Olay Gazetesi Bursa

Bursa’nın seçimi çiftkale maç gibi

31 Mart yerel seçimlerine artık 41 gün kaldı. Yerel yöneticilerimizin belirleneceği seçimler için sandığın seçmen önüne konmasına sayılı günler var. Sahada ise sanki çiftkale maç havası hâkim. AK Parti adaylarıyla az sayıda da olsa CHP’nin bilboardlarda boy gösterdiğini fark ediyoruz. Ne İYİ Parti ne de AK Parti’den devşirme isimlerle büyük beklenti içine sokulan Yeniden Refah […]

31 Mart yerel seçimlerine artık 41 gün kaldı. Yerel yöneticilerimizin belirleneceği seçimler için sandığın seçmen önüne konmasına sayılı günler var.

Sahada ise sanki çiftkale maç havası hâkim. AK Parti adaylarıyla az sayıda da olsa CHP’nin bilboardlarda boy gösterdiğini fark ediyoruz.

Ne İYİ Parti ne de AK Parti’den devşirme isimlerle büyük beklenti içine sokulan Yeniden Refah Partisi’nin nedense bilboardlarda adaylarını ve projelerini göremiyoruz.

Galiba, kazanılamayacak seçimler için bilboardlar ve afişlerle fazla masraf yapmaya, ilana tanıtıma kaynak ayırmaya ihtiyaç duymuyorlar.

Sahada AK Parti’nin ezici bir tanıtım atağı göze çarpıyor. Özellikle, Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın bilbordlar ve diğer tanıtım materyallerini iyi kullandığını görüyoruz.

Dev bilboordlarda kentte gerçekleştirilen projeler öne çıkarılıyor.

Seçim öncesi adayların yaptıkları ve yapacaklarını seçmene iyi anlatması gerek.

Burada iki partinin buna önem verdiği fark ediliyor. Diğerlerinde bir atak yok. Bu da, peşinen havlu atma gibi değerlendiriliyor.

Zaten, anketler de öyle gösteriyor. Hem Türkiye hem de Bursa genelinde seçim yarışının iktidar ve anamuhalefet partisi adayları arasında geçeceği yönünde.

Sadece Doğu ve Güneydoğu’daki kentlerde ise kimlik siyasi yapan bölücü örgütün siyasi uzantısının etkili olduğu biliniyor.

Bursa’da AK Parti’den kopanlarla yerel seçimde etkili olmaya çalışan Yeniden Refah Partisi’nin de eski siyasilerle sahada kendisini hissettirmeye çalışıyor. Orası sanki müzayede dükkânına dönmüş. YRP’liler ise bu durumu, eski milli görüşçülerin geri dönüşü olarak değerlendiriyorlar.

Bunun sandığa yansıması ne olur bilmiyoruz.

İYİ Parti’nin Bursa Büyükşehir Belediye Başkan adayı ise aynı zamanda bir milletvekili.

Kaybedeceği bir şey yok. Seçimi alamazsa, ki anketlerde böylesi bir olasılık söz konusu değil. O, 1 Nisan’dan itibaren parlamenterlik görevine devam edecek. Bu nedenle onun da sahadaki varlığa da çok hissedilmiyor.

41 gün sonra sandık sonuçları belli olduğunda, Bursa’daki yarışın çiftkale maç olduğu daha net görülmüş olacak.

Bir bakıma, bu seçim de ağırlıklı olarak bilinen iki adayın yarışına dönüştü.

Muhalefet neden slogan üretemiyor?

Bursa’da AK Partili Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Alinur Aktaş önceki seçimdeki sloganı, ‘Canla Başla’ idi. 31 Mart seçimleri için belirlenen mottosu ise İşimiz Gücümüz Bursa’.

Ancak gelin görün ki, anamuhalefet partisi CHP’nin Genel Başkanı Özgür Özel de 31 Mart seçimleri için, İşimiz Gücümüz Türkiye’ sloganını kullanacaklarını açıkladı. Dünkü aday tanıtımında da bu öne çıktı.

Bunu CHP’li adaylar için kentlere de aynı şekilde uyarlayacakları anlaşılıyor. Yani Bursa’da iki aday da aynı motto ile yarışacak.

Bir bakıma, AK Partili Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Aktaş’ın mottosu CHP tarafından kopyalanmış, aşırılmış oldu.

Keza, Ankara’da CHP’nin yeniden aday yaptığı Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş da, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın konuşmalarının final satırları olan, “Bir olacağız, iri olacağız, diri olacağız, hep birlikte Türkiye olacağız” sözlerini de konuşmasında kürsüden dillendirmiş.

Bütün bunlar, muhalefetin kendine özgü slogan ve söylem geliştiremediğinin göstergesi değil mi?

Başka siyasi partilerin, rakiplerin, liderlerin kullandığı slogan ve söylemlerle yarışı sürdürmek ne kadar etiktir?

Aday olamadılar Büyükşehir meclis üyeliğiyle yetinecekler

Şu bir gerçek ki, AK Parti’nin Bursa’da kimi ilçe başkanı ve yöneticisi yerel seçimlerde görev yaptıkları ilçelerde aday yapılmayı bekliyorlardı.

Çünkü;

AK Parti’nin teşkilat yoklamaları öncesi böylesi bir vaat ve beklenti içine sokulmuşlardı.

Fakat, listeler açıklandığında görüldü ki, belediye başkan adayı yapılmayı bekleyen isimlerin esamesi okunmuyor.

Şimdi, bir gönül alma mıdır ya da gerçekleştirilemeyen vaadin kısmen de olsa belediye meclis üyeliği adaylığıyla telafi edilmesi midir bilmiyoruz, Büyükşehir Belediye Meclis üyeliği sıralamalarına yazılmaya başladılar.

Mudanya, Orhaneli ve Harmancık ilçe başkanlarının Büyükşehir Belediye Meclis üyesi adayı yapılarak teşkilatla aidiyetleri devam ettirilecek.

Diğer yandan, Keles ilçe başkanının neden Büyükşehir meclis üyesi adayı yapılmadığı ise merak konusu. Çünkü, o da büyük hayal kırıklığı yaşayanlardandı.