Mart 2024 seçimlere artık 7 ay gibi bir zaman kaldı. Belediyelerimiz ve başkanlarımız yeni dönem için projelerini ve vaatlerini çek etmeye, gözden geçirmeye başladılar.
Büyükşehir Belediyesi‘nde 2024 için hazırlık yapılıyor. Bursa merkez ve 17 ilçesinde irili ufaklı projelerin yapımı için onlarca şantiyesi bulunan Büyükşehir Belediyesi önceliklerini de netleştiriyor.
Ulaşım başta olma üzere, fen işleri, çevre koruma ve kontrol, deprem risk yönetimi ve kentsel iyileştirme, ve park bahçe şantiyelerinde yerel seçime kadar tamamlanacak ve öne alınacak projeler belirlendi.
Büyükşehir Belediyesi ulaşım projelerini öncelerken, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı ve diğer bakanlıkların desteğiyle yürütülen projelerin son durumları ve bitirme hedeflerini de kontrol ediyor.
Seçim öncesi tamamlanıp hizmete alınacak projelerin durumunu da netleştirmiş durumda.
Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş bu konuda bürokratlarını talimatlandırırken, yarım işlerin tümünün bitirilmesi konusunda da hızlandırma talimatı verdiğini öğrendik.
Hasılı, Büyükşehir Belediyesi yerel seçim için kolları sıvamış durumda. Bütün bu çalışmalar Başkan Aktaş’ın, yeni dönemde de partisinin görev vermesi durumunda hazır olduğuna işaret ediyor.
Kaşıkla verip kepçeyle almak
Seçim öncesi siyasi liderlerin vaatlerinin çoğu yurttaşa inandırıcı gelmedi.
Örneğin; depremzedeye bedava ev, bayramlarda 15‘er bin lira ikramiye vaatleri de ikna edici değildi ki, işbaşına geldiği takdirde bunları hayata geçireceğini söyleyen liderlere hükümet etme görevi verilmedi. Oysa, tüm siyasi partilerce vatandaşa çokça vaat verildi.
Fakat, Türk halkı yine aynı siyasi kadro ile yola devam kararı aldı.
Acaba, halk şimdi kararından memnun mu dersiniz?
Bir gerçek daha vardı ki, miting kürsülerinden hiç bir lider seçim sonrası alacağı, artıracağı vergilerden bahsetmedi.
Ama vaatleri gerçekleştirebilmek için ek kaynağa ihtiyaç olduğu aynen beyan ortada.
Bunların kaynağının nereden bulunacağı da açıklanmadı.
En düşük memur maaşını 22 bin liraya yükseltebilmek için ilave kaynak gerekti. Emekli beklediği zammı alamadı ama yüzde 25‘lik artış için de ek para bulunacaktı. Zira, SGK prim gelirleri ile emekliye beklediği zammı yapmak zaten mümkün görünmüyordu.
Şimdi görüyoruz ki, o kaynak için bir kez daha seçim önü vaat yağmuruna tutulan halka müracaat ediliyor.
Önceki akşam yine bir geceyarısı düzenlemesiyle akaryakıttaki ÖTV miktarı arıtıldı. Sadece ÖTV değil akaryakıt fiyatı da aynı anda zamlandı. Litre başına 5 TL’nin üzerinde Özel Tüketim Vergisi artışı yapıldı. TBMM‘de torba yasa görüşülürken son KDV ve motorlu taşıtlar vergisi artışının ardından yeni bir vergi olmayacağı açıklanmıştı. O açıklamanın üstünden 2-3 gün bile geçmeden bu kez akaryakıttaki ÖTV artışı için yine vatandaşın kapısı çalındı.
Sabaha 35 liraya dayanan motorin ve benzin fiyatları ile uyandık. Vergi artışlarında sıranın hangi kaleme geldiği bilinmiyor.
Maliye bürokratları öyle ketumlar ki, düzenleme resmî gazetede çıkınca halkın haberi oluyor.
Son akaryakıt zamlarının ardından bir süre caddelerden araçlar azalacak, yine kanıksayıp devam edilecek.
Hükümetin işçi, memur ve emekliye kaşıkla verdiği ücret zamlarının başka kalemlere kepçeyle geri alındığı bir döneme girildi.
Vatandaş, ekonomide, ‘rasyonel politikalara geri dönüşün’ acı bir faturası ile karşı karşıya.
Allah sonumuzu hayretsin.
Öyle görünüyor ki, zam sağanağı, vergi yağmuru devam edecek. Geçenlerde daha bu bir başlangıç demiştik. Galiba öyle de olacak.
Akaryakıta gelen artış silsile yoluyla tüm sektörleri olumsuz yönde etkileyecek. Piyasadaki zamlara da sürecek.
Dokumacılar ithal kumaşa karşılar
Bursa bir zamanlar dokuması ile de öne çıkmış bir şehirdi. Şimdilerde bir çok ilimiz bu işi yapıyor. Anadolu Mahallesi denildiğinde dokuma tezgahlarından çıkan sesle bütünleşmiş bir yaşam akla gelirdi. Teknoloji çok gelişti. Eski kara dokuma tezgahları halen var.
Fakat, ithal kumaş belli ki, Bursa dokumacı esnafını çok etkilemiş.
Bursa Dokumacılar Odası Başkanı Aydın Çitil‘den gelen elektronik posta gösteriyor ki, esnaf ithal kumaştan mağdur olmuş. İthalata karşı bir imza kampanyası başlatılmış. İmza kampanyası ne kadar etkili olur bilemeyiz ama en azından bu yolla hükümete seslerini duyurmak istemişler.
Başkan Çitil, oda üyelerine çektiği mesajda bir hafta süreyle başlatılan kampanyada toplanacak imzalar için destek çağrısı yapmış.
Sektörün problemlerinin çözümü ve huzura kavuşması için atılacak bir imzanın önemine vurgu yapmış.
Dokumacı esnafının, BESOB‘un Çataltepe Sanayi Sitesi projesinden yaralı olduğunu ve bu konuda da en fazla mücadeleyi bu odanın sürdürdüğünü biliyoruz.
İmza kampanyasının aynı zamanda bu mücadeleye de katkısı olacağını düşünüyoruz.
Bursa‘nın siyasilerinin, milletvekillerinin de dokumacı esnafının sorunlarına duyarlı olmaları ve çözüm konusunda da yanlarında olmaları isteniyor.
Umarız o desteği yanlarında görürler. Sektörde binlerce insan çalışıyor ve evlerine buradan ekmek götürüyorlar.