Olay Gazetesi Bursa

BUDO’da bilet bulmak zor mu?

Artan akaryakıt fiyatları ve hemen her kalemde durdurulamayan artışlar, toplumun önceliklerini de değiştirdi. Akaryakıt litre fiyatının 40 lirayı aşması, 50 liraya merdiven dayaması, vatandaşın toplu taşımaya geçiş seçeneğini de öne aldırmaya başladı. Bu durum iş veya özel seyahat için İstanbul’a özel aracıyla gitmek isteyenleri de etkilemiş durumda. Önceki gün Eminönü’ndeki BUDO İskelesi’nde dikkatimizi çekti. Bursa’ya […]

Artan akaryakıt fiyatları ve hemen her kalemde durdurulamayan artışlar, toplumun önceliklerini de değiştirdi.

Akaryakıt litre fiyatının 40 lirayı aşması, 50 liraya merdiven dayaması, vatandaşın toplu taşımaya geçiş seçeneğini de öne aldırmaya başladı.

Bu durum iş veya özel seyahat için İstanbul’a özel aracıyla gitmek isteyenleri de etkilemiş durumda.

Önceki gün Eminönü’ndeki BUDO İskelesi’nde dikkatimizi çekti.

Bursa’ya dönüş yapmak isteyen yolcular için kalkış seferlerinin neredeyse tümünde koltuklar satılmış. Boş yer bulmak mümkün değil. Gişeye bilet için gelenler eli boş döndü.

Sadece bir sefer saatinde nadir sayıda boş yer olduğunu fark ettik.

Demek ki, ilk zamanlara göre sefer sayıları azalsa da BUDO tutmuş. Bursalı ve İstanbullular Büyükşehir Belediyesi’nin ucuz ve konforlu deniz ulaşım aracını tercih eder olmuşlar.

175 liraya İstanbul’dan Bursa’ya kitabını okuyarak, çayınızı yudumlayarak gelebiliyorsunuz. Oysa, aracınızla gitmeye kalktığınızda sadece tek yönde Topçular’da vapura ödeyeceğiniz rakam 130 lira.

Dolayısıyla, bize göre BUDO iki şehir arasında sembolik denebilecek bir rakama yolcu taşıyor. Umarız dolup gidip geldiği halde zarar etmiyordur.

BURULAŞ feribotlarının İstanbul’dan dolu kalkması Bursa için de kazançtır. Keza aynı şey Mudanya İskelesi için de geçerli.

Onca emek heba mı oldu?

Siyaset halka hizmet etme sanatıdır. Bu amaçla gelen ve farklı beklentisi olmayanlar için o süre dolmuşsa, söylenebilecek bir şey kalmaz.

Fakat, yıllardır bu kuruma hizmet edip, nedensiz, sebepsiz biçimde görevden el çektirilenler için büyük bir hayal kırıklığı söz konusu.

Efendim, geçtiğimiz haftalarda AK Parti Osmangazi İlçe Başkanı Ufuk Cömez ve yönetimine yedekler de dahil olmak üzere görevden el çektirildi. AK Parti Bursa İl Başkanlığı’nın teklifi, Genel Merkez’in onayı ile görevden alınan tüm ilçe yöneticileri bir bakıma siyasi yasaklı hale getirildiler.

Yani, AK Parti’de bir daha yerel, genel hiç bir göreve talipli olamayacaklar. Görevden el çektirilenler için 10 yıldır ilçeye hizmet etmiş isimler, gecesini gündüzüne katıp, mahalle mahalle dolaşan yöneticiler, bir göreve gelmek için hayal kuranlar, belediye başkanı, meclis üyesi veya milletvekili olmak isteyenler yok değil.

Hepsi artık siyasi yasaklı.

Türkiye 31 Mart 2024’de kritik bir yerel seçime daha giriyor. AK Parti, bir önceki seçimde Bursa dışındaki büyükşehirleri kaybetmişti.

Dağıldığı zannedilen o İYİ Parti-CHP ittifakı yeniden kurulursa, bu kez de Bursa dahil tüm illerde kolay bir seçim olmaz.

Zira, 2019 seçimleri Bursa’da CHP adayı karşısında 1.5 puan farkla kazanıldı.

Keza, AK Parti Osmangazi ilçesinde yüzde 2’lik farkla seçimi alabildi. CHP tarihinde Osmangazi’de yüzde 45’lik oy oranına CHP adayı ile ulaştı.

AK Parti’nin Osmangazi gibi, 55 ilden daha büyük, bir bakıma Bursa’nın merkezini oluşturan ilçesinde yönetimi görevden el çektirerek oluşan küskünlerle bu kadar kritik seçimi yeniden kazanabilir mi?

Herhalde AK Parti’nin kurmayları bunu düşünmüşlerdir.

Kaldı ki, seçimlerde bir başarısızlık söz konusu ise, bunun faturası sadece ilçe yönetimine mi kesilmiş oldu?

Nüfusu bir milyona dayanan, ildeki seçmenin üçte birine sahip merkez ilçenin başarı veya başarısızlığında partinin diğer kademelerinin, İl Başkanlığı’nın, diğer seçilmişlerinin, Genel Merkez’in Bursa’dan sorumlu yöneticisinin silsile yoluyla sorumluluğu yok mudur?

Elbette, her gelen kendi yönetimini oluşturacak.

Fakat, ilçedeki hafıza sıfırlanarak bunu yapmanın AK Parti’ye ne kazandıracağı da tartışılır.

Atanacak yeni ismin ve yönetiminin Osmangazi’de işinin hiç de kolay olmadığını düşünüyoruz.

Mevlevihane ılışa hazır 

Bursa Mevlevihanesi 98 yıl aradan sonra yeniden kapılarını açıyor. Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin restore ederek tekrar hizmete sunduğu mevlevihane 9 Ekim akşamı Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un programının uygun olması halinde onun da katılımıyla açılacak.

Pınarbaşı’ndaki açılış için tüm hazırlıklar tamamlandı.

Büyükşehir Belediyesi’nin en yeni müzelerinden ve kültürel yaşam alanlarından biri olacak Bursa Mevlevihanesi’nde belirli zaman dilimlerinde sema programları da gerçekleştirilecek.

Yerli yabancı Bursa’yı ziyaret edeceklerin de uğrak mekânlarından biri olması beklenen Bursa Mevlevihanesi’nde Büyükşehir Belediyesi’nin semazenleri sema gösterisi de yapacaklar.