir ileti göndermiş.

İlçeye değer katacağına inandıkları meydan projesine destek amacıyla, zaman zaman meclis oturumlarında olumlu ya da olumsuz anlamda eleştirilerde bulunduklarını hatırlatan Aydın şunlara değinmiş:

“Son zamanlarda bu projenin altına Bursaray’ın aktarma istasyonu gündeme geldi. Raylı ulaşıma rahatlık getirecekse Büyükşehir Belediyesi istasyonu yapsın. Sözümü olmaz. Büyükşehir Belediyesi Osmangazi Belediyesine kamulaştırma için destek olmalıdır.

Projenin hem maddi hem de hukuksal açıdan zor bir süreci olduğuna dikkat çeken Aydın iletinin diğer bölümünde şunlara da dikkat çekmiş:

“Bu bölgedeki kamulaştırmalara Osmangazi Belediye tarafından bugüne dek yapılan ödeme 150 milyon TLdir. Geçtiğimiz 4 Ekim tarihli meclis oturumunda da bu projede kullanılmak üzere başkana borçlanma yetkisi verilmiştir.

Aydın şöyle devam etmiş:

“Çağrı ve önerimiz, Büyükşehir Belediyesi müdahil olmak istediği bu projede Osmangazi Belediye Başkanlığı’na maddi ve teknik anlamda destek olmaktan imtina etmemelidir.

MHP’li Aydın’ın ve partisinin bu proje için samimi desteğinin farkındayız.

Büyükşehir’e çağrı yaparak meydan projesinin hızlı biçimde hayata geçmesini arzuluyor.

Büyükşehir ile Osmangazi belediyeleri işbirliğine gittiğinde projenin hayata geçmesi de hızlanacaktır.

Bunun Bursa için elzem olduğunu biliyoruz.

Dünyanın aktarmasız en uzun raylı sistem hatlarından birine sahip olan kentimiz bu sayede meydan altına yapılacak istasyonla daha sık aralıklarla vagon seferlerine kavuşacak.

Büyükşehir Belediyesi’nin de çağrıya kulak vereceğine inanıyoruz.

 

Dönüşüm stop mu?

 

Peşinen belirtmeliyiz ki, teknik ve hukuki yönden tartışılsa da, Bursa’nın çürük konut stokunu hızlı biçimde dönüştürmeye aday bir uygulamaydı.

0,50 emsal artış kararı Akademik Meslek Odaları tarafından yargıya taşındı.

Yapımına başlanan 300 projenin akıbeti bu yüzden şimdilik belirsiz durumda.

Taraflar geçtiğimiz günlerde çözüm arayışı için bir araya geldiler.

Umarız çare bulunur.

Fakat şu bir gerçek ki, belirsizlik giderilmedikçe artık ne vatandaş ne de yatırımcı, mahkemelerin iptal kararlarından sonra kentsel dönüşüm işine yanaşmayacaktır.

Dün bir dostumuz aradı.

Büyükşehir Belediyesi İmar ve Bayındırlık Komsiyonu’nda 0,50 emsal artış talepli dosyaların bu ayki oturum için görüşülmeyeceğine dair kapıya bir yazı asıldığından bahsetti.

Bu geçici bir karar mı yoksa hukuki sorun çözülene dek dosyaların rafta tutulacağı anlamına mı geliyor, bilmiyoruz.

Bilinen bir şey var ki, iyi niyetle yola çıkılan ve vatandaşları çürük konutlardan kurtarmaya dönük alınmış emsal artış kararlarının diğer yeni projelere de verilmesi bir süre bekletilecek.

O süre ne kadar kısa ya da uzun olur, kestirmek güç.

Bursa’nın dayanıksız konut stokunu eritmeye dönük yeni çözüm modelleri hızlı biçimde devreye sokulamazsa, ne yazık ki, kentimizi olası bir depremde büyük felaket bekliyor.

Sadece kentimiz değil, 7 milyon konutun çürük olduğu ülkemiz de aynı tehlikeyle karşı karşıya.