Türkiye’nin ve kentimizin gündeminde ilk sırada artık Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçişte uygulanacak seçimler var.
Hem 27. Dönem Parlamento seçimleri hem de Cumhurbaşkanı seçimi için hazırlıklar sürüyor.
Siyasi partilerden biri dışında hemen hepsinin adayı netleşti.
CHP ise yarın adayını açıklayacağını duyurdu.
Anamuhalefet partisinin adayı kim olur bilmiyoruz ama AK Parti ve MHP ile BBP’nin oluşturduğu Cumhur İttifakı’nın hedefi daha ilk turda yüzde 50’nin üstünde oy alarak Recep Tayyip Erdoğan’ı bir kez daha Cumhurbaşkanı seçtirmek.
Karşı cephede ise bu kez sandıkta Erdoğan’ı koltuktan indirmeye dönük çabalar yoğunlaşmış görünüyor. CHP, İYİ Parti, SP ve DP ikinci ittifakı kurduklarını duyurdular.
Buraya CHP’nin ‘Sıfır baraj’ söylemiyle HDP’yi katma çabaları belli ki, İYİ Parti engeline takılmış. Bu durumda HDP kendi adına seçimlere katılacak.
Çok konuşulan çatı aday formülü tutmadı. SP’nin ısrarla üzerinde durduğu Abdullah Gül devre dışı kaldı.
Bu durumda yarış belli ki, her zaman olduğu gibi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve diğerleri arasında yaşanacak.
24 Haziran seçimleri için anket firmalarının çalışmaları da sürüyor.
Dün Bursalı Politikis’in sahibi Recep Güven ile konuştuk.
24 Haziran adayları netleşmediği için henüz sahaya inmediklerini ama geçtiğimiz 1 Kasım seçim sonuçlarını 2 bölgeye dağıttıklarında Bursa’da yeni gelecek artı iki milletvekilini AK Parti’nin aldığını iddia ediyor.
Bu durumda 1 Kasım’da 11 milletvekili çıkaran AK Parti’nin mevcut oylarını koruması durumunda iki bölgede toplamda 13 vekile ulaşacağını işaret ediyor.
Güven, Osmangazi, Nilüfer, Orhaneli, Büyükorhan, Karacabey ve Mustafakemalpaşa ilçelerinden oluşan 1. Bölge’de 1 Kasım’da AK Parti’nin yüzde 53,95, CHP’nin yüzde 26.66, MHP’nin yüzde 12.37, HDP’nin yüzde 4.13 ve diğerlerinin yüzde 2.89 oy aldıklarını hatırlatıyor.
1 Kasım’da Bursa’da AK Parti’nin 11, CHP’nin 5 ve MHP’nin 2 vekil çıkardığını vurgulayan Güven tabloyu şöyle yorumluyor:
“1 Kasım şayet başkanlık seçimi olsaydı ve Bursa iki bölge olarak seçime girseydi ne olurdu? Vekil sayısı değişir miydi? Kamuoyunda sıkça sorulan, ‘şimdi ne olacak’ sorusuna umarım kıssadan hisseyle cevap vermiş oluruz. 1. Bölgede sonuç AK Parti yüzde 50.46, CHP yüzde 30.60, MHP yüzde 13.06, HDP yüzde 3.21 ve diğerleri yüzde 2.67 olacaktı. Bu durumda 1. Bölge’den AK Parti 6, CHP 3, MHP 1 vekil çıkarabilecekti.”
Peki, geçen 1 Kasım’da 2. Bölge’de tablo ne olurdu?
Yıldırım, Kestel, Gürsu, Harmancık, Keles, İnegöl, Mudanya, İznik, Orhangazi, Yenişehir ve Gemlik’ten oluşan 2. Bölge’de 1 Kasım oyları şöyle dağılıyor:
AK Parti yüzde 57.88, CHP yüzde 22.27, MHP yüzde 11.74, HDP yüzde 5.03 ve diğerleri yüzde 4.08 olacaktı.
Recep Güven bu durumda AK Parti’nin 2. Bölge’de 1 Kasım sonuçlarına göre 7, CHP’nin 2, MHP’nin 1 vekil çıkarabileceğini belirtiyor.
Güven şunları da ekliyor:
“Bu sistem en çok iktidar partisine yarayacak. Yeni gelen iki vekilliği de hanesine kaydedecekti, ancak İYİ Parti’nin seçimlere girebiliyor olması vekillik noktasında tüm denklemleri alt üst etti. 1 Kasım seçim sonuçlarında bölgede güç dengesinin nasıl değişeceğini çok yakın bir zaman da yapacağımız çalışmalarla göreceğiz. 25 Haziran sabahına uyandığımızda tabloların hangi minvalde değiştiği, seçmen kaymalarının hangi siyasi partilerde yoğunlaştığı görülecek. Bu tabloyu açıklamamızdaki maksat, sağlıklı analiz yapılabilmesi, tüm siyasi partilerin bu denklemi biraz daha iyi etüt etmeleri açısından önemli. Geçmişi görmeden geleceği şekillendiremezsiniz.’’
Güven 1 Kasım sonuçlarına göre bir analiz yapmış.
O tabloya göre gelecek 2 vekil AK Parti’nin görünüyor ama burada İYİ Parti’nin hesapları değiştireceğini düşünüyor.
Bilindiği gibi, Bursa Parlamento’ya 18 vekil gönderirken YSK’nın açıkladığı son tablo ile bu sayı 20’ye yükselmişti.