Geçenlerde bu sütunlardan seçim sonrası Milli Emlak’in Bursa’daki 9 mülkünü 100 milyon liranın üzerinde bir rakama satışa çıkardığını aktarmıştık.
Ardından, önümüzdeki aylarda belediyelerin de seçim sonrası boşalan kasaları yüzünden gayrimenkul satışına başlayabileceklerinden bahsetmiştik. İlk satış haberi Kestel’den geldi.
Yerel seçim öncesi kamunun ve belediyelerin harcamalarının ucu bucağı yoktu. Bütçeler daha ilk aylarda alarm vermeye başladı. Bunda seçimin büyük etkisi vardı.
Bir de Bursa’da 31 Mart sonrası Büyükşehir ve ilçe belediyelerinin farklı partilere geçmiş olması da ilçelerde beklentilerin karşılanamayacağının işaretiydi.
İlk olarak AK Partili Kestel Belediyesi ilçedeki 7.2 dönümlük arazisini 55 milyon lira tahmini bedel üzerinden açık artırma ile satacağını duyurdu.
Vani Mehmet Mahallesi’ndeki 1.20 emsalli imarlı arsasını tamamı peşin ya da yarısı peşin kalanı kanuni faiz hesaplanmak üzere 4 eşit taksitte satacağını duyuran Kestel’in AK Partili Belediye Başkanı Ferhat Erol, böylece koltuğa oturur oturmaz ilk icraat olarak belediyenin gayrimenkullerini satışa çıkardı.
Kestel’deki satış ihalesi Belediye Encümeni’nde 15 Mayıs’ta gerçekleşecek. İhaleye katılmak isteyenler 1 milyon 650 bin liralık geçici teminat da yatırmaları gerekiyor.
Kestel’in ardından kaynak sıkıntısı çeken diğer belediyelerimizin de buna bezer satışlar yapması kaçınılmaz görünüyor. Zira, hem borç hem de personel maaşlarını ödemekte güçlük beken ilçe belediyelerimiz var.
Envanterlerinde taşınmaz mal bulunan belediyelerimiz bu yolla sıkıntılarını kısmen giderebilirler ama kalıcı çözümün bu olduğunu sanmıyoruz.
Çünkü, belediyelerimizde de gayrimenkullerin sonsuz olmadığını biliyoruz.
Belediyelerimizin sıkıntılarını çözecek ek kaynaklara ihtiyaç var. Tabii bir de seçim öncesi hesapsız harcamaların yol açtığı kaynak sıkıntısı için acil tasarruf tedbirleri yürürlüğe sokulmalı.
Kestel Belediyesi şimdilik mülk satarak sıkıntıyı kısmen aşabilir ama bunun da 5 yıl boyunca kaynak temini için çözüm olmayacağını söyleyebiliriz.
Bursa Ankara’dan planlanacak ise belediye meclislerine gerek var mı?
Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı bunu zaman zaman yapıyor. İllerin ve ilçelerin belediyelerini by-pass ederek imar planlarını kendisi hazırlayıp, askıya çıkarıyor.
Bursa’nın yeni bir planı daha Ankara’da yapılmış.
Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’nde askıya çıkmış. Kestel ilçemizin Soğuksu ve Seymen mahallelerinde kurulmak istenen S.S. İleri Teknoloji Sanayi ve Toplu Yapı Kooperatifi’nin 1/100 bin, 1/5000 ve 1/1000 ölçekli imar planları bakanlıkça onaylanmış.
Bursa’ya sadece duyurusu kalmış onu da Çevre Şehircilik ve İl Müdürlüğü aracalığıyla geçtiğimiz günlerde askıya çıkarmış.
Kentlerin imar planlarını yapma yetkisi eskiden belediye meclislerinde idi. Sadece üst ölçekli planlar bakanlık onayına tabiydi.
Şimdi görüyoruz ki, artık belediye meclislerine gerek kalmamış. Bakanlık, Ankara’dan istediği il ve ilçenin planlarını hazırlayabiliyor. Buna belki Türkiye’de TOKİ’nin il ve ilçelere yapacağı konut ve diğer projelere muhalefet belediyeleri engel çıkardığı için ihtiyaç duyulmuş olabilir ama, seçilmiş meclislerin yetkisi tümüyle bakanlığa geçmiş adeta.
Bakanlık plan değişikliklerini istediği yerde istediği parsel bazında da yapabiliyor.
Yerel demokrasinin ruhuna aykırı bir uygulama.
Burada böyle bir sanayi alanına ihtiyaç doğmuşsa, bunu Bursa’nın belediyeleri ve meclisleri karar vermeli. Bakanlık değil.
Geçiş sürecinde ihaleler de durdu
Değişimler kolay olmuyor. Gelen yeni yönetimler eskinin her şeyini değiştirmek istiyor.
Dolayısıyla, bu da belediyelerin bütün birimlerine yansıyor. Dün Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin internet portalındaki ihale takvimine göz attık. Listede tek bile ihale görünmüyor.
Önceki haftalarda yayınlanan genelge ile Büyükşehir’in tüm birimlerinde, bağlı kuruluş ve şirketlerinde her türlü mal ve hizmet alım satımı, personel alımı, çıkarımı ile ödemeler ikinci bir duyuraya kadar başkanlık genelgesi ile durdurulmuştu.
Bu durum ihalelere de yansımış görünüyor.
Büyükşehir Belediyesi’nin ihale takvimi bomboş durumda.
Geçiş süreci ve kadrolaşma tamamlanmadan yeni bir ihale olmayacak anlaşılan.
Geçenlerde değindik.
Büyükşehir Belediyesi’ne ve kuruluşlarına, şirketlerine iş yapan yüklenicilerin, alacaklıların bundan olumsuz etkilenebileceklerini vurgulamıştık.
Galiba bu durum bir müddet daha sürecek.