Olay Gazetesi Bursa

Bursa’ya iki dev şantiye kuruluyor

Bütünşehir olmak sadece kağıt üstünde kalacak bir idari hamle değil. Türkiye, radikal bir reformla geçtiğimiz yıl 30 ilini Bütünşehir kapsamına aldı. 6360 Sayılı Bütünşehir Yasası, muhalefetin dillendirdiği bölünme ve kırsala hizmetin aksama endişeleri dikkate alınmadan yürürlüğe sokuldu. İl hudutlarındaki hemen her şey siyasi anlamda, bir bakıma atanmış valinin sorumluğundan, seçilmiş ve yetkileri artırılmış belediye başkanına […]

Bütünşehir olmak sadece kağıt üstünde kalacak bir idari hamle değil.
Türkiye, radikal bir reformla geçtiğimiz yıl 30 ilini Bütünşehir kapsamına aldı.
6360 Sayılı Bütünşehir Yasası, muhalefetin dillendirdiği bölünme ve kırsala hizmetin aksama endişeleri dikkate alınmadan yürürlüğe sokuldu.
İl hudutlarındaki hemen her şey siyasi anlamda, bir bakıma atanmış valinin sorumluğundan, seçilmiş ve yetkileri artırılmış belediye başkanına devredildi.
O, 30 kentten bir de Bursa.
30 Mart yerel seçimleri sonrası Bursa’da Bütünşehir’e geçişin sancıları sürüyor.
Bu konuda Büyükşehir Belediyesi içinde hızlı davranan kurumlar kadar 6 aygeçmesine rağmen sisteme halen adapte olamayan birimler de var.
Lağvedilen Özel İdare’nin geniş personel ve altyapı ağından yararlananBüyükşehir Belediyesi kırsala hizmet noktasında şimdi iki büyük şantiyenin de düğmesine basıyor.
Şehrin iki yakasına dev asfalt ve fen işleri şantiyeleri kurulacak.
Batı’daki Başköy, Doğu’da ise Turanköy civarlarına kurulması planlanan şantiyeler için karar aşaması geçildi.
Büyükşehir Belediyesi acil asfalt ihtiyaçlarını kendi kuracağı plentinden sağlayacak.
İhaleli işlerin onay süreçlerinin uzaması, hızlı hizmet aktarımının önünde büyük bir engel teşkil ediyor.
İki yakaya kurulacak şantiyelerle köyden mahalleye dönüşen birimlerin hizmet isteklerine de böylece hızlı yanıt verilecek.
Bu amaçla önümüzdeki günlerde iki ayrı asfalt fabrikası için ihaleye çıkılacak.
Büyükşehir Belediye Meclisi’nde bir de yollardaki eskimiş asfaltın sökülmesi için freze makinası alınması kararlaştırıldı.
Kentin Doğu ve Batı’sında
iki ayrı şantiye açacak olan Büyükşehir Belediyesi Güney’deki ilçelerin ulaşım ağında kullanmak üzere iki yeni taş kırma ocağı belirledi.
Orhaneli ve Harmancık’ta kış aylarında da kamyonların boş kalmaması için ilçe şantiyelerine stok yaptırılacak.
Gelecek yıldan itibaren kırsalın ulaşım ağının iyileştirilmesine daha çok ağırlık verecek olan Büyükşehir Belediyesi Yol Bakım ve Onarım Daire Başkanlığı aracılığıyla son 6 ayda yeni mahalle olan köylerin 180 kilometrelik yolunu satıh asfalt kaplaması yaptı.
Yol Bakım ve Onarım Daire Başkanlığı yine bu sürede 618 köy ve arazi yolunda greyderli bakım, 392 eski köy yoluna asfalt yaması, 18 kilometrelik 7 köy yolunda genişletme, 30 km stabilize malzemeli bakım,arazi yollarına 39 kilometrelik malzeme çekilmesi, 8 kilometre köy bağlantı yollarında dozerli çalışma,arazi yollarında 83 kilometrelik dozerli bakım yaptı.
Kırsala ayrıca 12 bin 500 metrekarelik parke taşı gönderildi.
Büyükşehir Belediyesi, değişik mahallelerden gelen taleplere yanıt verdi ve buralara yaklaşık 1 kilometrelik sıcak asfalt serdi.
Yeni idari reforma göre bir yandan yeniden yapılanma diğer yandan örgütlenme sıkıntısı yaşayan Büyükşehir Belediyesi’nin kırsala yatırım konusunda iki yeni şantiye ile elini daha da güçlendirmiş olacak.
Yasa gereği 10 yıl yatırım bütçesinin yüzde 10’unu kırsala ayırmak durumunda olan Büyükşehir şimdiden bunun altyapısını da oluşturuyor.