Olay Gazetesi Bursa

Bir çamur yakma tesisi de OSB’den

Türkiye‘nin ilk organize sanayi bölgesi olan Bursa Organize Sanayi Bölgesi‘nde dev bir projenin adımı atılıyor. Nilüfer‘de 740 hektarlık alanı ile ülkemizin ilk ve köklü sanayi bölgelerinden Bursa Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü, arıtma tesisinden çıkan çamuru yakarak bertaraf ve elektrik enerjisi elde etmek için düğmeye bastı. Bu amaçla, OSB içinde Hazine‘den 49 yıllık kullanım hakkı elinde […]

Türkiye‘nin ilk organize sanayi bölgesi olan Bursa Organize Sanayi Bölgesi‘nde dev bir projenin adımı atılıyor.

Nilüfer‘de 740 hektarlık alanı ile ülkemizin ilk ve köklü sanayi bölgelerinden Bursa Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü, arıtma tesisinden çıkan çamuru yakarak bertaraf ve elektrik enerjisi elde etmek için düğmeye bastı.

Bu amaçla, OSB içinde Hazine‘den 49 yıllık kullanım hakkı elinde olan arsaya dev bir çamur bertaraf (yakma) ve elektrik enerjisi temin etme projesini hayata geçirmek için Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) başvurusu yaptı.

Projenin akıbeti 5 Temmuz‘da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı‘nda gerçekleştirilecek İnceleme Değerlendirme Kurulu (İDK) toplantısında netleşecek.

İçinde ağırlıklı tekstil olmak üzere 300‘e yakın sanayi parseline sahip OSB’de halen 255‘i üretim, 10’u inşaat ve 8’i de proje aşamasında tesis yer alıyor.

Bursa OSB’deki üretim tesislerinin yaklaşık yüzde 10’u yabancı yatırımcı elinde.

Bursa’da 50 bine yakın istihdam sağlayan OSB’nin biri 1998 diğeri 2005 yılında devreye alınmış iki arıtma tesisi var.

Şimdi bu arıtmalarda biriken çamurların yeniden ekonomiye kazandırılması hedefleniyor.

Günlük 96 bin metreküp arıtma kapasitesine sahip tesislere halen günde 40 bin metreküp endüstriyel atık suyu geliyor.

Daha evvel burada biriken çamurları depolayıp çimento fabrikalarına satan OSB, sonraki yıllarda kurutma tesisi kurmuş, ancak işletme maliyetlerinin yüksekliği gerekçesiyle yeniden depolamaya başlamıştı.

OSB içindeki arıtma tesislerinde 2,6 dönümlük alan üzerine inşaa edilecek akışkan yataklı çamur bertaraf (yakma) ve enerji temin projesi 3 vardiya sistemiyle 24 saat esasına göre faaliyet gösterecek.

Projenin Bursa OSB’ye 4,5 milyon liraya mal olması bekleniyor.

Bilindiği gibi daha evvel Bursa Büyükşehir Belediyesi de BUSKİ Genel Müdürlüğü‘nün kapanan Demirtaş Çöplüğü bitişiğindeki Doğu Atık Su Arıtma Tesisleri‘ne çamur yakma ve enerji temin tesisi kurmuştu.

Kısa bir süre önce devreye alınan tesiste, arıtma sonrası Bursa’nın evsel atıklarından kalan çamurlar yakılarak elektrik üretilmeye başlandı.

Bursa OSB’nin çamur yakma tesisinin de BUSKİ‘nin olduğu gibi kısa sürede devreye alınması öngörülüyor.

BUSKİ daha evvel yabancı teknoloji ile yapacağı projeden vazgeçerek yerli teknoloji de karar kılmıştı.

 

İzmir’e havadan sefer

 

Bursa‘da ulaşım çeşitliliği ve uygulamaları bakımından çok konuşulan BURULAŞ şimdi yeni bir adım daha atıyor.

Büyükşehir Belediyesi’nin ulaşım ağını yöneten BURULAŞ, İstanbul ve İzmirlileri bayram trafiğine takılmadan sevdiklerine ulaştırmak için elindeki deniz uçağı filosunu devreye soktu.

Bursa’nın ardından daha evvel İstanbul-Çanakkale seferlerini başlatan BURULAŞ, Haliç‘teki terminalinden bayrama özel İzmir uçuşlarına start veriyor.

Yarın 10.30‘da Haliç‘ten, 13.30‘da da İzmir Alsancak‘tan kalkacak deniz uçakları iki kenti bayramda birbirine havadan bağlayacak.

BURULAŞ, 70 dakikalık yolculuk için müşterilerinden 250 lira ücret alacak.

“Bayram trafiğine takılmadan sevdiklerinize ulaşın” sloganıyla başlatılan seferlere ilginin yoğun olması bekleniyor.

Belediye şirketi BURULAŞ yaz ayına özel sefer programlarıyla hem Bursalı hem İstanbullu hem de İzmirli tatilcilere alternatif ulaşım imkanları sunuyor.

Geniş otobüs, araç, vagon, gemi ve uçak filosuyla BURULAŞ Büyükşehir Belediyesi’nin en çok ciro yapan şirketlerinin başında geliyor.