Yerel seçimin üstünden 6 ay geçti. Belediyelerimizin ve başkanlarımızın işe sarılacakları bir dönemdeyiz.
Dün Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın Olay Medya’yı ziyaret etti. Geçen süreçte yapılanları anlattı, sorularımızı yanıtladı.
Bursa’da üçüncü kez aday olduğu seçimde AK Partili rakibini yenip, partisi CHP’ye ilin en büyük nüfuslu ilçesini kazandıran Başkan Aydın görüyoruz ki, 188 güne çok şey sığdırmış.
Bir milyon nüfusa hizmet verdiklerini ve 3 bin çalışanı olan holding seviyesinde bir belediye olduklarını anlatan Aydın, bu nüfusa 135 zabıta ile hizmet götürdüklerini, zaman zaman aksayan yönlerin olduğunu, ama gelen şikayetleri anında çözmeye çalıştıklarını anlattı.
Herkesin kendilerini borçsuz bir belediye olarak gördüğünü oysa, kendilerinin de işe başlarken bir milyar lira borç devraldıklarını hatırlatan Aydın, ancak kendilerinin hiçbir zaman enkaz edebiyatı yapmadıklarını, geçen süreçte 150 milyon lira ödeyerek borcu 850 milyon liralara kadar indirdiklerini ifade etti.
Osmangazi’de yapım, mal ve hizmet alım ihalelerinin yüzde 30-40 kırımlarla gittiğini hatırlatan Aydın, “Çünkü; müteahhitlere düzenli ödeme yapan bir belediyeyiz. Bu nedenle ihalelerimizde kıyasıya bir rekabet var” dedi.
KENTSEL DÖNÜŞÜMLER İÇİN İMAR AŞ. İŞTİRAKİ GELİYOR
Deprem riski nedeniyle kentsel dönüşümün öncelikli hedeflerinden biri olduğunu kaydeden Aydın, özellikle Demiryolu altının tümü ve yolun üst kısımlarındaki mahallelerin yüzde 80’inin kentsel dönüşüme alınması gerektiğini, bu amaçla Kanalboyu, Soğukkuyu ve Kanberler’de kentsel dönüşüm projelerine şimdiden start verdiklerini dile getirdi.
Aydın, tıpkı İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraki KİPTAŞ modeli bir imar şirketi kurma çalışmalarının sürdüğünü ve gelecek ayki meclisten o kararın çıkarılacağını kaydetti.
İnşaat şirketinin 10 daireden 1000 dairelik sitelere kadar parsel ve ada bazlı dönüşümler yapabileceğinin altını çizen Başkan Aydın şöyle konuştu:
“Geçen yıl KİPTAŞ 30-40 milyar TL ciro yapmış. Gidip inceledik. Bizim Demiryolu altındaki mahallelerde 300 bin nüfus yaşıyor. Buranın yapı stoku kötü ancak, düşük katlı olması bir avantaj, kat yüksekliği fazla değil. Altıparmak’ı zaten Büyükşehir ve Akademik odalarla birlikte protokol imzaladık. Burası da o protokolle dönüşecek. Önceliği kentsel dönüşüme vereceğiz.”
Kaçak yapılaşma konusunda da taviz vermediklerini, bu konuda çokça şikâyet geldiğini, yıkımlara devam ettiklerini de vurgulayan Aydın, “Mühendislik hizmeti alınmadan izinsiz ve ruhsatsız bina yapmayın, yıkarız diyoruz. Bu konudaki mücadelemiz de tavizsiz devam edecek” dedi.
Dağ ve ova köylerindeki çiftçiye gübre, mazot, ilaç ve fide desteği yapacaklarını, bunu da bugün toplanacak Belediye Meclisi’nde kuruluş kararı çıkacak Gazi Tarım AŞ’nin üstleneceğini hatırlatan Aydın, “Bazı köylerimiz bizim önereceğimiz fidanlarla üretip ürün satacak ve ihya olacaklar” dedi.
Osmangazi Kent Meydanı’nda nikâh ve gösteri sanatları merkezinin de 27 Ekim’de açılacağını, 2 bin araçlık otoparkın da yakında hizmete alınacağının altını çizen Aydın, buradaki özel işletmelerin faaliyete geçtiğini, kendilerinin Genç Kafe ve Halk Lokantası’nın da çok ilgi gördüğünü aktardı.
Aydın, bir kaç noktada daha lokanta ve kafe açmak çalışmalarının da sürdüğün aktardı. Askıda yemek uygulamasına da büyük rağbet olduğunu açıkladı.
Osmangazi’de 3 bin kişinin çalıştığını, bunların 600’ünün belediyede, kalan 2 bin 400’ünün şirketlerde olduğunu da anlatan Aydın, işçi maliyetlerinin son sözleşmelerle arttığını, ilkokul mezunu bir çalışana 41 bin lira maaş ödediklerini, bir çalışanın aylık maliyetinin 84 bin TL, yıllık maliyetin ise 1 milyon lira olduğunu, 2025 yılında maaşlar için 4 milyar lira ödenek öngörülüdünü de söyledi. Aydın, personel şirketinin SGK borcu dışında belediyenin devlete vergi ve prim borcu bulunmadığını da ekledi.
Diğer yandan, seçim sonrası temeli atılıp yapımı tamamlanan 200 öğrenci kapasiteli 3 kreş önümüzdeki ay hizmete girecek.
Aydın’ın Dağ köyleri için de bir müjdesi var.
Bugünkü meclis oturumunda BUSKİ faturalarını yüksek ödeyen kırsal mahallelerin mücavir alanlarının genişletileceğini, ama bunun asla yeni bir imara açma ve af olmadığını, sadece yürürlükteki yasa gereği buralarda oturanların su ücretlerini düşük ödemek için yapılacağını da kaydetti.
Aydın soru üzerine, “Bizim mega projemiz seçim öncesi dediğimiz gibi anlayış değişikliği idi. Onu da başardık. Nerede bir mega proje konuşan varsa ordan kaçmak gerek. 8 yıllık vekillik yaşamım boyunca bu ülkenin mega projelerden çok şeyler kaybettiğine şahidim” dedi.
GÜLENÇ BUSKİ’YE VEDA EDİYOR
40 yıllık mühendislik yaşamının 36 yılını BUSKİ’de geçiren Genel Müdür Güngör Gülenç kuruma veda ediyor.
17 Ekim tarihli Büyükşehir Belediye Meclis oturumu ve BUSKİ Genel Kurulu’nun ardından iki aylık izne çıkacağını bildiren Gülenç ile dün telefonda konuştuk.
“İzin dönüşü yeni kadroda yer açmak için başkanımızdan affımı istedim. İzin dönüşü de emekli olacağım” dedi. Bu süreçte 8 ayrı belediye başkanı ile çalışma fırsatı bulduğunu anlatan Gülenç, “İnşallah yeni gelen arkadaşlar daha güzel işlere ve projelere imza atacaklar” dedi.
Gülenç’in yerine bu süreçte Genel Müdür Yardımcısı Mesut Boz’un vekalet etmesi bekleniyor.
Başkan Mustafa Bozbey’in BUSKİ’ye kimi Genel Müdür atayacağı ise şimdilik bilinmiyor. Bunun için Ankara onayı gerek.