Olay Gazetesi Bursa

BİLDEF’in 300 bin Euro’luk projesi

Bursa, bir sanayi kenti, üniversite, tekstil, turizm ve mobilya kenti olma gibi özellikleriyle her yıl Anadolu‘nun dört bir yanından yoğun göç alıyor. Bursa’daki nüfus artışı bu nedenle durdurulamıyor. 75 bin Suriyeli göçmenin de bulunduğu kentte her yıl komşu Çanakkale kadar nüfus ekleniyor. Dolayısıyla, göç, birlikte işsizliği de tetikliyor. Araştırmalar, Bursa’ya iş bulabilmek umuduyla göç edenlerin […]

Bursa, bir sanayi kenti, üniversite, tekstil, turizm ve mobilya kenti olma gibi özellikleriyle her yıl Anadolu‘nun dört bir yanından yoğun göç alıyor.

Bursa’daki nüfus artışı bu nedenle durdurulamıyor.

75 bin Suriyeli göçmenin de bulunduğu kentte her yıl komşu Çanakkale kadar nüfus ekleniyor.

Dolayısıyla, göç, birlikte işsizliği de tetikliyor.

Araştırmalar, Bursa’ya iş bulabilmek umuduyla göç edenlerin yarısının işsiz, bir o kadarının da kayıt dışı çalıştığını gösteriyor.

Dün, şehrimizdeki 32 derneği çatısı altında toplayan Bursa İl Dernekler Federasyonu‘nu ziyaret ettik.

Kısa adı BİLDEF olan, Bursa İl Dernekleri Federasyonu’na Büyükşehir Belediyesi Tahtakale‘de büyük bir yer tahsis etmiş.

Köylü Pazarı içinde Vakıflar Bölge Müdürlüğü‘nden kiralanan yapı, Büyükşehir Belediyesi’nce tefriş edilerek 10 yıllığına BİLDEF’e verilmiş.

Burada her dernek kendi kültürünü, örf, adet ve geleneklerini yaşatma, üyeleriyle kaynaşmaya dönük faaliyetler yürütüyor.

Federasyon da çatı örgüt olarak toplu temsil ve üst ölçekli projeler geliştiriyor.

Dün Olay TV‘de yapım ve sunuculuğunu üstlendiğimiz Kent ve Yaşam programı çekmileri için uğradığımız BİLDEF’de örnek bir istihdam projesini hayata geçirmeye dönük heyecana tanık olduk.

Aynı zamanda Bursa Niğdeliler Dernek Başkanı da olan BİLDEF Genel Başkanı Mustafa Dursun ile diğer yöneticilerle konuştuk.

Dursun, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Avrupa Birliği Koordinasyon Dairesi Başkanlığı‘na 300 bin Euro‘luk bir proje sunduklarını açıkladı.

Kentteki dezavantajlı kişilerin sosyal entegrasyonu ile istihdam edilebilirliklerinin geliştirilmesine dönük hibe projesinin adı, “Bursa’ya Cansuyu” olarak belirlenmiş.

Proje ortağı olarak Bursa Valiliği, Büyükşehir Belediyesi, Yıldırım Belediyesi, İŞKUR, BEKSİAD ve Bursa Pastacılar Odası görünüyor.

Projeyi Yahya Temel Tatlısu hazırlamış.

Hedef;

Bursa’daki dezevantajlı grupların iş, meslek ve işyerine kavuşturulması.

Bu amaçla 500 kişi 12 ay boyunca eğitilecek. Bunlardan 200‘ü meslek edindirilerek işe yerleştirilecek. 20 kişinin kendi işini kurması sağlanacak.

Asıl amaç, Bursa’da yaşayan ihtiyaç sahibi ve gelir düzeyi yeterli olmayan kişileri hayata hazırlamak, ayakları üzerinde durarak, kendi hayatylarını yardım almadan idame ettirebilmek.

Bu amaçla;

100 kadına makine eğitimi, 50 kursiyere pasta yapımı, 50 kişiye çini yapımı, 50 kişiye servis elemanı, 50 kişiye pazarlama teknikleri, 50 kişiye fotoğrafçılık, 50 kişiye web tasarımı ve 100 kişiye girişimcilik eğitimi verilecek.

Böylece;

UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne giren kentimizdeki otellere servis elemanı desteği sağlanacak.

Projeyle doğru hedefler belirlemiş.

Kentimize göç etmiş ama işsiz olan herkes bu kurslara katılabilecek. Kursiyerlerin yemek giderlerini Büyükşehir Belediyesi üstlenmiş.

Hibe kaynakla da diğer giderler karşılanacak.

BİLDEF Başkanı Dursun, projeyi Bursa Afyonlular ve Çorumlular dernek başkanlarının takip ettiğini söylüyor.

Bursa’daki işsizliğin azaltılması, göç edenlerin bir kısmının meslek sahibi yapılması için de uğraştıklarını aktarıyor.

Anadolu‘nun değişik yörelerinde gelip Bursa’ya seçmiş dernek yöneticilerinin çatı örgütü olan BİLDEF’in bu girişimi kentimizdeki işsizliğin azaltılmasına dönük örnek bir adım.

Hayata geçtiğinde 500 kişi, 500 aileyi geçindirir hale gelecek.

BİLDEF’in çalışmalarını konu alan Kent ve Yaşam yayınını 21 Aralık Pazartesi akşamı saat 22.00‘de Olay TV‘de izleyebilirsiniz.