Gazetemizin internet portalında Olay’ın İçinden programında ağırladığımız Orhaneli Belediye Başkanı Ali Aykurt’tan Dağ ilçelerini sevindirecek müjde geldi.
Başkan Aykurt, yıllardır tartışılan ve kış aylarında sorun yaşanan Kapıkaya’da son aşamaya gelindiğini, projeleri Karayolları Genel Müdürlüğü’ne teslim edilen tünellerin şubat ya da mart ayında inşaat ihalesine çıkılacağını duyurdu.
2014’de ilçe başkanı olduğundan bu yana üzerinde en fazla çalıştığı konulardan birinin, 1960’lardan bu yana konuşulan Orhaneli yolunun yapımı olduğunu anlatan Aykurt, artık çözüme doğru ilerlendiğini ve kısa süre sonra artık sorun olarak konuşulmayacağını ifade etti.
Bu konuda destek veren parti büyüklerini yöre olarak takdir ettiklerinin altını çizen Aykurt şöyle devam etti:
“Eğer Cumhurbaşkanımız Orhaneli yolunu kendi radarına alıp takip ediyorsa, Bursalı bakanlarımız, milletvekillerimiz, il başkanımız ve yöneticilerimiz Orhaneli yolunu ajandalarının en başına yazıyorsa biz de kendilerini takdir etmeliyiz. Orhaneli Yolu Çamlıca lambalarından başlayıp Doğancı Barajı’na kadar kısım sıcak asfaltla kaplandı. Burada istimlak sorunu olan az bir bölge kaldı. Orası da kamulaştırılacak, yine kaza riski bulunan bölge de revize ediliyor.”
Aykurt Kapıkaya tünelleri için de şunları söyledi:
“Bir de yapımı süren Doğancı tüneli var. Bu birinci tünel, burada baraj gövdesine zarar vermemek için başlangıçta dikkatli çalışmalar yapıldı. Şimdi iki yönde de 7/24 çalışma yapılıyor. Doğancı tarafında zemini sağlamlaştırmak için fore kazık çakılıyor. Bundan sonra yapılacak olan Kapıkaya tünellerinin de projeleri tamamlandı, Karayolları Genel Müdürlüğü’ne projeler verildi inşaat ihalesine çıkılmak üzere. Şu anda, projede değişiklik olmazsa 3 tüplü, 4 bin 400 metre uzunluğunda üç ayrı tünelimiz olacak. Tüplerin her biri ayrı yönlü geçiş olacak, iki tüp normal bir de yedek tüp olacak. Bu şu anki tünel inşaatımızı yapan Bergiz gibi çok büyük firmaların takibinde. İnşallah herhangi bir sıkıntı olmazsa şubat mart ayları gibi ihaleye çıkmasını bekliyoruz.”
Orhaneli’nin daha da yakınlaştığını, artık Bursa’dan 12 km sonra, Orhaneli yolunun başladığını kaydeden Başkan Aykurt şöyle konuştu:
“AK Parti döneminde yapılan çalışmalarla mesafe 48 kilometreye düştü. 30-35 dakika içinde Bursa’ya gidip gelebiliyoruz. Barajdan hemen sonra Göktepe ve Erenler arazileri başlıyor. Bundan sonra yatırımlardan en fazla yaralanan ilçe olacağız. Bu yol hemşehrilerimizin geri dönüşlerini hızlandıracak. Ayrıca şehrin gürültüsünden bunalanlar için rezerv alanlar, cazip yerler oluşturacağız. İnşallah yokluk içinde göç eden hemşehrilerimizin varlık içinde geri dönüşlerini sağlayacağız.”
Başkan Aykurt geri dönüşleri hızlandıracak bir başka proje olan Maden Organize Sanayi Bölgesi’nin de Türkiye ile birlikte Avrupa’yı da etkileyen ekonomik daralma yüzünden duraksadığını, MADSİAD Başkanı Erol Efendioğlu ile görüştüğünü, piyasaların açılmasıyla birlikte mermer sanayicilerinin bölgeye yatırıma başlayacaklarını ifade etti.
