Olay Gazetesi Bursa

Barajda kar ve yağmur umudu

Hafta sonları memlekete gidip gelirken Selahattin Saygı Doğancı Barajı’nın dibe vurmuş görüntüsüne baktıkça endişelenmiyor değildik. Nüfusu 3 milyonu aşmış dev bir metropole su sağlayan iki büyük barajımızdaki hacim, ürkütücü boyutlara ulaşmıştı. Mevsim yağışları beklendiği için bir susuzluk riski olmadığı söylenmiş, fakat, yağışsız ve kurak giden havalar hepimizi korkutmuştu. Neyse ki, beklenen yağışlar başladı, şimdi barajlarımızda […]

Hafta sonları memlekete gidip gelirken Selahattin Saygı Doğancı Barajı’nın dibe vurmuş görüntüsüne baktıkça endişelenmiyor değildik.

Nüfusu 3 milyonu aşmış dev bir metropole su sağlayan iki büyük barajımızdaki hacim, ürkütücü boyutlara ulaşmıştı.

Mevsim yağışları beklendiği için bir susuzluk riski olmadığı söylenmiş, fakat, yağışsız ve kurak giden havalar hepimizi korkutmuştu.

Neyse ki, beklenen yağışlar başladı, şimdi barajlarımızda kıpırdanma bekleniyor.

Dün, bir kez daha Bursa Su ve Kanalizasyon İdaresi (BUSKİ) Genel Müdürlüğü’nün barajların doluluk oranlarını yayınlandığı tabloya baktığımızda, barajın birinde hiç su görünmüyor, diğerinde ise yüzde 45’lerde. Nilüfer Barajı’ndaki suyun tamamı Doğancı’ya bırakılmış.

Geçenlerde Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın açıklaması vardı.

Nilüfer Barajı’nın varlık amacının, yağışların yetersiz olduğu dönemlerde Doğancı Barajı’na su takviyesinde bulunmak olduğunu kaydeden Aktaş şunları söylemişti:

“15 Kasım’dan itibaren Nilüfer Barajı’ndaki suyun tamamını Doğancı Barajı’na sevk ettik. Doğancı Barajı’ndaki su seviyesini yüzde 50’lere çektik. Barajlara hiç su girişi olmasa 70 günlük su rezervimiz bulunuyor. Kış mevsiminin başlamasıyla yağışlı döneme giriyoruz. Ancak vatandaşlarımızdan özellikle istirham ediyorum. Evlerde, camilerde veya iş yerlerinde kullandıkları suları ziyan etmeden değerlendirsinler. Suyu tasarruflu kullanalım.”

Su kesintisi riski bu saatten sonra olmaz. Her ne kadar Nilüfer Barajı boş görünse de Uludağ’a yağan kar ve devam eden yağmurların bu barajımızı da yeniden doldurmaya başlayacaktır.

Kuraklık, kentte yaşayanlara susuzluk tehlikesi yaşatırken, kırsaldaki yurttaşlarımızın arazilerine ektikleri ürünün verimini düşürüyor.

İnşallah yeniden başlayan yağışlarla hep birlikte rahat bir nefes alacağız.

BUSKİ bir arıtmaya daha HES kuruyor

Enerji maliyetlerindeki artış özel sektör kadar kamu kurumlarını da düşündürmüyor değil.

Bir kaç milyon liralık elektrik faturaları dönemi artık sıradanlaştı. Bunun sürdürülebilirliği yok.

Her kesim enerji maliyetlerini düşürmek ve bunu kuracakları tesislerden temin etmek için arayışta.

Bursa Büyükşehir Belediyesi ve bağlı altyapı kuruluşu BUSKİ Genel Müdürlüğü de öteden beri yenilenebilir enerji türlerine yatırım yapıyor.

BUSKİ’nin arıtma tesisleri ve baraj çıkışlarına HES, Büyükşehir Belediyesi’nin Bursaray’a ait istasyon ve hizmet binası çatılarına GES kurduğunu biliyoruz.

BUSKİ Genel Müdürlüğü buna şimdi yeni bir tesis daha ekliyor.

BUSKİ, Doğu Atıksu Arıtma Tesisi’ne kuracağı 65 kW saatlik hidroelektrik santrali için ihaleye çıktı.

Yapım ihalesini ise yaklaşık 4.4 milyon liraya TTC Otomotiv Mühendislik Danışmanlık Eğitim Yedek Parça Sanayi ve Ticaret limited Şirketi kazandı.

Yaz aylarındaki kuyu sularını çekmek için kullandığı elektrik sarfiyatına bakıldığında BUSKİ’nin her fırsatı değerlendirmesi ve enerji giderlerini azaltıcı tesislerini çoğaltması gerekiyor.

Bu açıdan, Doğu Atıksu Arıtma Tesisi’ne yapılacak HES ile de elektrik faturasını biraz daha azaltmış olacak.

İçmesuyu arıtma tesisleri ve depo  çıkışlarına yapılan HES yatırımlarının değeri dünyada ve ülkemizde yaşanan enerji kriziyle şimdi daha iyi anlaşılıyor.

BUSKİ gibi diğer kamu kurumlarımızında da buna dönük çabalarını artırmaları şart.

Elektrik sarfiyatlarını uzaktan takip edecek

6360 Sayılı Bütünşehir Kanunu ile birlikte il sınırlarına kadar sorumluluğu artan Bursa Büyükşehir Belediyesi merkez ve 17 ilçesindeki elektrik aboneliklerinin tüketimlerini kontrol altında tutmak için harekete geçti.

Büyükşehir Belediyesi bu amaçla elektrik sayaçlarının uzaktan endekslerini okunabileceği bir modem ağı kurmak için ihaleye çıktı.

Yüzlerce hizmet binası ve ayrı birimi bulunan Büyükşehir Belediyesi’nin hem harcamaları kontrol etmek hem de yalın belediyecilik uygulamaları kapsamında enerji sarfiyatını azaltmak için tespitler yapacak. Uzaktan izleme ağı alım ihalesi Büyükşehir Belediyesi’nin ihale komisyonunca 9 Aralık’ta gerçekleştirilecek.

Enerji giderlerinin her geçen ay arttığı ülkemizde kamu kurumları da sarfiyatları azaltma adına arayış içinde.

Bu amaçla Bursa’da Valilik bünyesinde kurulan İl Enerji Yönetimi Birimi’nin önerileri doğrultusunda adımlar atıldığı anlaşılıyor.