Olay Gazetesi Bursa

Büyükşehir’de mali alarm

Sınırlar büyüdü, sorumluluk sahası arttı. Dolayısıyla Büyükşehir Belediyesi’nden hem yurttaşların hem de belediyelerin istekleri de arka arkaya geldi. 6360 Sayılı Bütünşehir Kanunu, belediye başkanlarının harcama kalemlerinini de çoğalttı. Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe bir siyasi olarak doğaldir ki, halktan, belediye başkanlarından gelen her talebi geri çeviremiyor. Çok proje yapmanın, gelen her talebi geri çevirememinin Büyükşehir […]

Sınırlar büyüdü, sorumluluk sahası arttı. Dolayısıyla Büyükşehir Belediyesi’nden hem yurttaşların hem de belediyelerin istekleri de arka arkaya geldi.

6360 Sayılı Bütünşehir Kanunu, belediye başkanlarının harcama kalemlerinini de çoğalttı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe bir siyasi olarak doğaldir ki, halktan, belediye başkanlarından gelen her talebi geri çeviremiyor.

Çok proje yapmanın, gelen her talebi geri çevirememinin Büyükşehir Belediyesi’ne bir de mali yansıması var.

Bugünlerde çok iş, çok proje ve bir o kadar şantiye açmanın Büyükşehir Belediyesi’nde bütçeyi erken tüketme sıkıntısına neden olduğu konuşuluyor.

Konuştuğumuz Büyükşehir çevreleri, yatırımcı çok sayıda dairenin 2016 mali yılı ödeneğini ilk 5 ayda tükettiklerini söylüyor.

Hatta, yatırımcı dairelere ayrılan ödenekler 5 ayda tükendiği için yedek ödeneklerin kullanılmaya başlandığını aktarıyorlar.

Kırsalda ve kent merkezinde binlerce yeni projeyi hayata geçiren Büyükşehir Belediyesi’nde yaşanan mali buhranı aşmak için yeni formülleri de devreye sokulmuş görünüyor.

Ödeneklerini yılın ilk yarısında bitiren daireler arasında Sosyal Hizmetler, Yapı İşleri ve Yol İşleri gibi birimlerin bulunduğunu hatırlatalım.

Örneğin; bu ay içinde Büyükşehir’in müteahhitlere yaptığı hakediş ödemelerinin yüzde 10’a kadar indiği belirtiliyor.

Büyükşehir’in önemli üç briminde tükenen bütçe yerine şimdilerde yedek ödenekler devreye alınmış durumda.

Büyükşehir Belediye Stadyumu‘nun yarım kalan timsah kafasının tamamlanması için Yapı İşleri Şube Müdürlüğü’ne 3 milyon TL yedek ödenek aktarıldığını ekleyelim.

Büyükşehir’in mali yöneticilerinin ileride daha büyük bir sıkıntı yaşamamak için şimdiden yeni kaynak arayışına başladıklarını da öğrendik.

Birden çok sahada çalışmanın ve yeni projelere başlamanın getirdiği mali sıkıntıyı aşmak adına da yeni arayışlar var.

Örneğin; yeni banka kredileri kullanma, gayrimenkul satışlarını hızlandırma, servis ve taksi plakası satışlarını çoğaltma bunların başında geliyor.

İller Bankası ile özel bankalardan yeni kredi kullanmak için de görüşmelerin sürdüğü vurgulanıyor.

Bütçeye takviye olarak servis plakası satışlarından önemli oranda gelir elde eden Büyükşehir Belediyesi ek kaynak temin amaçlı bugünlerde taksi plakası satışlarına da başlıyor.

 

Rekor taksi plaka bedeli

 

Büyükşehir Belediyesi servis plakasından sonra şimdi de ilk etapta 110 adet taksi plakası satmak için düğmeye bastı.

Bütçeyi 5 ayda tüketen dairelere buradan elde edilecek kaynağın aktarılması bekleniyor.

Taksi plaka satışlarında da 5 ilçede rekor bedeller göze çarpıyor.

Örneğin;

UKOME kararıyla İnegöl‘de 40, Mudanya‘da 35, Gemlik‘te 25, Yenişehir ve Orhangazi‘de 5’er adet olmak üzere toplam 110 plaka açık artırma yöntemiyle önümüzdeki 28 Haziran‘dan itibaren Büyükşehir Encümeni‘nde satışa çıkmış durumda.

En pahalı taksi plakası Mudanya ilçesinde satışa çıkıyor.

Her biri 1 milyon 200 bin TL‘den başlamak suretiyle bu ilçede 35 taksi plakası satacak olan Büyükşehir, diğer ilçeler Gemlik‘te 800 bin TL, İnegöl’de 700 bin TL, Orhangazi ve Yenişehir’de de 500′er bin TL‘den fiyatı açacak.

Büyükşehir Belediyesi 5 ilçedeki taksi plaka satışından en az 100 milyon TL‘lik bir ek kaynak hedefliyor.