Televizyon ekranlarından İzmir’de yaşanan acı ve mucizeleri birlikte izliyoruz.
Gerçekten büyük bir dram var.
Dün işte bu sıcak gündemi konuşmak üzere İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Mehmet Albayrak’ı Olay’ın internet portalına konuk ettik.
Türkiye’nin sağlam konutlara kavuşmasının bir milli güvenlik sorunu olduğunun altını çizdi. Bunun için yarından tezi yok, yasal düzenlemenin zorunluluğunu vurguladı.
Albayrak, “Ülkemizin her tarafı çok ciddi büyüklükte deprem üretecek faylarla çevrili. Hazırlıklı olmalıyız. Hız olarak çok yavaşız.1999’daki depremin ardından kentsel dönüşüm yasası 13 sene sonra 2012’de çıkarılabildi. Çok eksikleri var, yeterli değil. Bu yasayla kentlerimiz dönüştüremeyiz. Bir arpa boyu yol alamadık. Yarından tezi yok dönüşüm yasası çıkarılmalı” diye konuştu.
Albayrak, İzmir’de Büyükşehir Belediye Başkanı’nın meslek odalarıyla birlikte kentin yapı stoku envanterini çıkarma kararı aldığını, aynı şeyin Bursa’da da olması gerektiğinin altını çizdi.
Bursa’da olası bir depremi öncesi binaların güçlendirilmesi konusunda adım atılması gerektiğinin altını çizen Albayrak, kentimizdeki iki üniversitenin inşaat mühendisliği bölümünün büyük bir şans olduğunu, Türkiye’de 200 bölüm ve 130 bin inşaat mühendisi bulunduğunu hatırlattı.
Albayrak vatandaşların da oturdukların evin akordion gibi üzerilerine çökebilme riskini araştırmalarını ve sorgulamaları gerektiğini de söyledi.
Albayrak, “Eğer binasında bir risk varsa oradan taşınması gerekir. Eski binaları terk etmemiz gerekir. Bu uzun soluklu bir iştir, yüzü soğuktur ama bunu muhakkak yapmak durumundayız” dedi.
Sosyal devlete sağlam ev çağrısı
Albayrak şöyle konuştu:
“İnşaat sektörü bizim dışarıya bağımlı olmadığımız yerli ve milli tek sektör. Kendi başımıza konut üretebiliyoruz. Her şey var. Bunu gözümüzde çok fazla büyütüp ekonomik sıkıntısını nereden bulacağız diye düşünmemeliyiz. Devlet isterse yapabilir. Devlet depremden sonra konutlar üretti. Bunları depremden önce yapmalı. Sosyal devlet anlayışı bunu gerektiriyor. Devlet vatandaşın can ve mal güvenliğini sağlamakla mükellef.”
Albayrak şöyle devam etti.
“İMO kurulduğunda 3-5 bin mühendis yoktu. Şu an sayımız 130 bin oldu. Yapı denetim sistemi 81 vilayette hizmet veriyor. TMMOB yasası revize edilmeli. Odalar meslek odalarıdır, siyasetçinin işine karışmamalı. Maalesef odalar bu ülkenin muhalefet partisi gibi çalışmaya başladı. Tabip Odası’nın davranışlarını tasvip etmiyoruz. Kendini iktidar alternatifi gibi görmemeli. Kesinlikle tasvip etmiyoruz. Mesleği itibarsızlaştırıyorlar. Bu bize bir şey kazandırmadı. Siyaset siyasetçilerin işidir.”
Albayrak son olarak da Bursalılara şu çağrıyı yaptı.
“Prof. Ahmet Mete Işıkara rahmetli depremde nasıl davranılacağını hatırlatırdı. Depremlerde büyük ölçüde can kaybı boğulmalardan kaynaklı oluyor. Dolayısıyla vatandaşımıza bu konuda eğitim verilmeli. Kamuoyu Bursa’da bir deprem olduğunda insanlar nasıl davranacak bunu öğretmeliyiz. Hatta tatbikat da yapmalıyız. Bursa bir deprem yaşayacaktır. Deprem acil eylem planını her ev kendisi yapmalı. Bir acı gerçek daha var, toplanma bölgelerimiz yetersiz.”
AK Parti Bursa İl Başkanlığı yarım milyon üyeye koşuyor
AK Parti yeni kaydedilen her üye için oturdukları illerde birer fidan dikilmesi kararı da aldı.
AK Parti’nin Bursa’daki üye sayısı ise 400 bini aştı. Son 4 aylık kampanya ile buna 50 bin yeni ilave yapıldığı biliniyor.
AK Parti Bursa İl Başkanı Ayhan Salman, 1 Temmuz’da başlattıkları ‘Gönül Seferberliği’ kampanyasında 50 binin üstünde üye kaydettiklerini açıkladı.
Bu müthiş bir rakam.
Öyle görünüyor ki, AK Parti Bursa’da yarım milyon üyeye ulaşacak. Bu da kentimizdeki her 6 kişiden birinin kayıtlı AK Partili olması demek.
Siyasi partiler için gerçekten büyük bir hedef.
AK Parti bunu 18 yıldır başarı ile yürütüyor.
Darısı diğer siyasi partilerimize.