Olay Gazetesi Bursa

BUSKİ’yi ürküten kuraklık

Şehrin şu anda üçte birine kuyu suyu veriliyor. Bunun sebebi uzun süredir yaşanan kuraklık ve susuzluk. Ne yazık ki, şebekenin yeraltı suyu verilen bölgelerinde su kalitesi Doburca Arıtma Tesisleri’nden verilen kadar değil. Bu yüzden şikâyetler var. Gelen şikayetler arasında kireç ve koku ilk sırayı alıyor. Ama BUSKİ’nin yapabileceği bir şey de yok gibi. Bu durumu dün Bursa Su […]

Şehrin şu anda üçte birine kuyu suyu veriliyor.

Bunun sebebi uzun süredir yaşanan kuraklık ve susuzluk.

Ne yazık ki, şebekenin yeraltı suyu verilen bölgelerinde su kalitesi Doburca Arıtma Tesisleri’nden verilen kadar değil.

Bu yüzden şikâyetler var. Gelen şikayetler arasında kireç ve koku ilk sırayı alıyor.

Ama BUSKİ’nin yapabileceği bir şey de yok gibi.

Bu durumu dün Bursa Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürü Güngör Gülenç ile konuştuk.

Gülenç, şubat ayı ortasında olmamıza rağmen halen kenti besleyen iki barajdaki su seviyesinin birinde yüzde 35 diğerinde yüzde 7’ler civarında bulunduğunu açıkladı.

Yaşanan kuraklığın geçmişte başka bir örneği olmadığını ve bu durumun kendilerini de endişelendirdiğini kaydeden Genel Müdür Gülenç şöyle konuştu:

“Kayıtlarımıza baktığımızda ocak şubat aylarında Bursa’da yeraltı suyu çekmeye dönük bir örnek yok. Bu tarihlerde kuyu suyu pompalarımız çalıştırılmıyordu. Ama maalesef hava kurak gidince şu an şehrin üçte birini yeraltı sularından besliyoruz. Bunun en az yüzde 50’sini baraj suyu ile karşılama gibi bir hedefimiz var. Ama barajlara maalesef su girmiyor. Daha iki gün önce bir nebze olsun artış oldu. Fakat yeterli düzeyde değil.”

 

Uludağ’ın arka yüzü kara hasret

Gülenç’in bu sözleri aslında kentin ciddi bir su krizi ile karşı karşıya olduğunu işaret ediyor.

Çünkü;
Uludağ’ın arka yüzündeki karlarla beslenen barajlar, hasretle yağış bekliyor.

BUSKİ Genel Müdürü Gülenç, Uludağ’ın arka yüzünden şimdilik istenilen düzeyde kar görünmediğini, olanın da zaten toprağı anca doyuracağını ve barajlara inişinin mümkün gözükmediğini vurguladı.

Gülenç, “Şebekeyi komple baraj sularıyla besleyebilmek ve yeraltı sularını ve pompaları devre dışı bırakabilmek için BUSKİ olarak biz de dört gözle yağış bekliyoruz” diye konuştu.

Kentin özellikle Ankara yolu altı ve Yakın Çevre yolu altındaki semtlerinde  yeraltı suları pompalarla çekilerek, arıtılıp şebekeye veriliyor.

Kireç oranı yüksek bu sular nedeniyle BUSKİ Genel Müdürlüğü de abonelerden sık sık şikâyetler alıyor.

Bu semtlerde halen damacana suyu kullanan aile sayısının da bir hayli fazla olduğunu söyleyebiliriz.

Umarız yağışlar en kısa zamanda başlar.

Özellikle BUSKİ’nin beklediği o kar yağışı hızlanır, Uludağ’ın arka yüzünden Nilüfer ve Doğancı Selahattin Saygı barajlarını dolduracak kadar seviyeye ulaşır.

Aksi halde musluğundan yeraltı suyu içecek hemşehri sayımız daha da artacak.

Cumalıkızık’a tek tip stant

UNESCO’nun dünya mirası listesine giren Osmanlı Köyü Cumalıkızık’a çeki düzen verebilmek için Yıldırım Belediyesi’nin yeni girişimleri var.

Bilindiği gibi buradaki evlerin büyük bölümü geçmişte Yıldırım Belediyesi’nce restore ettirilmişti.

Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz şimdi tarihi miras Cumalıkızık’ta ev önlerinde ailelerin hediyelik eşya ve yiyecek ürünler satabilmeleri için tek tip stant üzerinde çalışıyor.

Bunun ilk örneği belediye binasına getirilerek beğeniye sunulmuş durumda.