Olay Gazetesi Bursa

Büyükşehir’e dahil olmanın avantajları

6360 Sayılı Bütünşehir Kanunu çıkarken kimileri muhalefet etti. Oysa biz biliyorduk ki, az nüfuzlu ilçe belediyelerin kısıtlı bütçeleriyle büyük projeleri hayata geçirmeleri zordu.  Bunun için Büyükşehir gibi güçlü bir yerel yönetim oluşumunun desteği gerekiyordu. Yasa, il sınırlarını Büyükşehir sınırı kabul ettiğinde ilçe belediyelerinin ve kırsaldaki eski köylerin mülkleri Büyükşehir Belediyesi’ne geçti. Karşılığında da çok sayıda […]

6360 Sayılı Bütünşehir Kanunu çıkarken kimileri muhalefet etti. Oysa biz biliyorduk ki, az nüfuzlu ilçe belediyelerin kısıtlı bütçeleriyle büyük projeleri hayata geçirmeleri zordu. 

Bunun için Büyükşehir gibi güçlü bir yerel yönetim oluşumunun desteği gerekiyordu.

Yasa, il sınırlarını Büyükşehir sınırı kabul ettiğinde ilçe belediyelerinin ve kırsaldaki eski köylerin mülkleri Büyükşehir Belediyesi’ne geçti. Karşılığında da çok sayıda hizmet devredildi.

İl sınırlarındaki bin 58 mahallenin birden altyapıdan defin hizmetlerine kadar çoğu hizmeti Büyükşehir Belediyesi üstlendi.

Büyükşehir Belediyesi’nin uhdesine geçen ilçe belediyelerinin elindeki bir hizmet daha vardi ki, o bize göre büyük bir çevrecilik devrimi oldu. 

Taşrada sık sık yangın çıkan, etrafa koku saçan eski kontrolsüz çöplükleri de yasa gereği devralan Büyükşehir Belediyesi kısa sürede tüm ilçelerin evsel atıklarını Bursa’ya transfer edecek aktarma istasyonları kurdu.

Onlardan biri Büyükorhan ve Harmancık ilçelerinin de çöplerinin toplanıp Bursa’ya transfer edildiği Orhaneli’deki Güney Bölgesi Evsel katık Atık Aktarma İstasyonu idi.

O istasyon devreye girince Orhaneli’nin çöpleri diğer iki ilçe gibi Bursa’ya taşınmaya başlandı. Eski çöplük ise sık sık meydana gelen yangınlarıyla Orhaneli’nin korkulu rüyası idi.

Dün Büyükşehir Belediyesi’nin servis ettiği haberden gördü ki, o çöplük kapatılarak rehabilite edilmiş. Böylece, 20 dönüm alan tekrar doğaya kazandırılmış. Eski çöplükte oluşabilecek metan gazları da döşenen boru ve bacalar sayesinde kontrol altına alınmış. Metan gazı sıkışması sonucu meydana gelebilecek patlamaların önüne geçilmiş. Güvenlik amaçlı da eski çöplüğün etrafı üstü toprak kapatıldıktan sonra tel örgü ile koruma altına alınmış. 

Çevre adına sevindirici gelişme. 

Büyükşehir Belediyesi’nin hemen her ilçedeki çöplüğü bu şekilde rehabilite ettiğini/edeceğini biliyoruz. 

Bütün bunları ilçe belediyelerimizin kısıtlı bütçeleriyle kendilerinin hayata geçirebileceklerine ihtimal vermiyoruz. 

İyi ki, arkalarında dağ gibi Büyükşehir Belediyesi var. 

 

Yüksek İhtisas’a MS hastaları polikliniği

Sayıları her geçen gün artıyor. Multipl Skleroz olarak biliniyor, kısaca MS hastalığı olarak geçiyor. Yaş farkı gözetmeksizin ortaya çıkıp, hastalarda fiziksel ve psikolojik engel yaratabiliyor. Nörolojik sinir hastalığı olarak da biliniyor.

Kentin doğusunda Bursa’nın yükünü alan Sağlık Bilimleri Üniversitesi’ne bağlı Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin FSM’deki ek hizmet binasında MS hastaları için özel bir poliklinik açılmış. 

Bursa için gerçekten önemli bir ihtiyaçtı. 

Polikliniğin açılışında Başhekim Prof. Dr. Levent Özdemir, burada MS hastalarına yönelik her türlü tedavinin, teşhis ve yakın takibinin yapılabileceğini belirtmiş. 

MS hastaları için doğu bir tercih olmuş. Bursa’daki hastaların ve yakınlarının büyük hayır duası alınacaktır. Doç. Dr. Meral Seferoğlu ile Uzman Doktor Ali Özhan Sıvacı’nın önderliğinde hizmet verecek MS Polikliniği Bursa’mıza hayırlı olsun diyoruz. 

Düşünen, emek veren ve MS Polikliniği’nin açılışını destekleyenleri kutluyoruz. 

 

Jandarma, takipçilerine Cinaralığı Sokağı sordu

Önceki gün sosyal medyada dikkatimizi çekti. İçişleri Bakanlığı’na bağlı Jandarma Genel Komutanlığı sosyal medya hesaplarında Bursa’yı da yakından ilgilendiren bir coğrafi soru vardı. 

Birleşmiş Milletler’in Kültür Teşkilatı UNESCO’nun Dünya Mirası Listesi’ne giren 700 yıllık Osmanlı Köyü Cumalıkız’taki meşhur Cinaralığı Sokağı’nın fotosunu paylaşan Jandarma Genel Komutanlığı, “Dünyanın en dar sokaklarından biri olan Cinaralığı Sokak hangi ilimizdedir” diye sormuş. 

Seçeneklere de Muğla, Samsun ve Bursa’yı yerleştirmiş. Yorum kısmına baktık, Bursalılar dışında çoğu kişinin farklı illeri yazdıklarını fark ettik. 

Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş da Jandarma Genel Komutanlığı’nın o paylaşımına, düşünme ikonu koyarak ironik bir retweet yapmış. 

Yerli yabancı turistlerin akınına uğrayan Cumalıkızık böylece Cinararlığı Sokağı ile de Türkiye’ye bir kez daha tanıtılmış oldu. 

Jandarma Genel Komutanlığı’na, kentimizin bu değerini sosyal medya sorusuyla ülke gündemine soktuğu için biz de bir Bursalı olarak teşekkür ediyoruz.