Sokakta, cadde de mikrofon tutsanız kimse sanayi bölgelerine, fabrikalara karşı çıkmaz. Bursa bugün onlar sayesinde büyüyüp gelişti. On binlerce insanımız buradan evine ekmek götürüyor.
Fakat, tabiat da insanlığa sınırsız imkanlar sunmuyor. Suyu, doğayı, havayı, toprağı hoyratça yok ederek üretim yapılamaz.
Kestel‘in Soğuksu ve Seymen Mahallesi’nde kurulmak istenen İleri Teknoloji Sanayi Sitesi Kooperatifi‘nin sanayi depolama alanı bugün toprak varlığımızı tehdit eder durumda. Bunu biz değil bizzat uzmanlar söylüyor.
Geçenlerde yazdık.
Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Bursa‘nın belediyelerini yok sayarak bu kooperatifin planlarını onayladı. Askıya çıkan planlara kentten tepki var.
Akademik Odalar’dan İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi kararın iptalini istiyor. İMO Bursa Şube Başkanı Serdar Atilla Erdem kentin sorunlarının anayasal çerçevede çözümünü istedi. Askıya çıkan plana oda olarak resmen itiraz ettiklerini kaydeden Erdem,’Ben yaptım oldu’ tarzı yaklaşımlardan rahatsızlığını dile getirdi, Bursa‘nın acilen Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde şeffaf katılımcı bir kent anayasasına ihtiyacı olduğunu vurguladı.
İMO‘nun artık kent sorunlarına dönük yeniden daha aktif bir döneme girdiğini görüyoruz. Erdem ve ekibinin kente karşı duyarlı çıkışlarına tanık olacağız.
Soğuksu ve Seymen mahallelerine planlan sanayi depolama alanına bir tepki de Bursa Platformu‘ndan geldi. İsmail Hakkı Kavurmacı‘nın Başkanı olduğu Platform, “Kent anayasası hazırlanmadan, kent dinamiklerinin görüşü alınamadan hazırlanan bu plan kabul edilemez” çıkışında bulundu.
Kavurmacı sanayileşmeye ve Bursa‘nın gelişimine katkı sağlayacak projeleri her zaman desteklediklerini fakat, şehrin dinamikleri tarafından yeterince tartışılmadan oldu-bitti şeklindeki uygulamalara ise karşı olduklarını belirtti.
Başkan Kavurmacı, Bursa‘nın bir sanayi kenti olduğu kadar, aynı zamanda verimli arazileri ile Türkiye‘nin önemli bir meyve ve sebze üretim merkezi olduğunu, tarih ve kültür hazineleri, termal kaynakları, Uludağ‘ı ve gastronomisi ile de ön plana çıktığını vurguladı.
Bursa Platformu, kentte tarım ve turizm yatırımlarının desteklenmesi gerektiğini de hatırlattı.
Bu tepkiler gözardı edilmemeli.
Burada Büyükşehir Belediyesi‘nin tavrı da önemli.
Yarın, seçim sonrası ilk kez medya önüne çıkacak Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey‘in bu konudaki söyleyecekleri de merak konusu.
Şehir bu planı enine boyuna tartışmalı. Kent için gerçekten yarar sağlayacaksa yapılmalı.
Bu tepkiler asla sanayi karşıtlığı olarak da değerlendirilmemeli.
Bozbey neler açıklayacak?
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey 31 Mart yerel seçimlerinin ardından yarın ilk kez medyanın karşısına çıkacak. Değişim sonrası CHP‘li Büyükşehir Belediye Başkanı’nın neler açıklayacağı merak ediliyor.
47 yıl sonra partisine Büyükşehir Belediyesi‘ni kazandıran Bozbey’in nasıl bir tablo devraldıkları ve acil eylem planlarının neler olacağını Bursa kamuoyuna paylaşacağını tahmin ediyoruz.
Değişim sonrası kadrolaşmasını sürdüren Bozbey’in iştiraklerin yönetim ve denetimlerini de tamamlamak üzere olduğunu görüyoruz.
Bütün bunlara ilişkin de habercilere paylaşacakları olacaktır.
Şehir kararını verdi seçimini yaptı şimdi başkanlardan icraat bekliyor
31 Mart yerel seçimlerinin üstünden bir ay geçti. Belediyelerimizdeki değişimler sürerken artık vatandaş da bir an evvel işe başlanılmasını bekliyor. Devam eden yatırımlar aksamamalı. Gözden geçirilecek veya iptal edilecekler varsa da bu konuda karar bir an evvel verilmeli.
Yurttaş seçimini yaptı, şimdi koltuğa oturttuğu başkan ve kadrolarından şehre hizmet bekliyor .
Artık kabul, tebrik fasıllarının da sonuna gelindiğini düşünüyoruz.
Bursa‘nın iktidar ve muhalefetiyle el ele verip çözmesi gereken meseleleri var. Siyasetin bir kenara bırakılıp, kent yararına faydalı her proje ve yatırım topyekün desteklenmeli.