Türkiye öyle kültürel zenginliğe sahip bir ülke ki, bunları maalesef tanıtımda yeterince değerlendiremiyoruz.
Geçenlerde Osmangazi Halk Eğitim Merkezi Müdürü Mehmet Köse ile konuşurken, Bursa‘da kurslarda elde ettikleri ürünlerinin 1000 adedinin patent hakkını almak için tescil işlemlerini başlattıklarını söyledi.
Halk Eğitim Merkezi’ndeki ürünlerden 800′ünü tescil işlemlerini patent sistemine girdiklerini, kalan 200 ürünü de tamamlayıp hedefe ulaşmayı planladıklarını dile getiren Köse, böylece Bursa‘nın bilinen bilinmeyen el işi ürünlerin tümünün patent haklarına sahip olacaklarını vurguladı.
Osmangazi HEM‘i yakından takip ediyoruz. Çok yararlı kursları var. İşsizler için kola bilezik sayılabilecek meslek kursları açıyorlar. Üstelik, eğitimleri de ücretsiz. Kentimizde binlerce işsiz İŞKUR‘a kayıtlı. Oysa HEM kurslarına gelseler belki de evlerini geçindirecek bir meslek sahibi olacaklar.
Müdür Köse’nin daha fazla hemşerimizi kurslara çekebilmek için çabalarına da şahidiz.
Onlarca kurum ve kuruluşla, STK‘larla işbirliğine gidiyor. Bir insana daha meslek ve beceri kazandırabilmek için yüzlerce kurs modülünü devreye almışlar.
Siz yeter ki, bir meslek öğrenmek isteyin. Muhakkak size uygun bir kurs buluyorlar.
STK‘larla işbirliğine giderek katılımı artırmaya çalışıyorlar.
Osmangazi HEM‘in bu yıl 500 insanı iş garantili kurs hedefinin olduğunu da biliyoruz. Geçen yılki hedefe yaklaşmışlardı.
Bu yıl da başaracaklarını düşünüyoruz.
İşsizliğin giderek arttığı bir ortamda bir kamu kuruluşunun halkı meslek sahibi yapmak için çabalamasını takdir etmemek mümkün değil.
Hele, bazı kurs modüllerinde katılımcılara günlük harçlık bile veriliyor. Siz yeter ki, iş öğrenmek isteyin.
Osmangazi HEM‘i bir kez daha tebrik ediyoruz.
Patent haklarını alacakları ürünlerle Müdürlüğe ekonomik getiri de sağlayabilirler.
Sorgun ülke gündemine taşındı mahalleli sevindi
Önceki günkü köşesinde Hürriyet Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Hakan Keles‘in süt ürünleriyle ünlü mahallesi Sorgun‘u Bursa‘da görülmesi gereken 10 yer arasında gösterdi.
Bursa‘nın kültür hamallığını
yapan Sorgun Mahallesi bir anda ülke gündemine girdi. Bu durum haliyle mahalle sakinlerini de sevince boğdu. Sorgun Köyü Bursa‘nın aynı zamanda kültürel zenginliği ve folklorü ile de öne çıkan yerleşimlerinden.
İstanbul’daki Etnospor Federasyonu Kültür Festivali‘nde ilgi odağı olmuşlardı.
Türkiye‘nin ulusal gazetelerinden Hürriyet‘e taşınan mahallenin önümüzdeki günlerde ziyaretçi akınına uğraması bekleniyor.
Sorgun Köyü Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Muharrem Ulutaş Hürriyet Yayın Yönetmeni Hakan’a teşekkür etti. Ulutaş, Bursalıları da köylerine beklediklerini söyledi.
Sorgun‘daki süt ürünleri kooperatifi de lezzetli mamülleriyle biliniyor. Köylülerin ürettiği süt ürünleri kendi kurdukları kalkınma kooperatifinin tesislerinde işlenip Türkiye‘nin dört bir yanından da ilgi görüyor.
Ancak bu köyün topraklarına mermer ocağı açılma girişimleri var. Köylünün istemediği o ocaklar açılırsa, hayvanların otlayacağı meraları mermer tozları kaplayacak, su kaynakları kirlenecek.
Bunun da her türlü canlı yaşamını olumsuz etkileyeceğini düşünüyoruz.
Bu konuda başlatılan hukuki mücadelenin Bölge İdare Mahkemesi‘ndeki ilk ayağını çıkan yürütmeyi durdurma kararı ile köylüler kazanmıştı.
Bakalım dava nereye evrilecek?
BUSKİ kırsal yatırımların ihalesi için düğmeye bastı
Sık sık Bursa‘daki belediyelerimizin ihale takvimlerine göz atıyoruz. Belediyelerimizin ağır ekonomik tabloya rağmen yatırım programındaki işlerin bir bir takvime girdiğini fark etti.
Bursa Büyükşehir Belediyesi‘nin kırsal mahalle ve ilçeler için de kesenin ağzını açtığı görülüyor.
BUSKİ Genel Müdürlüğü ise kırsal mahallerin altyapı yenilenmesinin yanı sıra mebranlı gölet vb. sulama tesislerini de ihaleye çıkardığını fark ediyoruz.
Kırsalın canlanması için sulu tarımı da destekleyen BUSKİ Genel Müdürlüğü 17 ilçe genelinde yatırım programına alınan irili ufaklı sulama tesislerini ihale etmeye başladı. Pandemi döneminde bütçe sıkıntısı nedeniyle ertelen projelerin şimdi ihaleye çıkarılması sevindirici.
BUSKİ, 2014‘deki 6360 Sayılı Bütünşehir yasasının çıkmasının ardından il sınırlarına kadar 17 ilçeye bağlı tüm yerleşimlerin altyapısını yenilemeye başlamış, evsel atıksuların artıma tesislerini de bitirip bir bir devreye almıştı.