Termik Santral’e yakın takip
Son günlerde çevreyi kirlettikleri için kapatılan termik santraller arasında Orhaneli yok.
Çünkü; buraya 1997’de çevrecilerin baskısıyla filtre takıldı.
Ancak özelleştirme sonrası firmanın filtreyi çalıştırmadığı yönünde şikayetler vardı.
Başkan Aykurt, Orhaneli Termik Santrali’nden istihdam anlamında olumlu etkilendiklerini, ancak çevreyle ilgili durumu Bursa ziyaretinde Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a ilettiklerini, şimdi santrale izin belgesi alabilmesi için 6 ay daha süre tanındığını ifade etti. Aykurt, ilgili firmanın sözleşmeden aldıkları rahatlıkla filtreyi zaman zaman çalıştırdığını, fakat kendilerinin de gelecek nesillere daha temiz bir doğa bırakmak istediklerini vurguladı.
Ağaçhisar’da jeotermal aranacak
Orhaneli Belediye Başkanı Ali Aykurt, ilçeye bağlı Ağaçhisar Mahallesi’nde 2 bin 600 hektarlık alanda jeotermal kaynak ve mineralli su aramak için Bursa Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı’ndan ruhsat aldıklarını, burayı tıpkı Afyonkarahisar ve Kızılcahamam gibi jeotermal turizmden daha fazla pay alabilmek için değerlendirmeyi düşündüklerini açıkladı.
Aykurt bu amaçla MTA eski Genel Müdürü’nün kurduğu firmadan hizmet satın aldıklarını da kaydetti.
Aykurt, “Orhaneli sıcaksu üçgeninde kalıyor. Ağaçhisar, Sadağ Kanyonu ve Topuk’da kendiliğinden çıkan sıcaksular var. Çevre ilçelerimizden Büyükorhan, Harmancık ve Keles’te de sıcaksu var.”
Göynükbelen’e zayıflama köyü
Başkan Aykurt ile konuşurken ilçenin eski beldesi Göynükbelen’de özel bir holding tarafından zayıflama köyü kurulmaya başlandığını da öğrendik. Burada obezitelerin tedavisine dönük aktivite merkezleri yapılacak.
Keza, Sadağ Kanyonu’na da gece konaklanabilecek yapılar inşaa edilecek.
Ayrıca Karagöz Piknik Alanı’nda Büyükşehir Belediyesi tarafından yapımına başlanan kırsal turizm binaları da ilçeye ayrı bir hava katacak. Başkan, buraya etaplar halinde restoran, Osmanlı Evi, kır evi, karavan parkları, çadır parkları, basket sahası, at binme yerleri ve 45 bungalov ev yapılacağını söyledi. Başkan, proje için Bursa Kültür Turizm Tanıtma Birliği’nden 2,6 milyon liralık destek aldıklarını da belirtti.
Başkan ayrıca Sadağ’da da 45 dönüme hobi evleri yapılacağını da duyurdu.
Aykurt, Kocasu kenarına tıpkı Şile-Ağva’daki gibi konaklama mekânları yapmak için müteşebbislere yatırım çağrısında da bulundu.
İlçede kadınların kurduğu Orhanili Kalkınma Kooperetifi de açtığı işletmelerle adından sıkça bahsettirmeye başlamış.
Başkan Aykurt kooperatifin işlettiği ev yemekleri lokantası, ekmeği, tarhanası ve baklavasının çok ilgi gördüğünü anlattı.
Başkan, BUSKİ Genel Müdürlüğü’nün Orhaneli ile birlikte Büyükorhan ve Harmancık’ın çöplerinin Bursa’ya taşınacağı aktarma istasyonun yapımının da devam ettiğini kaydetti.
Aykurt, 20 milyon lira borçla devraldığı başkanlık koltuğunda 2020’nin haziran aylarına doğru ekonomik rahatlama bekliyor.